Ingredience (pro 4 osoby)
- 1kg hovězí roštěná
- sůl
- olej
- drcený kmín
- grilovací koření
Postup
Roštěnou nakrájíme na 4 stejně velké roštěnky (nebo si je u řezníka rovnou nechte nařezat). Poté je paličkou naklepejte tak, aby bylo maso minimálně 1,5 cm vysoké (chceme masitý steak a ne řízky). Roštěnky osolíme, okořeníme drceným kmínem a grilovacím kořením, pokameme olejem a pak rukou roštěnku v ruce pěkně promneme, aby se koření dostalo uplně všude a i trochu pod povrch masa.
Pokud nespěcháte tak maso naskládejte na sebe a dejte klidně na hodinku dvě do ledničky pěkně zrát. Koření nám krásně maso provoní a ochutí. Tak teď přijde důležitá část celého procesu. Hovězí maso je oproti vepřovému suché a tak vždy záleží ná štávě, kterou se nám při opékání povede uchovat uvnitř.
Proto maso vždy vkládejte do velmi horkého oleje!! Nemusíte se bát, že se spálí, maso olej okamžitě ochladí, ale jeho povrch se zacelí a štáva odspodu přestane utíkat. Maso opékejte poté na středně velkém ohni a obraťte ho až v momentu, když bude spodní strana opravdu opečená. Hovězí steak se obrací pouze jednou ne víckrát. Věřte, že jak budou obě strany opečené, není třeba dále maso péct i vnitřek bude hotový.
Maso pokládejte k příloze na talíř a lžičkou trochu polejte výpekem.