Bramboráky jsou mělce smažené placky z nastrouhaných nebo mletých brambor, macesové mouky nebo mouky a pojiva, jako je vejce nebo jablečná šťáva, často ochucené strouhaným česnekem nebo cibulí a kořením.
Mohou být posypány různými kořeními, od slaných (např. zakysanou smetanou nebo tvarohem) až po sladké (např. jablečnou omáčkou nebo cukrem), nebo se mohou podávat jen tak. Někdy se připravují z bramborové kaše, z níž se vytvoří placky. V tomto článku se dočtete, jak udělat bramboráky – ať už klasické, nebo bramboráky s uzeninou, jaký recept je na bramboráky nejlepší, ale také o samotných bramborách a jejich zdravotních výhodách.
Bramborové placky
Bramborové placky vznikly ve východoevropských zemích, v Německu, Rakousku, Rusku a Polsku, jako rolnické jídlo. Brambory byly levné, hojné a snadno skladovatelné, což z nich činilo základní surovinu a vyžadovalo vynalézavé bramborové recepty.
Brambory
Brambory obsahují antioxidanty a prospěšné vitaminy a minerály, včetně vitaminu C, B6 a draslíku. Mohou také prospět vašemu zažívacímu ústrojí. Brambory jsou všestrannou kořenovou zeleninou a základní potravinou v mnoha domácnostech.
Mezi zdravotní benefity brambor patří:
- Brambory jsou plné vitamínů a minerálů, i když odrůda a způsob přípravy mohou ovlivnit jejich nutriční hodnoty.
- Brambory jsou dobrým zdrojem antioxidantů, které mohou snižovat riziko chronických onemocnění, jako je například srdeční onemocnění, cukrovka a některé druhy rakoviny.
- Brambory obsahují rezistentní škrob, který může pomáhat snižovat inzulinovou rezistenci. To zase může pomoci zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi.
- Rezistentní škrob v bramborách je zdrojem výživy pro prospěšné střevní bakterie. Ty ho přeměňují na mastnou kyselinu s krátkým řetězcem butyrát, která je spojována se snížením hladiny cukru v krvi a zánětů v tlustém střevě, lepší obranyschopností tlustého střeva a nižším rizikem vzniku zánětlivých onemocnění a rakoviny tlustého střeva a konečníku.
- Brambory jsou přirozeně bezlepkové, což z nich činí vynikající potravinu pro lidi s celiakií nebo s neceliakální citlivostí na lepek.
- Studie prokázaly, že brambory patří mezi nejsytější potraviny. Mohou zvyšovat hladinu hormonů sytosti, jako je cholecystokinin.
- Brambory jsou chutné, jsou všestranné a snadno je zařadíte do svého jídelníčku. Zkuste je vařit, péct nebo vařit v páře a konzumujte je s neporušenou slupkou.
Křupavé bramboráky – recept
Přinášíme recept na rychlý oběd z brambor, jehož příprava nezabere mnoho času a je tak akorát pro dvě osoby. Víkendy se pro nás stávají časem odpočinku a radosti ze života a tyto bramboráky patří k oblíbeným pochoutkám.
Ingredience na křupavé bramboráky
- 2 středně velké oloupané brambory
- 1 velké vejce
- 1/3 šálku nakrájené cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- řepkový olej
Postup na křupavé bramboráky
- Brambory nastrouhejte najemno; slijte veškerou tekutinu. Brambory vložte do velké mísy. Přidejte vejce, cibuli, mouku, sůl, pepř a česnekový prášek; dobře promíchejte.
- Ve velké pánvi rozehřejte 0,2 cm oleje na středním plameni. Těsto nakapejte po 1/4 hrnku a lehce ho stlačte, aby se zploštilo. Smažte z obou stran dozlatova. Ihned podávejte.
Recept na bramboráky v troubě
Tyto tradiční bramborové placky ze syrových brambor jsou skvělým pohodlným jídlem. Podávejte je s jablečnou omáčkou a zakysanou smetanou jako lehkou večeři nebo s pečeným kuřetem jako vydatné zimní jídlo.
Ingredience na bramboráky v troubě
- 4 velké brambory
- 1 žlutá cibule
- 1 rozšlehané vejce
- 1 lžička soli
- mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce hladké mouky nebo více podle potřeby
- 1 šálek rostlinného oleje na smažení nebo podle potřeby
Postup na bramboráky v troubě
- Brambory a cibuli nastrouhejte najemno do velké mísy. Přebytečnou tekutinu slijte.
- Vmíchejte vejce, sůl a pepř. Přidejte tolik mouky, aby směs byla hustá, dohromady asi 2 až 4 lžíce.
- Předehřejte troubu na nízkou teplotu, asi 200 °C.
- Na dně těžké pánve rozehřejte 1 cm oleje na středně vysoké teplotě. Do horkého oleje vhoďte dva nebo tři kopečky těsta o tloušťce 1/4 šálku a hřbetem stěrky je zploštěte tak, aby vznikly placky o tloušťce 1 cm. Smažte je jednou otočením, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Palačinky přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se osušily. Až do podávání je uchovávejte v teple v troubě. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechnu bramborovou směs.
Nejlepší bramboráky – recept
Tyto klasické bramborové placky jsou tak jednoduché, ale neuvěřitelně chutné, že si je nesmíte nechat ujít! Postupujte podle jednoduchého návodu a připravte si tuto snadnou pochoutku ještě dnes! Recept je pro 4 porce.
Ingredience na nejlepší bramboráky
- 4 velké brambory russet
- 1 střední cibule
- 2 vejce
- ¼ šálku hladké mouky
- ½ lžičky mořské soli nebo podle chuti
- ¼ lžičky pepře nebo podle chuti
- 2 lžíce rostlinného oleje na smažení
Postup na nejlepší bramboráky
- Pokud používáte kuchyňský robot: oloupejte brambory a cibuli a nakrájejte je na kostičky. Vložte zeleninu do kuchyňského robotu a zpracovávejte ji asi 2 minuty, dokud brambory nebudou vypadat jako nastrouhané a nezůstanou v nich žádné hrudky. Pokud používáte struhadlo: oloupejte brambory a cibuli a nastrouhejte je.
- Bramborovou směs vložte do jemného cedníku nebo kuchyňské utěrky a pokuste se téměř všechnu tekutinu vymačkat do mísy na míchání.
- Tekutinu zlikvidujte. Po vylití tekutiny si na dně mísy všimnete bílého prášku. Jedná se o bramborový škrob, který dodá plackám strukturu, takže byste si ho měli ponechat.
- Vraťte bramborovou směs do mísy a přidejte vejce, mouku s trochou soli a pepře a vše dobře promíchejte.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni rostlinný olej. Přidejte lžíci bramborové směsi a mírně ji rozetřete. Smažte asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou placky křupavé a hnědé.
- Placky položte na papírovou utěrku, aby se do nich vsákl přebytečný olej, a vychutnejte si je!
Bramboráky bez vajec – recept
Tento veganský recept na bramboráky je velmi rychlý a snadný na přípravu. Většina ingrediencí je ze spíže, kterou máte pravděpodobně právě teď po ruce! Recept je na 4 porce.
Ingredience na bramboráky bez vajec
- 2 šálky balených, nastrouhaných a osušených brambor (polovina 700 g sáčku Baby Boomers od společnosti The Little Potato Company)
- 1/3 šálku nebělené hladké mouky
- 3 lžíce nakrájené zelené cibule
- 3 lžíce neslazeného nemléčného mléka
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 a 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- černý pepř, podle chuti
- rostlinný olej na smažení (dobře se hodí řepkový, olivový nebo kokosový)
- volitelně: 2 lžíce čerstvého nasekaného kopru
- volitelně: 1/4 šálku veganského strouhaného sýra
Postup na bramboráky bez vajec
- Nastrouhejte brambory a vymačkejte z nich co nejvíce vlhkosti pomocí papírové utěrky.
- Smíchejte 2 hrnky nastrouhaných brambor, mouku, zelenou cibulku, mandlové mléko, kukuřičný škrob, sůl, prášek do pečiva a černý pepř (volitelně: přidejte kopr a veganský sýr.) Dobře promíchejte, aby se v mouce vytvořil lepek (který pomáhá při vázání).
- Na pánvi rozehřejte velké množství rostlinného oleje na střední teplotu.
- Na pánev dejte lžíci 1/4 až 1/3 šálku bramborové směsi. Pomocí špachtle nebo lívanečníku placičku zploštěte na tloušťku asi 0,5 cm.
- Smažte dozlatova, obraťte a osmažte i druhou stranu. V případě potřeby odsaďte přebytečný olej na papírovou utěrku.
- Podávejte s oblíbenou přílohou (např. nakrájenou zelenou cibulí, tzatziky a černým pepřem).
Bramborové placky z vařených brambor – recept
Tyto bramborové placky se připravují ze zbytků bramborové kaše a jen z několika základních surovin. Recept je pro 3 porce.
Ingredience na bramborové placky z vařených brambor
- 2 šálky studené bramborové kaše
- 2 lehce rozšlehaná vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- ⅛ lžička česnekového prášku
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky
Postup na bramborové placky z vařených brambor
- Brambory, vejce, mouku a česnekový prášek dejte do mísy a dobře promíchejte.
- Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Přeneste bramborovou směs na pánev a stěrkou ji rovnoměrně zploštěte. Přikryjte a vařte, dokud není dno křupavé, asi 10 minut.
- Překlopte na servírovací talíř a ozdobte čerstvou pažitkou.
Cmunda po kaplicku – nejlepší bramborák se zelím
V tomto receptu vám představíme jihočeské jídlo s názvem „Cmunda po kaplicku“. Jde o přeložené bramboráky s masovou směsí a zelím provoněné česnekem. Recept je pro 3 porce.
Ingredience na cmundu po kaplicku
- 3 plátky plně tepelně upraveného uzeného masa, každý o hmotnosti asi 140 g – např. uzená šunka nebo vepřové kotlety
- 200 g kysaného zelí českého, německého nebo polského typu
- 700 g brambor
- ⅓ šálku plnotučného mléka (80 ml), horkého
- 2 vejce
- 5 stroužků česneku
- ½ lžíce sušené majoránky
- 6 lžic hladké mouky
- 1 a ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 3 lžičky sádla nebo slunečnicového/řepkového oleje na smažení placek
Postup na nejlepší bramborák se zelím
- Nejprve připravte těsto na bramboráky. Oloupejte brambory a nakrájejte je nadrobno. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Nakrájené brambory dejte do velké mísy a zalijte je horkým mlékem.
- Přidejte oloupaný a prolisovaný česnek, vejce, sůl, sušenou majoránku, mletý pepř a mouku. Míchejte, dokud se nespojí a nevznikne polotekuté těsto.
- V nepřilnavé pánvi o průměru asi 25 cm rozehřejte na středním plameni lžíci sádla nebo tuku. Naberte naběračkou bramborové těsto, nalijte ho na pánev a rozetřete v tenké vrstvě. Smažte každou stranu dozlatova; smažení každé strany placky trvá asi dvě minuty.
- Usmažené bramborové placky přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby z nich odkapal přebytečný tuk. Placky uchovávejte v teple.
- Plátky uzeného masa ohřejte. Na pánvi rozehřejte půl lžíce sádla nebo tuku a maso krátce opečte z obou stran. Snižte teplotu na třetinu, přidejte čtyři lžíce vody a nechte maso dalších pět minut prohřívat.
- V polovině pečení maso obraťte. Maso dejte stranou a udržujte ho teplé jako bramboráky. Po ohřátí masa nevylévejte tekutinu, která v pánvi zůstala!
- Kysané zelí slijte a v případě potřeby ho nakrájejte na kratší proužky. Vložte ho do stejné pánve, ve které jste předtím ohřívali maso. Kysané zelí zahřívejte na středně silném ohni tři až pět minut.
- Občas promíchejte. Kysané zelí dochuťte podle chuti. Pokud je příliš kyselé, přidejte lžičku cukru.
- Je čas připravit finální pokrm! Na talíř položte bramborák. Na pravou polovinu položíme ohřáté uzené maso a navrch dáme kysané zelí.
- Nakonec bramborák přeložte, aby maso a kysané zelí trochu vykouklo.
Kaplickou cmundu podávejte teplou jako vydatný oběd nebo večeři. Chcete-li jídlo odlehčit, dejte k plněnému bramboráku čerstvou zeleninu nebo domácí zeleninový salát.
Teplý bramborák má křupavé okraje. Po vychladnutí placka změkne, ale je stále dobrá, pokud ji sníte jen tak samotnou.
TIP: Vyzkoušejte recepty na zelné placky z kysaného zelí a cuketové bramboráky.