Tento zelný nákyp obsahuje všechny ingredience plněných zelných závitků, avšak je mnohem jednodušší na přípravu. Tento základní recept se bude líbit každému, ale pokud dáváte přednost větší chuti, zvažte přidání drceného česneku, papriky, tymiánu nebo kajenského pepře.
Ingredience
- 900 g mletého hovězího masa
- 1,5 kg nakrájeného zelí
- 1 plechovka rajčatové omáčky (820 g)
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 šálek nevařené bílé rýže
- 1 lžička soli
- 2 plechovky (415 ml) hovězího vývaru
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Rozpalte velkou pánev na středně silném ohni. Na rozpálené pánvi vařte a míchejte mleté hovězí maso, dokud nezhnědne a nerozpadne se, 5 až 7 minut. Slijte tuk a vyhoďte ho.
- Ve velké míse smíchejte zelí, rajčatovou omáčku, cibuli, rýži a sůl. Vmíchejte uvařené mleté hovězí maso. Směs nalijte do zapékací misky a zalijte hovězím vývarem.
- Přikryjte a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu. Promíchejte, znovu přikryjte a pečte, dokud zelí nezměkne a rýže nebude hotová, tedy dalších 20 až 30 minut.