K přípravě tohoto řemeslného chleba potřebujete pouze 4 jednoduché ingredience. Tento recept na domácí chléb, který je uvnitř žvýkavý a na povrchu křupavý, je tak snadný, že ho zvládne každý.
Ingredience
- 450 g chlebové mouky
- 2 a ¼ lžičky instantního droždí
- 10 g soli
- 360 ml teplé vody o teplotě kolem 50 °C
Postup
- Do velké mísy přidejte mouku, droždí a sůl a promíchejte je velkou dřevěnou lžící. Vmíchejte vodu, dokud směs není velmi lepivá a nezůstávají v ní žádné hrudky mouky. Přikryjte a postavte na teplé místo bez průvanu, dokud se objem těsta nezdvojnásobí, přibližně 1,5 až 2 hodiny.
- Předehřejte troubu na 230 °C. Vložte velkou holandskou troubu s poklicí do trouby alespoň na 30 minut.
- Lehce pomoučenýma rukama sáhněte po jedné straně těsta až na dno mísy, vytáhněte ho nahoru a protáhněte okraj těsta přes střed k protější straně.
- Otočte mísu o 90 stupňů a opakujte přeložení a otočení, přičemž pracujte v kruhu kolem těsta, dokud těsto nezačne držet tvar, což je asi 8 až 10 otočení. Veškeré švy uprostřed těsta sepněte.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučený povrch a položte ho švem dolů. Vytvarujte kulatý bochník. Přeneste těsto na pečící papír a posypte ho moukou. Na 10 minut ho volně přikryjte fólií nebo utěrkou.
- Ostrým nožem nebo chlebovou plackou nařízněte na horní straně těsta asi 0,5 cm hluboký řez. Velmi opatrně vložte těsto i s pečícím papírem přímo do předehřáté holandské trouby. Přiklopte pokličkou.
- Pečte 30 minut. Odstraňte pokličku a pečte, dokud těsto nezezlátne, přibližně dalších 15 až 17 minut.
- Opatrně vyjměte chléb z holandské trouby a před krájením jej položte na mřížku, aby vychladl alespoň 20 minut.
TIP: Podávejte s čerstvou domácí pomazánkou sloní žrádlo – zaručeně si pochutnáte.