Tento týden jsem měla dvě objednávky na narozeninové cupcaky. Jedny byly moje oblíbené, s burákovým máslem a marmeládou, a druhé byly pistáciové. Tohle mám vlastně nejradši – když dostanu zadání na něco, co jsem ještě nedělala a pak trávím hodiny průzkumem na internetu a fantazírováním. Po ověření mého vymyšleného cupcaku z technologického hlediska, jsem se to rozhodla udělat následovně.

Těsto na 12 cupcaků:

  • 55 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 170 g mouky (půl hladká, půl polohrubá)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 ml podmáslí
  • hrst nasekaných pistácií (mohou být i ty, co si vyloupete sami doma)
  • hrst nasekaných mandlí

Krém:

  • 1 pistáciový puding
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 90 g kysané smetany (ideálně 30%, protože je tuhá)
  • Na ozdobu – pár nasekaných zelených pistácií

Postup

Předehřejte si troubu na 170 stupňů. V míse ušlehejte změklé máslo s cukrem, přidejte vejce. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přimíchejte. Přidejte vanilkový extrakt, podmáslí a oříšky. Cupcakové košíčky naplňte do 2/3 a pečte cca 15 minut (než začnou zlátnout).

Puding uvařte pouze ve 400 ml mléka (místo klasického půl litru). Nechte zchladnout, poté do něj zašlehejte kysanou smetanu a 3 lžičky pistáciové pasty (návod na výrobu výše u Honzy na blogu).

Doporučuju ten krém ještě nechat vychladit, no a pak už můžete zdobit. Vršek cupcaků jsem posypala nasekanými pistáciemi.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang