Domácí opičí chléb se skládá z několika malých kuliček těsta obalených v másle, skořici a cukru. Je to v podstatě obří pekáč plný lepkavých skořicových rohlíčků. Tuto zábavnou snídaňovou nebo dezertní pochoutku dozdobte vanilkovou polevou a podávejte.
Ingredience
- 360 ml plnotučného mléka zahřátého na teplotu asi 43 °C
- 1 balení droždí
- 50 g krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 70 g másla, rozpuštěného a mírně ochlazeného
- 1 lžička soli
- 625 g univerzální mouky
Směs na obalení:
- 12 lžic másla
- 250 g krystalového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- 130 gsvětlého nebo tmavého hnědého cukru
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Vanilková poleva:
- 120 g moučkového cukru
- 45 ml plnotučného mléka
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Postup
- V míse ušlehejte teplé mléko, droždí a cukr. Přikryjte a nechte 5 minut odstát. Přidejte vejce, máslo, sůl a 1 hrnek mouky. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, gumovou stěrkou seškrábněte stěny mísy a poté přidejte zbývající mouku.
- Šlehejte při střední rychlosti, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy, asi 2 minuty.
- Těsto nechte v mixéru a šlehejte další 2 minuty nebo hněťte 2 minuty ručně na lehce pomoučeném povrchu.
- Lehce vymažte velkou mísu olejem nebo nepřilnavým sprejem. Vložte těsto do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran. Mísu zakryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou.
- Nechte těsto kynout v relativně teplém prostředí 1-2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Hojně vymažte bábovkovou formu máslem nebo nepřilnavým sprejem.
- Připravte si směs na obalení kuliček: Ve střední misce rozpusťte 115 g másla. V jiné středně velké míse smíchejte krystalový cukr a skořici. Zbytek másla, hnědý cukr a vanilku použijete později.
- Vytvarujte těsto: Postupně odebírejte malé kousky těsta a vyválejte z nich kuličky. Celkem budete potřebovat 40-45 kuliček, takže buďte skromní s jejich velikostí.
- Každou kuličku po jedné namočte do rozpuštěného másla a pak je bohatě obalte ve směsi skořice a cukru, aby se obalily. Možná budete potřebovat více skořicového cukru, záleží na tom, jak silně každou kuličku obalíte.
- Kuličky postupně rozmístěte do bábovkové formy. Přikryjte pánev alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 20 minut odpočívat. Během této doby kuličky mírně vykynou.
- Nastavte rošt trouby do nižší polohy a předehřejte troubu na 177 °C .
- Rozpusťte zbývající 60 g másla a poté zašlehejte hnědý cukr a vanilkový extrakt. Rovnoměrně polijte vytvarovaný opičí chléb.
- Pečte 35-45 minut nebo dokud není povrch zlatavě hnědý. Pokud se povrch příliš rychle připaluje, přikryjte ho volně fólií. Nechte 5-10 minut vychladnout a poté vyklopte na velký servírovací talíř nebo dortový stojan.
- Připravte polevu: Vyšlehejte všechny přísady na polevu dohromady. Opičí chléb pokapejte polevou.
- Chléb nakrájejte na plátky nebo nechte každého, aby si sám utrhl lepkavé kousky. To je na tomto pohoštění to pravé!
- Opičí chléb chutná nejlépe podávaný ve stejný den. Zbytky těsně přikryjte a skladujte při pokojové teplotě 1 den a v chladničce až 4 dny.