Naučte se vyrobit krásné sýrové prkénko pomocí této jednoduché techniky. Doporučuje se 3 až 5 druhů sýrů v závislosti na velikosti skupiny.
Ingredience
- Měkké sýry: Kozí sýr, Brie nebo Camembert
- Polotvrdé sýry: Čedar, gouda nebo havarti.
- Tvrdé sýry: Parmezán, Manchego nebo Pecorino
- Modrý sýr: sýr: Gorgonzola, Roquefort nebo Stilton
- Ořechy: Mandle, pekanové ořechy, vlašské ořechy nebo pistácie
- Čerstvé nebo sušené ovoce
- Med nebo džem
- Olivy, tapenáda nebo papričky pepperoncini
- Krekry nebo pečivo
Postup
- Sýr položte na prkénko. Aby měl sýr co nejlepší chuť, nechte ho před podáváním asi 30 minut zahřát na pokojovou teplotu.
- Vidličkou vytvořte velké kousky modrého sýra a parmazánu. Nakrájejte polotvrdý sýr, například čedar, na plátky a položte je po části prkénka. Měkké kulaté sýry na klínky (je zcela v pořádku ponechat části sýra vcelku).
- Na prkénko položte malé misky s tapenádou, olivami, medem nebo džemem. Velká prázdná místa vyplňte nakrájeným ovocem a na prkénko rozmístěte krekry a ořechy ve skupinkách.
- Do misek umístěte malé lžičky nebo servírovací náčiní a k příslušným sýrům umístěte nože na sýr. Prohlédněte si tabuli a případná prázdná místa vyplňte dalšími ořechy nebo ovocem.
- Měkké sýry můžete pokapat medem. Nyní můžete servírovat.