Tenhle dort voní jako vanilkové rohlíčky. Vážně! Po másle, oříšcích a vanilce. Samozřejmě si ho vůbec nemusíte péct jenom na Vánoce. Velkou parádu s ním uděláte kdykoli! A každý oříškoholik vám za něj bude líbat ruce. Takže si na ně dávejte pozor.
Ořechový dort s vanilkou a mascarpone
Ingredience:
- 3 vejce
- špetka soli
- 250 g cukru
- 180 g změklého másla
- 1/2 lžíce vanilkové pasty (nebo semínka z jednoho vanilkového lusku)
- 120 g strouhaných ořechů (já měla směs vlašských a lískových)
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 400 ml podmáslí
Krém:
- 500 g mascarpone
- 375 g krémového sýra
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce vanilkové pasty
- 4 lžíce moučkového cukru (i víc, pokud vám krém přijde málo sladký)
- 1-2 lžíce likéru (já měla ten nejlepší vaječňák na světě od kolegyně Janičky, ale kromě vaječného likéru můžete použít třeba Baileys nebo Frangelico)
- 2 lžíce strouhaných ořechů
Na obalení boků a ozdobu:
- 200 g sekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce moučkového cukru
- špetka kardamomu (lze vynechat, pokud nejste blázni do kardamomu jako já)
- pár celých půlek vlašských ořechů na ozdobu
Postup
Troubu předehřejte na 180°C a velkou dortovou formu (o průměru 26 cm) vyložte papírem na pečení. Nezapomeňte kromě dna vyložit i boky formy -vymažte je máslem a pruh papíru dobře přitiskněte po obvodu.
Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, krupicového cukru a vanilkové pasty vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mouku, ořechy, kypřící prášek a sodu prosejte přes síto, abyste odstranili případné hrudky a větší kusy ořechů. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte podmáslí a moučno-ořechovou směs.
Nakonec jemně, ale důkladně, stěrkou zapracujte sníh z bílků. Těsto vlijte do formy, povrch uhlaďte stěrkou a pečte zhruba 50 – 60 minut. Po 25-30 minutách pečení korpus přikryjte alobalem, abyste nespálili povrch. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu dortu. Pokud je po vytažení suchá, máte upečeno! Nechte korpus vychladnout ve formě.
Poté připravte krém. Nejprve vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem a vanilkovou pastou a poté za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu. Opatrně oslaďte a vmíchejte ořechy s likérem (pokud je hutnější, můžete přidat 2 lžíce, pokud tekutější, bude stačit pouze 1). Pokud se vám krém bude zdát málo sladký, doslaďte ho trochou moučkového cukru.
Nasekané ořechy lehce opražte na pánvi, sundejte z plotny, přidejte cukr a špetku kardamomu a ořechy ve směsi obalte a nechte vychladnout.
Vychladlý korpus vyndejte z formy, a pokud je potřeba seřízněte povrch do roviny. Poté ho jednou vodorovně prokrojte. Na spodní díl těsta naneste 1/2 krému, přiklopte vrchním dílem korpusu a celý dort potřete zbylou polovinou krému. Zatímco boky by měly být hezky upravené a důkladně potřené, vršek dortu může být lehce ledabylý a nemusí být uhlazený.
Boky dortu obalte v opražených sladkých oříšcích. Vezměte oříšky do dlaně a důkladně je přitlačte do krému po celém obvodu dortu. Vršek dortu ozdobte polovinami vlašských oříšků a případně zbytkem sekaných pražených oříšků.
Za zvážení stojí také recept na špaldovou vánočku z kvásku.
A za vyzkoušení stojí také tyto rohlíčky – oblíbený recept na ořechové rohlíčky. K tomu ještě varianta zdravější pro každého, protože je bez lepku a chutná výborně, recept na bezlepkové ořechové rohlíčky.