Nejlepší kokosový dort

Tento recept na kokosový dort je středně obtížný. Máslo a smetanový sýr by měly mít pokojovou teplotu, aby byla poleva hladká.

Příprava

  • Příprava: 35 minut
  • Vaření: 50 minut
  • Celkem: 1 hodina 25 minut
  • Počet porcí: 10

Ingredience

  • 340 g nesoleného másla, pokojové teploty a další máslo na vymazání formy
  • 420 g hladké mouky a další na vysypání formy
  • 400 g moučkového cukru
  • 5 extra velkých vajec
  • 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky čistého mandlového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody bikarbony
  • 1/2 lžičky soli
  • 240 ml mléka
  • 115 g slazeného sušeného kokosu

Na polevu:

  • 450 g smetanového sýra
  • 225 g nesoleného másla
  • 3/4 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky čistého mandlového extraktu
  • 450 g prosátého moučkového cukru
  • 170 g slazeného sušeného kokosu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Vymažte dvě 23 cm kulaté dortové formy a vyložte je pečicím papírem. Poté je znovu je vymažte tukem a lehce vysypte moukou.
  3. V mixéru šlehejte máslo a cukr při středně vysokých otáčkách 3 až 5 minut, dokud nebude světle žluté a nadýchané.
  4. Vejce rozklepněte do malé misky. Při středních otáčkách mixéru přidávejte vejce jedno po druhém a během mixování jednou seškrábněte mísu.
  5. Přidejte vanilkový a mandlový extrakt a dobře promíchejte. Směs může vypadat sraženě, to je v pořádku.
  6. Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl.
  7. Při nízkých otáčkách mixéru střídavě přidávejte suché přísady a mléko do těsta ve 3 částech, přičemž začněte a skončete suchými přísadami.
  8. Míchejte, dokud se těsto nespojí.
  9. Gumovou stěrkou vmíchejte 125 g kokosu.
  10. Těsto rovnoměrně nalijte do dvou forem a povrch uhlaďte nožem.
  11. Pečte uprostřed trouby 45 až 55 minut, dokud vršek nezhnědne.
  12. Koláče nechte 30 minut chladnout na mřížce a poté je vyklopte na pečicí mřížku, aby vychladly.
  13. Na polevu smíchejte v míse elektrického mixéru opatřeného nástavcem s pádly při nízkých otáčkách smetanový sýr, máslo, vanilkový a mandlový extrakt.
  14. Přidejte moučkový cukr a míchejte, dokud není hmota hladká (nešlehejte).
  15. Jednu vrstvu položte na rovný talíř horní stranou dolů a potřete ji polevou. Na ni položte druhou vrstvu, horní stranou nahoru, a vrchní část a boky nechte vychladnout.
  16. Dort ozdobíme tak, že vrchní část posypeme kokosem a na boky lehce přitiskneme další kokos.
  17. Podávejte při pokojové teplotě.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang