Tento recept na kokosový dort je středně obtížný. Máslo a smetanový sýr by měly mít pokojovou teplotu, aby byla poleva hladká.
Příprava
- Příprava: 35 minut
- Vaření: 50 minut
- Celkem: 1 hodina 25 minut
- Počet porcí: 10
Ingredience
- 340 g nesoleného másla, pokojové teploty a další máslo na vymazání formy
- 420 g hladké mouky a další na vysypání formy
- 400 g moučkového cukru
- 5 extra velkých vajec
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lžičky čistého mandlového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 1/2 lžičky soli
- 240 ml mléka
- 115 g slazeného sušeného kokosu
Na polevu:
- 450 g smetanového sýra
- 225 g nesoleného másla
- 3/4 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky čistého mandlového extraktu
- 450 g prosátého moučkového cukru
- 170 g slazeného sušeného kokosu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vymažte dvě 23 cm kulaté dortové formy a vyložte je pečicím papírem. Poté je znovu je vymažte tukem a lehce vysypte moukou.
- V mixéru šlehejte máslo a cukr při středně vysokých otáčkách 3 až 5 minut, dokud nebude světle žluté a nadýchané.
- Vejce rozklepněte do malé misky. Při středních otáčkách mixéru přidávejte vejce jedno po druhém a během mixování jednou seškrábněte mísu.
- Přidejte vanilkový a mandlový extrakt a dobře promíchejte. Směs může vypadat sraženě, to je v pořádku.
- Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl.
- Při nízkých otáčkách mixéru střídavě přidávejte suché přísady a mléko do těsta ve 3 částech, přičemž začněte a skončete suchými přísadami.
- Míchejte, dokud se těsto nespojí.
- Gumovou stěrkou vmíchejte 125 g kokosu.
- Těsto rovnoměrně nalijte do dvou forem a povrch uhlaďte nožem.
- Pečte uprostřed trouby 45 až 55 minut, dokud vršek nezhnědne.
- Koláče nechte 30 minut chladnout na mřížce a poté je vyklopte na pečicí mřížku, aby vychladly.
- Na polevu smíchejte v míse elektrického mixéru opatřeného nástavcem s pádly při nízkých otáčkách smetanový sýr, máslo, vanilkový a mandlový extrakt.
- Přidejte moučkový cukr a míchejte, dokud není hmota hladká (nešlehejte).
- Jednu vrstvu položte na rovný talíř horní stranou dolů a potřete ji polevou. Na ni položte druhou vrstvu, horní stranou nahoru, a vrchní část a boky nechte vychladnout.
- Dort ozdobíme tak, že vrchní část posypeme kokosem a na boky lehce přitiskneme další kokos.
- Podávejte při pokojové teplotě.