Krémová rybí polévka s treskou nebo bílou rybou, bramborami, cibulí, škeblovou šťávou a smetanou.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 55 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička másla
- 2 středně velké žluté cibule, nakrájené
- 1/2 šálku suchého bílého vína – volitelně
- 3 velké brambory, oloupané a nakrájené na 3/4 palcové kostky
- 2 šálky škeblové šťávy
- 1 bobkový list
- 1 lžíce čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička starého zálivu (lze použít trochu papriky a špetku kajenského pepře) – volitelně
- 900 g tresky nebo jiné bílé ryby, vykostěné, filety nakrájené na dvoucentimetrové kousky
- 1 a 1/2 šálku husté smetany
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Na dně velkého hrnce rozehřejte olej a máslo na střední teplotu.
- Přidejte cibuli a vařte ji do změknutí, asi 5 minut.
- Přidejte víno, pokud používáte, a zvyšte teplotu, vařte odkryté, dokud se víno nezredukuje na polovinu.
- Pokud víno nepoužijete, přidejte v dalším kroku 1/4 šálku vody se škeblovou šťávou.
- Přidejte brambory, škeblovou šťávu, bobkový list, tymián, sůl a pepř a koření Old Bay.
- Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na střední a přikryté vařte, dokud nejsou brambory téměř hotové, asi 10-15 minut.
- V samostatném hrnci zahřejte smetanu na páru (ne do varu).
- Přidejte rybu do hrnce s bramborami a přidejte ohřátou smetanu. Vraťte na sporák.
- Vařte na mírném ohni, odkryté, dokud není ryba uvařená, asi 10 minut.
- Dávejte pozor na teplotu! Pokud používáte přímo hustou smetanu, měli byste se snáze vyhnout srážení, i když se polévka začne vařit.
- Pokud však nahradíte polotučnou smetanu, polotučnou smetanu nebo mléko, směs se pravděpodobně srazí, pokud se přiblíží bodu varu.
- Udržujte teplotu tak, aby se polévka sotva dusila, ale nevařila.
- Když je ryba právě uvařená, stáhněte ji z ohně.
- Vmíchejte petrželku. Chuť polévky se zlepší, pokud ji před podáváním necháte 30 minut odstát.
- Podávejte s křupavým chlebem nebo ústřicovými krekry.