Kynuté borůvkové knedlíky patří mezi oblíbená jídla, která se těší velké popularitě mezi malými i velkými strávníky. Existuje spousta způsobů, jak si je připravit, a my vám představíme hned několik z nich.
Kynuté borůvkové knedlíky. Mnohým z nás připomínají tyto ovocné knedlíky dětství, proto není divu, že by je v dnešní době mnozí označili jako „comfort food“ – tedy jídlo, které nás má nejen zasytit, ale také potěšit, navodit nám lepší náladu a pocit bezpečí, uspokojení a radosti.
Borůvkové knedlíky patří podobně jako třeba lívance, rýžové nákypy, buchtičky, borůvkový koláč nebo žemlovka mezi velmi populární sladká jídla.
Kynuté knedlíky s borůvkami – recept
Připravte si báječné borůvkové kynuté knedlíky, které vám připomenou chuť domova, dětství a bezpečí.
Ingredience na borůvkové knedíky
- 300 g polohrubé mouky
- 160-180 ml vlažného mléka
- 10 g droždí (1/4 kostky)
- 2 lžičky cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
- 200-300 g borůvek
- skořice
- strouhanka
- tvrdý tvaroh
- moučkový cukr
- máslo
Postup na borůvkové knedlíky
- Ze 100 ml vlažného mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek a nechte ho 15 minut vzejít. Poté smíchejte mouku, kvásek, sůl a žloutek a rukama vypracujte nelepivé těsto. Dejte ho do větší mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Po hodině vyklopte těsto na vál a zformujte ho do tlustého válečku. Z válečku ukrajujte plátky, každý rukama roztáhněte a zploštěte, do středu nasypte hrstičku borůvek a zabalte. Hotové knedlíky nechte na vále ještě 30 minut kynout přikryté utěrkou.
- Vařte ve vroucí vodě nebo v páře. Doba vaření záleží na velikosti knedlíků, ale bude to zhruba 6-8 minut. V polovině je dobré knedlíky ve vodě/v páře obrátit. Po vyjmutí z knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Stačí píchnout do každého 2-3x.
- Podávejte posypané opraženou strouhankou se skořicí nebo nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a zalité máslem.
Kynutý knedlík s borůvkami – recept
Tento vynikající kynutý knedlík s borůvkami si můžete připravit jak s použitím čerstvých borůvek, tak i těch mražených.
Ingredience na kynutý knedlík s borůvkami
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 středně velké vejce
- 42 g čerstvého droždí
- 1 lžička krupicového nebo krystalového cukru
- 1 lžička jemné soli
Postup na kynutý knedlík s borůvkami
- V míse smíchejte sypké přísady a důkladně promíchejte.
- Do vzniklé směsi udělejte malý důlek a rozdrobte do něj droždí.
- Smíchejte trošku mléka s cukrem, nalijte na droždí a nechte vzejít kvásek.
- Přidejte zbytek mléka, rozmíchané vejce, a vypracujte hladké těsto, které necháte v zakryté míse kynout na teplém místě 30-45 minut
- Z těsta vytvořte osm stejně velkých dílů. Každý z nich rozválejte na placku, naplňte borůvkami, a nechte přikryté kynout dalších 15-20 minut.
- Mezitím přiveďte k varu mírně osolenou vodu.
- Knedlíky vařte v osolené vodě zhruba 4 minuty z každé strany, po uvaření opatrně propíchejte vidličkou.
- Kynutý knedlík s borůvkami můžete podávat politý máslem a posypaný moučkovým cukrem.
TIP: Kromě kynutých borůvkových knedlíků můžete zkusit nejlepší kynutý borůvkový koláč.
Kynuté borůvkové knedlíky na páře – recept
Kynuté borůvkové knedlíky si můžete připravit nejen klasickým vařením ve vodě. Co takhle vyzkoušet báječné kynuté borůvkové knedlíky na páře?
Ingredience na kynuté borůvkové knedlíky na páře
- 500 g mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 500 ml mléka
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 šálky čerstvých borůvek
- Špetka soli
- 1 žloutek
Postup na kynuté borůvkové knedlíky na páře
- Mouku vsypte do mísy, do středu udělejte důlek a přidejte lžičku cukru.
- Přilijte do důlku trošku vlažného mléka, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek – maximálně 20 minut.
- Jakmile kvásek vzejde, přilijte zbytek vlažného mléka, sůl a žloutek, a vypracujte hladké, nelepivé, pružné těsto.
- Přikryté utěrkou nechte na teplém místě kynout zhruba jednu hodinu. Vykynuté těsto přemístěte na vál, vyválejte 0,5 cm tenký plát, a rozkrájejte jej na stejně velké čtverce.
- Do středu každého ze čtverců vložte lžíci borůvek, spojte rohy a vytvarujte kulatý knedlík. Takto zabalené knedlíky nechte kynout dalších 10-15 minut. Mezitím přiveďte k varu osolenou vodu.
- Stáhněte plamen na střední stupeň, do hrnce vložte pařák a umístěte na něj 4-5 knedlíků. Přikryté pokličkou nechte vařit 8-10 minut, poté vyjměte, a vařte stejným způsobem další várku borůvkových knedlíků.
Nadýchané kynuté borůvkové knedlíky – recept
Připravte si doma nadýchané kynuté borůvkové knedlíky. Dokonalý sladký oběd nebo večeře, která potěší každého.
Ingredience na nadýchané kynuté borůvkové knedlíky
- 400 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí
- 250-300 ml vlažného mléka
- 2 lžičky moučkového cukru
- 2 lžičky rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- 2 špetky soli
- 500 g borůvek
Nadýchané kynuté borůvkové knedlíky – postup
- Droždí smíchejte s cukrem. Přilijte polovinu vlažného mléka, trošku mouky, promíchejte, a nechte 10-15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy vsypte mouku se dvěma špetkami soli, přilijte kvásek, a přidejte žloutky s troškou mléka. Vypracujte hladké, vláčné, nelepivé těsto.
- Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto rozválejte na 0,5 cm silný plát, který nakrájíte na stejně velké čtverce.
- Do středu každého ze čtverců vložte trochu borůvek. Rohy čtverce spojte a opatrně vyválejte kulatý knedlík. Knedlíky nechte vykynout dalších 15 minut.
- Mezitím přiveďte k varu osolenou vodu s lžící oleje.
- Knedlíky vložte do vroucí vody, v případě potřeby je opatrně oddělte od dna. Nechte knedlíky vařit zhruba 4-5 minut, v polovině vaření opatrně promíchejte.
- Po vytažení knedlíky propíchejte vidličkou. Podávejte s tvarohem, máslem, cukrem, kakaem nebo dalšími ingrediencemi podle vaší chuti.
Tvarohové knedlíky s borůvkami – recept
Tvarohové knedlíky s borůvkami jsou skvělým sladkým pokrmem, kterým se zavděčíte snad každému.
Ingredience na tvarohové knedlíky s borůvkami
- 550 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- Špetka soli
- 200-250 ml mléka
- Hrnek borůvek
- Rozpuštěné máslo na přelití
- Cukr moučka
Postup na tvarohové knedlíky s borůvkami
- Rozpusťte 50 g másla a nechte vychladnout. Přidejte žloutky, tvaroh, a důkladně promíchejte.
- Po troškách začněte přilévat mléko, přisypávejte mouku se solí, a průběžně promíchávejte. Vypracujte hladké, vláčné, nelepivé těsto.
- Lehce pomoučenýma rukama vytvarujte z těsta váleček, který nakrájíte na 1,5 cm široké plátky.
- Z nakrájených plátků vytvarujte placky, do kterých zabalíte po lžičce borůvek.
- Vytvarujte knedlíky. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, do vroucí vody opatrně vkládejte knedlíky, v případě potřeby opatrně oddělte ode dna. Vařte 8-10 minut, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu.
- Podávejte přelité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem.
Borůvkové knedlíky nekynuté – rychlé borůvkové knedlíky – recept
Máte chuť na lahodné borůvkové knedlíky, ale nechcete ztrácet čas čekáním na to, až vykyne těsto? Připravte si borůvkové knedlíky nekynuté.
Rychlé borůvkové knedlíky – ingredience
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 celé vejce
- 1,5 lžíce mouky
- 3 lžíce strouhanky
- Špetka soli
- 1 šálek borůvek
Borůvkové knedlíky nekynuté – postup
- Vyšlehejte tvaroh s vejcem.
- Smíchejte mouku, strouhanku a sůl, a zapracujte do tvarohové směsi.
- Těsto nechte zhruba 15 minut odpočívat a mezitím přiveďte k varu osolenou vodu.
- Z těsta vytvarujte plát, ze kterého vykrájíte stejně velké čtverce. Do středu každého ze čtverců vložte lžičku borůvek.
- Vytvarujte knedlíky a vařte v osolené vodě 7-8 minut, dokud nevyplavou na hladinu.