sladke-pecivo-hamantaschen

Hamantaschen jsou plněné trojúhelníkové sušenky, které se klasicky vyrábějí na oslavu židovského svátku Purim. Na náplň můžete také použít džem koupený v obchodě (nebo domácí) – oblíbenými jsou meruňkový, švestkový, třešňový a malinový.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky plus další na povrch
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 šálek másla, pokojová teplota
  • 200 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • 2 velká vejce, pokojové teploty

Postup

  1. V malé misce prošlehejte 500 g mouky a 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, dokud se dobře nespojí.
  2. Vyšlehejte 1 šálek másla, 200 g cukru, 1 lžičku soli a 1 lžičku jemně nastrouhané citronové kůry ve stojanovém mixéru vybaveném pádlovým nástavcem na střední rychlost, dokud nevznikne světlá a krémová hmota, asi 3 minuty.
  3. Přidejte 2 velká vejce, jedno po druhém, po každém přidání 30 sekund šlehejte a seškrábejte stěny mísy. Snižte rychlost na nízkou a přidejte suché přísady; šlehejte, dokud se nespojí. Těsto rozdělte na polovinu.
  4. Těsto rozválejte po jednom na tloušťku 0,5 cm mezi dvěma listy pečícího papíru. Pláty těsta naskládejte na sebe, stále vložené mezi papírem, a přesuňte je na plech. Chlaďte, dokud není těsto pevné, přibližně 1 hodinu.
  5. Těsto rozválejte na velmi lehce pomoučeném povrchu a podle potřeby poprašte moukou (použijte co nejméně mouky). Vykrájejte vykrajovátkem kolečka a přeneste je na 2 pečícím papírem vyložené plechy. Shromážděte zbytky, znovu je rozválejte a vykrájejte další kolečka.
  6. Umístěte rošty do horní a dolní třetiny trouby; předehřejte ji na 175 °C. Rozložte pláty těsta a přeneste je na povrch; opatrně odlepte horní list pečícího papíru z každého z nich. Vykrajovátkem vykrajujte sušenky co nejblíže u sebe.
  7. Shromážděte zbytky, znovu rozválejte a vykrájejte další kolečka, v případě potřeby těsto mezi tím krátce zchlaďte.
  8. Do středu každého kolečka sušenek dejte 2 lžičky zvolené náplně. Přeložte tři strany nahoru a přes náplň, abyste vytvořili trojúhelník, a jemně, ale pevně přitiskněte špičky, aby se uzavřely.
  9. Pečte sušenky otáčením plechů shora dolů a zepředu dozadu, dokud spodek není zlatohnědý, 18-22 minut.
  10. Nechte 5 minut vychladnout na plechu, poté přeneste na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang