hovezi-massaman-kari

Pomalu vařené, rozplývající se křehké hovězí maso a na závěr posypané křupavými arašídy, skvěle se hodí k jasmínové rýži nebo pšeničným či kukuřičným plackám.

Ingredience

  • 85 g nesolených arašídů
  • 400 ml plechovka kokosového mléka
  • 4 lžíce massamanské kari pasty
  • 600 g dušeného hovězího steaku nakrájeného na velké kousky
  • 450 g brambor nakrájených na 2,5 cm kousky
  • 1 cibule nakrájená na tenké klínky
  • 4 listy kafrové limetky (k dostání v thajských obchodech nebo sušené v supermarketech)
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžíce tamarindové pasty
  • 1 lžíce palmového nebo měkkého světle hnědého cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená na jemné plátky, k podávání
  • jasmínová rýže, k podávání

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C s ventilátorem a arašídy opékejte na plechu 5 minut dozlatova. Po vychladnutí je nahrubo nasekejte. Snižte teplotu trouby na 180 °C/160 °C s ventilátorem.
  2. Ve velké zapékací misce s pokličkou zahřejte 2 lžíce kokosového mléka. Přidejte kari pastu a smažte 1 minutu, poté vmíchejte hovězí maso a smažte, dokud se dobře neobalí a nezapeče.
  3. Vmíchejte zbytek kokosu s polovinou plechovky vody, brambory, cibuli, limetkové listy, skořici, tamarind, cukr, rybí omáčku a většinu arašídů. Přiveďte k varu, pak přikryjte a pečte 2 hodiny v troubě, dokud hovězí maso nezměkne.
  4. Hovězí maso posypte nakrájenou chilli papričkou a zbylými arašídy a podávejte rovnou s jasmínovou rýží.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang