Mám tu pro vás recept na skořicové šneky s jablky a pekanovými ořechy. Jsou dokonale vláčné a šťavnaté a pekany (nebo vlašské ořechy) v nich příjemně křupou. Zkrátka pohádka. Ručím vám za to, že je budete péct zas a znova.
TIP: Vyzkoušet také můžete i šneky na slano, zvané jako pizza šneky.
Skořicoví šneci s jablky, pekanovými ořechy a polevou z krémového sýra
Ingredience:
Těsto:
- 1 balíček sušeného droždí
- 1/4 hrnku vlažné vody
- 1/4 hrnku krupicového cukru
- 3/4 hrnku vlažného mléka
- 1/2 hrnku rostlinného oleje (nebo více, podle potřeby) + na vytření mísy
- 1 vejce velikosti L
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 4 hrnky hladké mouky (nebo více, podle potřeby)
Náplň:
- 1/3 hrnku másla + trocha na potření šneků
- 1/2 – 1 hrnek třtinového nebo krupicového cukru
- mletá skořice
- 3 – 4 malá jablka (nebo 2 velká)
- pekanové nebo vlašské ořechy, nasekané nebo nalámané nahrubo
- rozinky nebo sušené brusinky (lze vynechat)
Poleva:
- 1/4 hrnku krémového sýra (já použila polovinu 125 g balení Philadelphie)
- 1/4 hrnku mléka
- 1 hrnek moučkového cukru
Na dokončení pekanové nebo vlašské ořechy (lze vynechat).
Postup
V mističce smíchejte vlažnou vodu, lžičku cukru a sušené droždí. Nechte 5 minut vzejít kvásek. Mezitím rozmíchejte vejce s mlékem, olejem a zbylým cukrem. Do vaječné směsi zamíchejte kvásek, sůl, vanilku, muškátový oříšek a 2 hrnky mouky. Nakonec nejlépe ručně zapracujte zbylou mouku. Vytrvale hněťte, dokud těsto není lesklé, pružné a nelepivé.
Pokud těsto stále lepí i po delším propracovávání, přidejte kapku oleje a v případě potřeby i mouky (ale vždy začněte olejem) a opět důkladně propracujte. Propracované těsto dejte do velké mísy vytřené olejem, potřete ho i na povrchu a mísu přikryjte potravinářskou folií nebo čistou utěrkou. Nechte zhruba 2 hodiny kynout na teplém místě. V polovině kynutí ještě jednou propracujte.
Po vykynutí rozválejte těsto na velký obdélník, silný asi 1 cm. Povrch potřete máslem (dělám to od oka, takže 1/3 hrnku je orientační – musí to být pěkně celé pomaštěné), podle chuti posypte třtinovým nebo krupicovým cukrem, skořicí, jablky, sekanými pekanovými nebo vlašskými ořechy a rozinkami či sušenými brusinkami rovnoměrně poklaďte jablky (jeden delší okraj nechte neposypaný).
Co nejpevněji zaviňte do rolády směrem od posypaného okraje k neposypanému (ten bude nakonec vespod rolády) a nakrájejte na ccm 2 cm silná kolečka. Kolečka rozložte na plech řeznou stranou dolů a nechte mezi nimi dostatečné místo na nakynutí. Skořicové šneky z boku kolem dokola potřete rozpuštěným máslem. Ještě 30 minut nechte kynout na plechu, přikryté čistou utěrkou.
Poté pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut přikryté alobalem a dalších 20 minut odkryté. Po 40 minutách (nebo když už jsou pěkně zlatavé a špejle zapíchnutá do středu těsta je po vytažení bez stop syrového těsta) plech vyndejte a nechte vychladnout na mřížce.
Po vychladnutí polijte polevou připravenou rozmícháním krémového sýra s mlékem a cukrem a případně posypte dalšími sekanými pekanovými ořechy.
Poznámky:
- Na odměřování vždy používám klasický hrnek o objemu 250 ml.
- Těsto můžete připravit i s čerstvým droždím. Budete ho potřebovat 30 g.
- Těsto můžete připravit i v robotu. Nechte ho na nižší otázky hníst těsto alespoň 10 minut. (Ano, to znamená, že ruční propracování bude trvat ještě delší dobu.)
- Šneky můžete připravit z polovičního množství – pak vám bude stačit kulatá koláčová či dortová forma zhruba o poloměru 24 cm.
- Pokud nechcete připravovat polevu, po vytažení z trouby počkejte zhruba 5 minut, a poté skořicové šneky potřete směsí rozpuštěného másla a rumu a lehce je poprašte moučkovým cukrem.
Redakce Receptik.cz