A tak chudák kokosovo-limetkový dort čekal na svou chvíli slávy skoro rok! Naštěstí měla kolegyně narozeniny a mě osvítil duch svatý. Prostě najednou vyplaval na povrch té mé myšlenkové změti jako by se nechumelilo. A tak jsem ho okamžitě upekla znovu a do této chvíle prostě nechápu, jak se vůbec na něco tak lahodného dá zapomenout. Je to jednoduše láska na první ochutnání.
TIP: Jako skvělý letní dezert lze připravit i citronový sorbet.
Kokosovo-limetkový dort se sněhovými pusinkami
Ingredience na korpus:
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- špetka soli
- 150 g krupicového cukru
- 125 ml mléka
- 160 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g strouhaného kokosu
- + kokosový likér Malibu na pokapání korpusu
Limetová pěna:
- šťáva ze 4 limetek a nastrouhaná kůrá ze 3
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 600 ml smetany ke šlehání
- 6 plátků želatiny
- moučkový cukr na doslazení
Pusinky:
- 1 bílek
- 62 g krupicového cukru
Na dokončení: proužky limetkové kůry na ozdobu (připravte před vymačkáním a zabalte do namočené papírové utěrky, aby neoschly).
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 22 cm (pro vyšší dort) nebo 26 cm (pro nižší dort) vyložte papírem na pečení (dno i boky). Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný nadýchaný sníh.
- V jiné míse ušlehejte žloutky s cukrem do nadýchané světlé pěny. Mouku s práškem do pečiva přesejte přes jemné sítko, abyste odstranili případné hrudky, a smíchejte ji s kokosem.
- Po částech do žloutků zapracujte moučno-kokosovou směs a mléko. Nakonec stěrkou opatrně zapracujte do těsta sníh. Těsto nalijte do připravené formy, stěrkou urovnejte povrch a pečte 25-30 minut.
- Dokonalé propečení korpusu vyzkoušejte zapíchnutím špejle nebo párátka do středu korpusu. Pokud ji vytáhnete suchou, je hotový.
- Nechte korpus vychladnout ve formě. Vychladlý korpus seřízněte do roviny a pokropte kokosovým likérem Malibu.
- Poté ho položte na podložku a stáhněte do vyššího cukrářského ráfku vyloženého papírem na pečení nebo pevnější fólií (osvědčili se mi pevnější průhledné kancelářské desky na papíry rozstříhané na pruhy) – viz Poznámka.
- Želatinu namočte do studené vody a nechte 5 minut bobtnat. Kondenzované mléko smíchejte s limetkovou šťávou a kůrou. Opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu.
- Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a opatrně ji v rendlíku zahřejte. Když se rozpustí, stáhněte ji ihned z plotny a vmíchejte 2-3 lžíce připravené náplně.
- Želatinovou směs vraťte zpět k náplni a dobře promíchejte. Náplň nalijte na korpus, stěrkou uhlaďte povrch a dejte vychladit do lednice. Chlaďte minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Připravte meringue. Mísu (nejlépe od robotu) s bílkem a krupicovým cukrem nahřívejte nad vodní parou a vytrvale ručně šlehejte metlou.
- Když se cukr zcela rozpustí, došlehejte sníh pomocí robotu. Šlehejte na střední výkon asi 6 – 8 minut. Sníh musí zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky.
- Sněhem naplňte sáček s nástavcem s drobnými zoubky a na povrch dortu stříkejte různě velké špičky sněhu. Zapečte flambovací pistolí.
- Těsně před podáváním ozdobte proužky limetové kůry. Pozor, budou osychat, takže krásné budou pouze chvíli. Pokud tedy bude limetkový dort déle „čekat na svou chvíli“, proužky kůry vynechte.
Poznámka:
- Pokud nemáte ráfek, můžete korpus vrátit do formy, ve kterém jste ho pekli (ovšem nezapomeňte ho znovu vyložit papírem na pečení nebo fólií). Vzhledem k tomu, že korpus nebude doléhat až k okraji, krém možná zateče i kolem korpusu. Dejte si záležet, aby byl korpus ve formě zarovnaný na střed a mezerka po okraji tedy všude stejná.
- Krém je poměrně hustý, takže do mezerky vůbec zatéct nemusí a pokud se tak někde stane, případné nedostatky je po vychlazení možné poupravit tenkým ostrým nožem. Můžete ho i lehce nahřát v horké vodě (nezapomeňte ho osušit).
- Pokud naopak chcete, aby krém zatekl opravdu až dolů a po celém obvodu, použijte např. o kousek větší formu a zkuste nejdříve kolem dokola nalít trochu krému a opravdu lehounce poklepat formou o linku. Poté dolijte zbytek krému, stěrkou uhlaďte povrch a dejte vychladit do lednice.