Tento chléb s ikonickou popraskanou kůrkou a nadýchaným středem je skvělým receptem na pečení, který byste měli mít v rukávu. Tento recept je jednoduchý a je skvělým víkendovým projektem.
Ingredience
- 500 g silné bílé chlebové mouky a další na hnětení
- 7 g sáčku rychlého droždí
- 1 a ½ lžičky moučkového cukru
- 1 a ½ lžičky jemné mořské soli
- 300-350 ml teplé vody
- rostlinný olej na mísu
Na polevu:
- 90 g rýžové mouky
- ½ sáčku rychle působících kvasnic
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička cukru krupice
- ½ lžíce opečeného sezamového oleje
- 90 ml teplé vody
Postup
- Mouku vyklopte do velké mísy. Vmíchejte droždí, cukr a sůl. Uprostřed udělejte důlek a postupně přilévejte vodu. Rychle promíchejte a pak vyklopte na lehce pomoučněnou plochu.
- Chléb hněťte 8-10 minut nebo dokud nebude hladký a pružný. Velkou mísu lehce potřete olejem, vložte do ní těsto, přikryjte a nechte na teplém místě 1 hodinu nebo dokud se nezdvojnásobí.
- Jakmile těsto vykyne, vyklopte ho na pracovní desku a třikrát prohněťte. Těsto co nejlépe vytvarujte do oválného tvaru.
- Plech na pečení lehce vysypte moukou a bochník na něj položte. Volně ho přikryjte lehce naolejovanou potravinářskou fólií a nechte kynout dalších 45 minut až 1 hodinu nebo dokud opět nezdvojnásobí svůj objem.
- Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C s ventilátorem.
- V malé misce prošlehejte všechny přísady na polevu, dokud nevznikne roztíratelná hmota, v případě potřeby přidejte více vody nebo mouky a nechte 5 minut odpočinout.
- Směs jemně rozetřete na bochník.
- Plech vložte do středu trouby a pečte 35 minut. Po upečení by měl bochník při poklepání na dno znít dutě a na svou velikost by měl být lehký. Před krájením na plátky nechte zcela vychladnout.