Losos en croûte je na úrovni šéfkuchaře. Šťavnatý losos, smetanový sýr a kopr jsou zabalené v křupavém listovém těstě s nakládanou okurkou.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 40 minut
- Přídavný čas: 1 hodina
- Celkem: 2 hodiny 10 minut
- Počet porcí: 6 až 8
Ingredience
- 50 g vločkové mořské soli
- 25 g cukru demerara
- 2 x 500 g vykostěných filetů z lososa bez kůže
- 75 g řeřichy, nasekané
- 200 g smetanového sýra
- 2 lžíce čerstvého kopru, nasekaný
- 1 citron, oloupaná kůra a šťáva
- špetka uzené soli – volitelně
- 500 g bloku plnotučného listového těsta
- mouka na poprášení
- 2 vejce, pouze žloutky, rozšlehané
Pro nakládanou zeleninu (volitelně):
- 1 okurka, oloupaná, rozpůlená, zbavená slupky a nakrájená na plátky
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
- 100 ml jablečného octa
- 1 lžíce cukru
Postup
- Den před přípravou en croûte smíchejte v misce sůl a cukr.
- Polovinu směsi rozprostřete na tác, pak na ni položte jeden z filetů lososa kůží dolů a posypte další směsí soli.
- Na něj položte druhý filet kůží nahoru a posypte ho zbytkem solné směsi.
- Přiklopte a položte na něj další tác.
- Tác zatěžkejte několika plechovkami a dejte do chladničky až na 48 hodin nebo alespoň na 12 hodin (čím déle ho necháte, tím bude losos pevnější).
- Až budete připraveni na přípravu en croûte, rozbalte filety z lososa, opláchněte je ve studené vodě, osušte kuchyňským papírem a dejte stranou.
- Do mísy dejte řeřichu, smetanový sýr, kopr, citronovou kůru a šťávu, uzenou sůl (pokud ji používáte) a vydatně opepřete, dobře promíchejte a dejte stranou.
- Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
- Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučeném povrchu tak, aby mělo o 2,5 cm větší průměr než filet z lososa, a pak ho přetáhněte na vyložený plech.
- Na těsto položte jeden filet kůží dolů a potřete ho směsí smetanového sýra, na něj položte druhý filet kůží nahoru.
- Okraje těsta potřete trochou rozšlehaného žloutku.
- Zbytek těsta rozválejte na plát, přikryjte jím lososa a po stranách ho zastrčte.
- Okraje těsta seřízneme a zmačkáme nebo přitlačíme vidličkou, aby se těsto uzavřelo.
- Potřete ho dalším rozšlehaným žloutkem, vložte na 30 minut do chladničky a pak lžící vytvořte podél horní části těsta efekt šupin.
- Chlaďte až 24 hodin nebo alespoň dalších 30 minut.
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Pečte 20 minut, poté potřete zbylým žloutkem.
- Snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Poté vyjměte a nechte 10 minut stát.
- Okurku a cibuli vložte do mísy a připravte nálev.
- Do hrnce nalijte ocet, cukr a špetku soli a přiveďte k varu.
- Jakmile se cukr rozpustí, zalijte zeleninu, dobře promíchejte a odstavte.
- Lze připravit až dva dny předem a uchovávat v chladničce.
- En croûte nakrájejte na šest porcí a podávejte s nakládanou zeleninou.