Vyzkoušejte recept na tuto sladkou dobrotu, kterou si zlepšíte každé ráno.
Ingredience
- 2 plechovky (425 g) nakrájených broskví v sirupu
- 1/2 šálku másla
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 šálek cukru
- 1 šálek mléka
Na domácí šlehačku:
- 2 šálky smetany ke šlehání, vychlazené v lednici
- 4 lžíce cukru
Postup
Koláč
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Slijte 1 plechovku broskví, sirup z druhé plechovky si ponechte.
- Máslo vložte do pekáče, zahřívejte ho na sporáku nebo v troubě, dokud se nerozpustí.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku a cukr. Vmíchejte mléko a sirup z broskví.
- Těsto nalijte na rozpuštěné máslo v zapékací misce. Na těsto naaranžujte broskve. Pečte 1 hodinu. Koláč je hotový, když se těsto kolem broskví zvedne a kůrka je hustá a zlatohnědá.
- Podávejte teplý s čerstvou šlehačkou.
Domácí šlehačka
- Velkou kovovou mísu na míchání a drátěný šlehací nástavec dejte asi na 20 minut vychladit do mrazáku.
- Do studené mísy nalijte vychlazenou smetanu a cukr a šlehejte, asi 5 minut. Směs by měla držet svůj tvar, když ji upustíte ze lžíce. Nepřešlehejte, jinak budete mít přeslazené máslo.