Gumbo je jedním z pokrmů, které proslavily louisianskou kuchyni. Obsahuje krevety, pikantní koření a cibuli, zelenou papriku a celer. Podle tohoto receptu se používají mořské plody, avšak můžete použít i kuřecí maso, kachnu nebo klobásu.
Ingredience
- 1 šálek hladké mouky
- 1 šálek řepkového oleje
- 4 šálky nakrájené cibule
- 2 šálky nakrájeného celeru
- 2 šálky nakrájené zelené papriky
- 1 šálek nakrájené zelené cibule
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 8 šálků vody
- 4 šálky nakrájené okry (ibiškovec jedlý)
- 2 lžíce papriky
- 1 lžíce soli
- 2 lžičky oregana
- 1 lžička mletého černého pepře
- 6 šálků malých krevet, opláchnutých a osušených, nebo mořských plodů podle vlastního výběru
- 1 šálek mleté čerstvé petrželky
- 2 lžíce cajunského koření
Postup
- V těžké holandské troubě smíchejte mouku a olej dohladka. Za stálého míchání vařte 5 minut na středním ohni. Snižte teplotu na střední.
- Vařte a míchejte ještě asi 10 minut nebo dokud směs nezíská červenohnědou barvu.
- Přidejte cibuli, celer, zelený pepř a zelenou cibulku. Vařte a míchejte 5 minut.
- Přidejte kuřecí vývar, vodu, okru, papriku, sůl, oregano a pepř. Přiveďte k varu, snižte teplotu a přikryté vařte 10 minut.
- Přidejte krevety a petrželku. Duste odkryté ještě asi 5 minut nebo dokud nejsou mořské plody hotové. Odstavte z ohně a vmíchejte cajunské koření.