Zde se dozvíte, jak uvařit špaldu, starobylou obilovinu se žvýkací strukturou. Naučit se ji uvařit je poměrně jednoduché. V tomto receptu se dozvíte jak uvařit špaldu, která chutná po česneku a bylinkách.
Ingredience
- 1 šálek nevařené špaldy
- 3 šálky vody
- ¾ lžičky soli
Na česnekovo-bylinkovou špaldu:
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (tymián, oregano, pažitka nebo bazalka)
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžíce másla nebo olivového oleje
Postup
- Špaldu propláchněte pod studenou vodou v jemném sítku.
- Do velkého hrnce dejte špaldu, vodu a ½ lžičky soli a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud zrna nezměknou, přibližně 15 až 30 minut. Zkouškou chuti zjistěte, zda je zrno měkké (pokud na obalu není označení, vařte jen do měkka).
- Přebytečnou vodu slijte. Přidejte další ¼ lžičky soli. Pokud plánujete zrna uchovat na později, přilijte kapku olivového oleje, aby se neslepila.
- Pokud chcete dochutit, změňte teplotu na střední a vmíchejte prolisovaný česnek, bylinky a máslo.
- Za stálého míchání zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí, asi 30 sekund. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.