Tyto borůvkové koláčky jsou na povrchu křupavé, uvnitř vlhké a máslové, jsou plné chuti. Čerstvé borůvky a citronová kůra vmíchané do těsta způsobí, že každé sousto bude velmi chutné. Jsou dokonale upečené a jsou vynikajícím doplňkem každé snídaně nebo svačiny. Připravují se pouze z jednoduchých ingrediencí, a proto je připravíte stejně jako jednoduché svatební koláčky.
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky (240 g)
- ⅓ šálku krystalového cukru plus další na posypání (66 g)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ½ šálku studeného másla nakrájeného na kostičky (113 g)
- 1 šálek čerstvých nebo mražených borůvek (170g)
- kůra z 1 citronu
- ¾ šálku husté smetany (180 ml)
- 1 velké vejce
Postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte máslo a zapracujte ho do moučné směsi pomocí mixéru nebo stlačováním mezi prsty, dokud nebudou kousky velké asi jako hrášek. Vmíchejte borůvky a citronovou kůru.
- V malé misce vyšlehejte smetanu a vejce. Nalijte na moučnou směs. Rukama nebo silikonovou stěrkou míchejte tak dlouho, dokud nebude směs z větší části navlhčená (měla by být ještě trochu drobivá).
- Těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch. Několikrát ho jemně prohněťte a vytvarujte z něj kouli. Těsto vytlačte do kruhu. Nakrájejte na 8 klínů.
- Klíny položte na malý pečícím papírem nebo silikonem vyložený plech a dejte na 20 minut zmrazit.
- Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
- Přeneste koláčky na velký plech a umístěte je asi 5 cm od sebe. Lehce je potřete dalším krémem a posypte cukrem.
- Pečte 20 až 25 minut nebo dokud vrchní část lehce nezhnědne a spodní okraje nezezlátnou. Před podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout.