Snadno připravitelná houbová omáčka, která pozvedne vše, co s ní přelijete. Je to recept na omáčku připravenou od základu. Použijte ji jako omáčku ke steakům, kuřecímu masu, klobásám nebo třeba k dušené zelenině. Nebo si ji dáte jen s pečivem. Vyzkoušejte také recept na hovězí maso na žampionech.
Ingredience
Houby:
- 1 lžíce olivového oleje
- 45 g másla
- 1 a 1/2 lžičky česneku, jemně mletého (1 velký nebo 2 střední stroužky)
- 400 g žampionů, nakrájených na plátky o tloušťce 3 mm
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky černého pepře
Omáčka:
- 30 g másla
- 40 g hladké nebo celozrnné mouky
- 500 ml hovězího vývaru nebo bujónu
- 1/4 lžičky černého pepře
- Sůl, podle chuti
Postup
- Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej, přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
- Přidejte polovinu žampionů a vařte 2 min. Přidejte polovinu soli a pepře a pokračujte ve vaření další 2 min, dokud většina hub nezezlátne. Poté přidejte polovinu česneku a vařte, dokud houby zcela nezezlátnou, a vyjměte je na talíř.
- Poté rozpusťte zbývající máslo a uvařte zbývající houby podle výše uvedeného postupu (v polovině vaření přidejte sůl a pepř a ke konci česnek). Vyjměte na talíř.
- Snižte teplotu na střední. Na stejné pánvi rozpusťte máslo.
- Přidejte mouku a za stálého míchání po dobu 1 a 1/2 minuty, aby se jíška nepřipálila. Nebojte se, pokud je směs trochu suchá, záleží na tom, kolik tuku zbylo z hub.
- Za stálého míchání pomalu přilévejte hovězí vývar. Tím byste měli zabránit vzniku hrudek v omáčce. Pokud by se hrudky objevily, stačí je prudce našlehat, aby se rozpustily.
- Vařte 3 až 4 minuty, nebo dokud nezhoustne na konzistenci řídkého sirupu. Zpočátku míchejte každou chvíli, pak pravidelněji, jak omáčka houstne, aby se nepřipálila na dno pánve.
- Vmíchejte uvařené houby a vařte další 1 minutu. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte (pokud používáte neslaný domácí vývar, budete ho potřebovat více).
- Nalijte do omáčkového džbánu a podávejte s čímkoliv chcete. Hodí se ke steaku, jednoduchým kotletám na pánvi nebo kuřeti.