Tento týden jsem měla dvě objednávky na narozeninové cupcaky. Jedny byly moje oblíbené, s burákovým máslem a marmeládou, a druhé byly pistáciové. Tohle mám vlastně nejradši – když dostanu zadání na něco, co jsem ještě nedělala a pak trávím hodiny průzkumem na internetu a fantazírováním. Po ověření mého vymyšleného cupcaku z technologického hlediska, jsem se to rozhodla udělat následovně.
Těsto na 12 cupcaků:
- 55 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 170 g mouky (půl hladká, půl polohrubá)
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 ml podmáslí
- hrst nasekaných pistácií (mohou být i ty, co si vyloupete sami doma)
- hrst nasekaných mandlí
Krém:
- 1 pistáciový puding
- 400 ml plnotučného mléka
- 90 g kysané smetany (ideálně 30%, protože je tuhá)
- Na ozdobu – pár nasekaných zelených pistácií
Postup
Předehřejte si troubu na 170 stupňů. V míse ušlehejte změklé máslo s cukrem, přidejte vejce. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přimíchejte. Přidejte vanilkový extrakt, podmáslí a oříšky. Cupcakové košíčky naplňte do 2/3 a pečte cca 15 minut (než začnou zlátnout).
Puding uvařte pouze ve 400 ml mléka (místo klasického půl litru). Nechte zchladnout, poté do něj zašlehejte kysanou smetanu a 3 lžičky pistáciové pasty (návod na výrobu výše u Honzy na blogu).
Doporučuju ten krém ještě nechat vychladit, no a pak už můžete zdobit. Vršek cupcaků jsem posypala nasekanými pistáciemi.
Redakce Receptik.cz