Chcete se naučit namíchat koktejl Tequila Sunrise? Čtěte dále a zjistíte, že připravit si doma tento koktejl je v podstatě úplně snadné. Drobné proměnné mohou být velmi důležité, stejně jako kvalita ingrediencí. V tomto článku najdete vše o tomto kultovním koktejlu, včetně jeho historie, ingrediencí a receptu.
Co je Tequila Sunrise a jak se servíruje?
Tequila Sunrise je drink, který se skládá z tequily, pomerančového džusu a grenadiny. Podává se nejlépe nemíchaný, aby vytvořil efekt východu slunce. Převládá oranžová barva, zatímco grenadina dodává nápoji spodní červenou vrstvu.
Ozdoby jako třešeň nebo plátek pomeranče zvýrazňují vizuální detaily tohoto ideálního letního drinku.
TIP: Osvěžující nealkoholický nápoj pro horké dny je třeba limonáda z kombuchy nebo ananasové smoothie.
Dejte si ovšem pozor, neboť i tento klasický koktejl Vás může poslat na špatnou cestu a vést ke kocovině, pokud použijete levné ingredience nebo pokud nezvládnete recept.
- Hlavní alkohol: Tequila Blanco
- Podává se: Na ledu
- Standardní ozdoba: Třešně nebo plátek pomeranče
- Nápojové nádobí: Sklenice Highball
Sklenice Highball se obvykle používají pro vysoké míchané nápoje a pojmou 24-35 cl tekutiny. Proto jsou vhodné k podávání nápojů, které obsahují malé množství silného alkoholického nápoje smíchaného s větším množstvím nealkoholického nápoje a ledu.
Tento typ sklenic se vyznačuje rovnými stěnami a může mít ploché dno nebo nožku. Mezi další koktejly a drinky, které se servírují do Highball sklenice, patří např. Gin & Tonic, Mojito, Bloody Mary nebo Dark ‚N‘ Stormy.
TIP: Můžete vyzkoušet také Old Fashioned recept, kde je hlavní ingrediencí lahodná whisky. Nebo si zkuste připravit bomba drink s Jagermeisterem.
Tequila Sunrise – historie koktejlu
V roce 1939 nabídl slavný kulinářský spisovatel Charles Baker recept na koktejl Armilita Chico podobný koktejlu Tequila Sunrise. Nápoj pojmenovaný po mexickém toreadorovi, pro kterého byl vytvořen, obsahoval tequilu, limetkovou šťávu, vodu s pomerančovým květem a dvě kapky grenadiny pro barvu.
V knize „The Roving Bartender“ z roku 1947 se autor Bill Kelly zmiňuje o Tequile Sunrise a popisuje ji jako oblíbenou místní pochoutku z Tijuany.
Bill Kelly možná správně uvedl název, avšak jeho recept na Tequilu Sunrise neodpovídal tomu dnešnímu. Konkrétně obsahoval cukr, citrónovou šťávu, tequilu a sodovku.
Nehledě na předchůdce byla Tequila Sunrise, jak ji známe dnes, údajně „vynalezena“ na počátku 70. let 20. století barmany Bobbym Lozhoffem a Billym Ricem v podniku Trident v kalifornském Sausalitu.
V roce 1972 ho ochutnal rockový zpěvák Mick Jagger a skupina The Rolling Stones si ho brzy začala objednávat v barech po celé Americe, proto se jejich turné neoficiálně jmenovalo „kokain a tequila sunrise tour“.
Hned v následujícím roce společnost Jose Cuervo uváděla recept na drink Tequila Sunrise na zadní straně svých lahví a skupina Eagles v roce 1973 zpívala o další „tequila sunrise“ ve stejnojmenné písni.
TIP: Mezi populární koktejly patří také Manhattan nebo vodka & tonic.
Tequila Sunrise – recept
Jak již bylo řečeno, drink Tequila Sunrise se skládá ze 3 ingrediencí – tequily, pomerančového džusu a grenadiny. Chcete-li se vyhnout bolestem hlavy a kocovině, držte se stříbrné (tzv. Blanco) tequily slušné nebo vysoké kvality. Podobně se snažte používat čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu.
Ingredience na Tequilu Sunrise
- 40 ml stříbrné tequily
- 90 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 15 ml grenadinového sirupu
Postup na Tequilu Sunrise
- Nalijte tequilu a pomerančový džus na led do Highball sklenice.
- Opatrně přidejte grenadinu tak, aby stékala po stěnách sklenice a usazovala se na dně, čímž vytvoříte vrstvený efekt „východu slunce“.
- Hotový drink ozdobte plátkem pomeranče anebo třešní maraschino. Podávejte nemíchané tak, aby se zachovala barva jednotlivých vrstev.
TIP: Pokud chcete nápoj ozvláštnit, vynechte lahvovou jasně červenou grenadinu dostupnou na pultech obchodů a zkuste si vyrobit vlastní. Je to snadný úkol, který stojí za námahu, protože koktejlu dodá bohatší chuť.
Domácí grenadina pro koktejly z tequily – recept
Grenadina je jasně červený nealkoholický sirup, který se používá v koktejlech pro dodání barvy a sladkosti. Má sladce trpkou chuť s ovocným závěrem, neboť se vyrábí ze šťávy z granátového jablka a má dlouhou historii používání v koktejlech a barmanství. Název pochází z francouzského výrazu pro granátové jablko – grenade.
Mnoho výrobků na trhu a kupovaných likérů dnes obsahuje umělá sladidla a barviva. Vyrobte si s námi proto domácí a čistě přírodní grenadinu, která neobsahuje žádná umělá barviva a příchutě. Příprava Vám zabere pouhých 15 minut.
Ingredience na domácí grenadinu pro koktejly z tequily
- 2/3 šálku čerstvě vymačkané šťávy z granátového jablka
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1 lžička čerstvě vymačkané citrónové šťávy
Postup na domácí grenadinu pro koktejly z tequily
- Pokud používáte celá granátová jablka, odstraňte z nich semínka. Semínka granátového jablka vložte do koktejlového šejkru nebo vysoké sklenice a rozmačkejte je, dokud se neuvolní veškerá šťáva. Poté ji přelijte přes jemné sítko do odměrky.
- Šťávu z granátového jablka a cukr přidejte do malého hrnce a zahřívejte na mírném ohni 1-2 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z ohně.
- Necháme vychladnout a vmícháme citrónovou šťávu.
- Nalijeme do uzavřené nádoby a uchováváme v ledničce až 3 týdny.
Tequila a její druhy
Všechny tequily se vyrábějí destilací šťávy z rostliny modré agáve, která roste v Mexiku. Čím déle zrají, tím jsou jemnější a sladší.
Zralé tequily vyžadují čas, ale na oplátku získáte skutečně výjimečný destilát, který je jemný, kořeněný a bohatý. Nové tequily, nebo-li ty, které zrají nejméně, jsou světlé, travnaté a zelené a zachovávají si chuť agáve.
V zásadě existuje 5 hlavních druhů tequily:
- Silver tequila
- Gold tequila
- Reposado tequila
- Añejo tequila
- Extra Añejo tequila
Silver tequila
Stříbrná tequila, také známá jako Blanco, je první lihovina, kterou výrobci vyrábějí z destilovaných šťáv z agáve. Často se stáčí do lahví přímo z destilačního procesu, avšak někteří výrobci ji nechávají několik týdnů zrát (ne déle než 60 dní), často v nádobách z nerezové oceli, což zachovává chuť divoké agáve, kterou od stříbrné tequily očekáváte.
Stříbrná tequila je obvykle cenově nejpříznivější variantou, protože vyžaduje nejmenší úsilí ze strany palírny. Je považována za nejlepší typ pro míchané nápoje, jako je např. právě Tequila Sunrise, a to pro svou cenu a pro svou chuť.
Jasná esence agáve prozáří sladké nebo pikantní směsi a nepotlačí ostatní chutě. Čím je tequila složitější a starší, tím hůře se snáší s ostatními složkami koktejlu.
Gold tequila
Navzdory své barvě je zlatá tequila zřídka kdy letitá. Ve skutečnosti byste zlatou tequilu mohli nazvat podvodníkem a marketingovým trikem. V mnoha případech je zlatá tequila výsledkem karamelového barviva, které se přidává do agávových šťáv před fermentací, aby lihovina získala „ušlechtilejší“ vzhled.
Zrající tequily, které mají hlubší odstíny jantarové a hnědé barvy, jsou často drahé kvůli množství času, který vyžadují. Kovový odstín zlaté tequily by mohl laickému kupujícímu naznačit, že tento produkt je lepší volbou.
Pokud však na láhvi není uvedeno 100 % agáve, zkontrolujte složení. Pravděpodobně uvidíte karamelové barvivo a cukr.
Zlatá tequila se často používá do panáků. Její jemnější, lehce nasládlá chuť je méně drsná než u čerstvé tequily.
Reposado tequila
Jakmile jsou šťávy z agávy zkvašeny a vydestilovány, mohou být ihned stáčeny do lahví (stříbrná tequila) nebo přelity do sudů ke zrání. Reposado, což znamená „odpočinutá“, tequila zraje 60 dní až 1 rok, často ve velkých sudech z amerického, francouzského nebo kanadského dubu.
Některé společnosti nechávají své destiláty zrát v sudech, které již byly použity pro jiný alkohol, jako je např. whiskey, víno nebo skotská.
Tequila reposado, která se obvykle vyznačuje zářivým jantarovým odstínem, absorbuje tyto sladší lihoviny, což vytváří výraznou chuť a barvu. Proces stárnutí zmírňuje někdy drsné, čerstvé koření tequily, ale zanechává v ní spoustu chuti modré agáve.
Výsledná pálenka si zachovává agávovou příchuť, avšak má kulatější okraje a menší říz.
Añejo tequila
Tequila Añejo neboli hnědá tequila zraje 1-3 roky v malých sudech, které často pocházejí z palíren bourbonu nebo whiskey. Añejo je považována za nejlepší tequilu k popíjení, protože díky dlouhému procesu zrání je velmi jemná, s jemnými tóny vanilky a karamelu.
Extra Añejo tequila
Extra Añejo tequila zraje více než 3 roky a je nejdražší variantou tequily. Chuť, která je kořeněná a hřejivá jako kadidlo, se s věkem stále zlepšuje, avšak pro tento účel jsou vyhrazeny pouze malé šarže tequily. To znamená, že většina palíren vyrobí každý rok velmi omezené zásoby.
Koktejly Tequila Sunrise vs. Tequila Sunset aneb koktejly z tequily
U Tequily Sunrise již víme, že se skládá ze 3 ingrediencí, kterými jsou stříbrná tequila, pomerančový džus a grenadina. S koktejlem Tequila Sunset je to trochu složitější. Existují totiž různé varianty tohoto koktejlu.
Stříbrná tequila samozřejmě zůstává povinnou ingrediencí. V některých receptech na Tequilu Sunset zůstává použití grenadiny, avšak místo pomerančové šťávy se používá šťáva z grapefruitu. Kromě toho, že je o něco trpčí, dodává tomuto koktejlu také větší říz.
V jiných receptech naopak pomerančový džus zůstává, avšak kombinuje se s ananasovým džusem, a místo grenadiny se používá ostružinová brandy. Obvykle se připravuje také s limetkou.
V neslazené verzi koktejlu Tequila Sunset se místo sladké grenadiny používá sodovka obarvená červeným potravinářským barvivem, čímž se zachová vrstvený efekt západu slunce.
Koktejly z tequily
Tequila Sunrise není jediný koktejl, jehož základní alkoholickou složku tvoří tequila. Co dalšího si můžete se stříbrnou tequilou namíchat?
Z tohoto alkoholu existuje spousta skvělých míchaných nápojů, které se dají připravit a my Vám přinášíme ty nejlepší z nich.
Margarita – koktejl z tequily
Nejoblíbenějším drinkem tequila je určitě Margarita. I když si Margaritu můžete namíchat přidáním různých příchutí, základním pravidlem pro přípravu tradiční Margarity je dodržet poměr 3-2-1.
Na jeden koktejl z tequily Margarita tedy použijete 45 ml tequily, 30 ml pomerančového likéru Triple Sec a 15 ml limetkové šťávy. Pak můžete přidat různé druhy ovoce (např. jahody nebo meloun) nebo zeleniny (např. okurku) a vytvořit tak Margaritu s různými příchutěmi.
El Diablo – koktejl z tequily
Koktejl El Diablo je koktejl z tequily, který musíte vyzkoušet. Je sladkokyselý a pikantní, v hlavní roli zde je likér z černého rybízu, limetka a zázvorové pivo.
Smíchejte 15 ml Crème de Cassis, sladkého likéru vyrobeného z extraktu černého rybízu, 45 ml tequily, 15 ml limetkové šťávy a dolijte zázvorovým pivem nebo zázvorovou limonádou.
Tím vytvoříte koktejl z tequily, v němž výrazné bobulovité ovoce, štiplavá limetka a pikantní zázvor doplňují kousavost tequily takovým způsobem, že se to nedá popsat. Musíte prostě ochutnat.
Paloma – drink tequila
Paloma je vlastně příbuzná Margarity. Jedná se o mexický koktejl z tequily, který se však místo pomerančového likéru připravuje ze sodovky s příchutí grapefruitu. Na jeden drink budete potřebovat 60 ml tequily, 60 ml limonády s grapefruitovou příchutí a 30 ml limetkové šťávy.
Mexican Mule – koktejl z tequily
Tequilová variace na klasický Moscow Mule, možná lepší než originál. Díky tomu, jak se kousavá tequila snoubí s pikantním zázvorem a štiplavou limetkou, tak je tento drink svěží, odvážný a plný chuti.
Mexican Mule je součástí rodiny koktejlů zvaných „bucks“, které se připravují ze zázvorového piva, citrusové šťávy a likéru. Obsahem Mexican Mule je tedy tequila, zázvorové pivo a limetková šťáva.
Tequila Sour – koktejl z tequily
Posledním z drinků tequila na bázi tequily je koktejl Tequila Sour, což je nádherně osvěžující sladký nápoj, který však patří do rodiny kyselých koktejlů. Má osvěžující chuť a krémovou pěnu a stojí za to ho vyzkoušet.
Tequila Sour se skládá ze 3 částí, a to z likéru, citrusů a sladidla. Obvyklá rovnice pro tento koktejl je 60 ml lihoviny, v našem případě tequily, 25 ml kyselého nápoje, nejlépe limetkové či citrónové šťávy, a 25 ml sladkého nápoje, jako je například agávový sirup nebo cukrový sirup.
Krémová pěna vznikne díky vaječnému bílku.