Recept na lososa en croûte

Hlavní jídlaLososRyby
Losos en croûte

Losos en croûte je na úrovni šéfkuchaře. Šťavnatý losos, smetanový sýr a kopr jsou zabalené v křupavém listovém těstě s nakládanou okurkou.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Přídavný čas: 1 hodina
  • Celkem: 2 hodiny 10 minut
  • Počet porcí: 6 až 8

Ingredience

  • 50 g vločkové mořské soli
  • 25 g cukru demerara
  • 2 x 500 g vykostěných filetů z lososa bez kůže
  • 75 g řeřichy, nasekané
  • 200 g smetanového sýra
  • 2 lžíce čerstvého kopru, nasekaný
  • 1 citron, oloupaná kůra a šťáva
  • špetka uzené soli – volitelně
  • 500 g bloku plnotučného listového těsta
  • mouka na poprášení
  • 2 vejce, pouze žloutky, rozšlehané

Pro nakládanou zeleninu (volitelně):

  • 1 okurka, oloupaná, rozpůlená, zbavená slupky a nakrájená na plátky
  • 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 100 ml jablečného octa
  • 1 lžíce cukru

Postup

  1. Den před přípravou en croûte smíchejte v misce sůl a cukr.
  2. Polovinu směsi rozprostřete na tác, pak na ni položte jeden z filetů lososa kůží dolů a posypte další směsí soli.
  3. Na něj položte druhý filet kůží nahoru a posypte ho zbytkem solné směsi.
  4. Přiklopte a položte na něj další tác.
  5. Tác zatěžkejte několika plechovkami a dejte do chladničky až na 48 hodin nebo alespoň na 12 hodin (čím déle ho necháte, tím bude losos pevnější).
  6. Až budete připraveni na přípravu en croûte, rozbalte filety z lososa, opláchněte je ve studené vodě, osušte kuchyňským papírem a dejte stranou.
  7. Do mísy dejte řeřichu, smetanový sýr, kopr, citronovou kůru a šťávu, uzenou sůl (pokud ji používáte) a vydatně opepřete, dobře promíchejte a dejte stranou.
  8. Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
  9. Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučeném povrchu tak, aby mělo o 2,5 cm větší průměr než filet z lososa, a pak ho přetáhněte na vyložený plech.
  10. Na těsto položte jeden filet kůží dolů a potřete ho směsí smetanového sýra, na něj položte druhý filet kůží nahoru.
  11. Okraje těsta potřete trochou rozšlehaného žloutku.
  12. Zbytek těsta rozválejte na plát, přikryjte jím lososa a po stranách ho zastrčte.
  13. Okraje těsta seřízneme a zmačkáme nebo přitlačíme vidličkou, aby se těsto uzavřelo.
  14. Potřete ho dalším rozšlehaným žloutkem, vložte na 30 minut do chladničky a pak lžící vytvořte podél horní části těsta efekt šupin.
  15. Chlaďte až 24 hodin nebo alespoň dalších 30 minut.
  16. Troubu předehřejte na 220 °C.
  17. Pečte 20 minut, poté potřete zbylým žloutkem.
  18. Snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Poté vyjměte a nechte 10 minut stát.
  19. Okurku a cibuli vložte do mísy a připravte nálev.
  20. Do hrnce nalijte ocet, cukr a špetku soli a přiveďte k varu.
  21. Jakmile se cukr rozpustí, zalijte zeleninu, dobře promíchejte a odstavte.
  22. Lze připravit až dva dny předem a uchovávat v chladničce.
  23. En croûte nakrájejte na šest porcí a podávejte s nakládanou zeleninou.

Kategorie:

Hlavní jídla | Losos | Ryby
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang