gumbo-z-morskych-plodu

Gumbo je jedním z pokrmů, které proslavily louisianskou kuchyni. Obsahuje krevety, pikantní koření a cibuli, zelenou papriku a celer. Podle tohoto receptu se používají mořské plody, avšak můžete použít i kuřecí maso, kachnu nebo klobásu.

Ingredience

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 šálek řepkového oleje
  • 4 šálky nakrájené cibule
  • 2 šálky nakrájeného celeru
  • 2 šálky nakrájené zelené papriky
  • 1 šálek nakrájené zelené cibule
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 8 šálků vody
  • 4 šálky nakrájené okry (ibiškovec jedlý)
  • 2 lžíce papriky
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžičky oregana
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 6 šálků malých krevet, opláchnutých a osušených, nebo mořských plodů podle vlastního výběru
  • 1 šálek mleté čerstvé petrželky
  • 2 lžíce cajunského koření

Postup

  1. V těžké holandské troubě smíchejte mouku a olej dohladka. Za stálého míchání vařte 5 minut na středním ohni. Snižte teplotu na střední.
  2. Vařte a míchejte ještě asi 10 minut nebo dokud směs nezíská červenohnědou barvu.
  3. Přidejte cibuli, celer, zelený pepř a zelenou cibulku. Vařte a míchejte 5 minut.
  4. Přidejte kuřecí vývar, vodu, okru, papriku, sůl, oregano a pepř. Přiveďte k varu, snižte teplotu a přikryté vařte 10 minut.
  5. Přidejte krevety a petrželku. Duste odkryté ještě asi 5 minut nebo dokud nejsou mořské plody hotové. Odstavte z ohně a vmíchejte cajunské koření.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang