Vyzkoušejte recept na dezert s kávovou příchutí.
Ingredience
- 110 g másla při pokojové teplotě
- 300 g krystalového cukru
- 3 extra velká vejce při pokojové teplotě
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 300 g zakysané smetany
- 310 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
Na drobenku:
- 55 g světle hnědého cukru, baleného
- 60 g hladké mouky
- 1 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 3 lžíce studeného másla nakrájeného na kousky
- 110 g nasekaných vlašských ořechů, volitelně
Na polevu:
- 100 g šálku moučkového cukru
- 2 lžíce pravého javorového sirupu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou 25cm kruhovou formu.
- Máslo a cukr šlehejte v míse elektrického mixéru s pádlovým nástavcem 4 až 5 minut, dokud nezesvětlá. Po jednom přidejte vejce, poté přidejte vanilku a zakysanou smetanu.
- Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl. Při nízkém stupni mixéru přidávejte moučnou směs do těsta, dokud se nespojí. Dokončete míchání stěrkou, abyste se ujistili, že je těsto zcela promíchané.
- Pro přípravu drobenky dejte hnědý cukr, mouku, skořici, sůl a máslo do mísy a prsty je stlačujte dohromady, dokud se nevytvoří drobenka. V případě potřeby vmíchejte vlašské ořechy.
- Polovinu těsta dejte lžící do formy a rozetřete ho nožem. Posypte 1/2 strouhanky. Lžící dejte do formy zbytek těsta, rozetřete ho a navrch rozprostřete zbylou strouhanku. Pečte 50 až 60 minut, dokud se dortová zkoušečka nevytáhne čistá.
- Nechte vychladnout na mřížce alespoň 30 minut. Opatrně přeneste koláč na servírovací talíř.
- Vyšlehejte moučkový cukr a javorový sirup a v případě potřeby přidejte několik kapek vody, aby byla poleva tekutá. Dort pokapejte vidličkou nebo lžící podle chuti.