Jednoduchý recept na zapečené francouzské toasty se skořicí jsou jednoduché na přípravu, která trvá pouhou hodinu.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina
- Počet porcí: 12
Ingredience
- máslo na vymazání
- 1 bochník kváskového nebo francouzského chleba
- 8 celých vajec
- 2 šálky plnotučného mléka
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1/2 šálku cukru krupice
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 lžíce vanilkového extraktu
Na polevu:
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- 1 tyčinka studeného másla, nakrájené na kousky
- teplý palačinkový sirup
- 1 šálek čerstvých borůvek na podávání
Postup
- Vymažte pekáč máslem.
- Chléb natrhejte na kousky nebo nakrájejte na kostičky a rovnoměrně rozprostřete do pánve.
- Vejce rozklepněte do velké mísy. Vyšlehejte vejce, mléko, smetanu, krystalový cukr, hnědý cukr a vanilku.
- Rovnoměrně nalijte na chléb.
- Pánev pevně zakryjte a uložte do chladničky, dokud nebude potřeba (nejlépe přes noc).
- V samostatné misce smíchejte mouku, hnědý cukr, skořici, sůl a trochu muškátového oříšku.
- Promíchejte vidličkou.
- Přidejte máslo a pomocí nože na pečivo vše promíchejte, dokud směs nebude připomínat jemné oblázky.
- Uchovávejte v uzavíratelném plastovém sáčku v chladničce.
- Až budete chtít nákyp upéct, předehřejte troubu na 175 °C.
- Vyjměte nákyp z lednice a posypte ho polevou.
- Pečte 45 minut, pokud chcete mít měkčí chlebový pudink, nebo 1 hodinu či déle, pokud chcete mít pevnější a křupavější strukturu.
- Naberte jednotlivé porce. Navrch dejte máslo, pokapejte teplým palačinkovým sirupem a posypte borůvkami.