Recept na sýrovou omáčku je snadný. K přípravě hladké a lahodné omáčky je však potřeba použít předem připravenou jíšku a vytvořit s mlékem bašamel. Jedině tak se všechen sýr rozpustí a omáčka bude bez žmolků. Jak na to?

Sýrová omáčka s těstovinami je skvělým a rychlým pokrmem, který chutná dětem i dospělým. Podává k vařenému či pečenému masu či k rybám.

Ingredience

  • 70 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 100 g tvrdého sýra
  • 0,5l mléka
  • 250 ml smetany
  • sůl
  • 2 žloutky
  • petrželka
  • muškátový oříšek

Postup

Máslo rozpustíme na pánvi a přisypeme hladkou mouku, krátce restujeme a zalijeme mlékem a polovinou smetany. Necháme 5 minut provařit za častého míchání. Do omáčky opatrně a postupně vmícháváme najemno nastrouhaný tvrdý sýr a osolíme.

Nakonec vmícháme rozmíchané žloutky se zbytkem smetany a okořeníme muškátovým oříškem a petrželkou. Omáčka má mít hustší konzistenci, ne však kašovitou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang