Jedná se o klasický francouzský pokrm ze steaku zalitého smetanovou pepřovou omáčkou. Pěkný kus steaku se osmaží na pánvi a jeho šťáva se spolu s koňakem, smetanou a černým pepřem promění v omáčku.
Nezapomeňte použít čerstvě namletý pepř. Ať už použijete hmoždíř, nebo mlýnek na pepř, zrnka pepře rozemelte nebo rozlámejte co nejhruběji, aby dodala velkou chuť a křupavost.
Ingredience
- 2 steaky New York strip o tloušťce přibližně necelé 4 cm (celkem asi 680 g)
- 1 lžíce celých zrnek černého pepře
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 4 stroužky česneku, 2 rozmačkané, 2 nakrájené na tenké plátky
- 3 větvičky tymiánu
- 3 lžíce másla
- 1 velká šalotka, jemně nasekaná
- ⅓ šálek koňaku, suchého sherry nebo brandy
- ½ šálek husté smetany
- Vločková mořská sůl
Postup
- Steaky osušte papírovými utěrkami. Celé je osolte solí a vydatně opepřete mletým pepřem. Nechte 15-30 minut odležet.
- Zrnka pepře nahrubo rozdrťte hmoždířem a tloučkem nebo je vložte do uzavíratelného plastového sáčku a rozdrťte.
- Rozehřejte olej ve velké pánvi, nejlépe litinové, na středně vysoké teplotě. Nerušeně opékejte steaky, dokud se pod nimi nevytvoří sytě zlatohnědá kůrka, asi 3 minuty. Otočte je a opečte z druhé strany dozlatova, asi 3 minuty.
- Pokud mají steaky tukové krytí, postavte je kleštěmi na bok a opékejte, dokud nezhnědnou, asi 3 minuty.
- Snižte teplotu na středně nízkou. Na pánev přidejte rozmačkané stroužky česneku, snítky tymiánu a 1 lžíci másla. Za stálého podlévání steaků vařte, asi 2 minuty. Přeneste steaky na prkénko a nechte je 10 minut odpočívat.
- Mezitím na pánvi smíchejte šalotku, česnek nakrájený na plátky, drcená zrnka pepře a zbývající 2 lžíce másla a za častého míchání vařte, dokud šalotka a česnek nezměknou, ale nezhnědnou, asi 5 minut.
- Odstavte z ohně a přidejte do pánve koňak. Nastavte na střední teplotu a vařte, dokud se koňak z větší části neodpaří, asi 1-2 minuty. Přidejte smetanu, přiveďte k varu a vařte, dokud omáčka nepokryje lžíci, asi 1 minutu. Dochuťte solí.
- Steaky nakrájejte proti vláknům a přeneste na talíř. Případnou šťávu z prkénka vlijte zpět do pánve a vmíchejte do omáčky. Steaky bohatě přelijte omáčkou a posypte mořskou solí.