Naučte se, jak pokaždé dokonale připravit ztracené vejce. Díky pevným bílkům a tekutým žloutkům jsou vynikající na avokádových toastech, obilných miskách a dalších pokrmech.
Sázená vejce se mohou zdát nóbl, avšak ve skutečnosti je jejich příprava doma velmi jednoduchá. Inspirujte se námi vybranými recepty na ztracené vejce, které připravíte snadno a za pár minut.
A co víc, vejce mají vždy pevný, avšak jemný bílek a lákavě tekutý žloutek. Zkuste to jednou a dokonalá ztracená vejce budete připravovat raz dva.
Jak na ztracené vejce?
Nejprve rozklepněte vejce do malé misky nebo plechovky. Tento krok vám umožní později vejce opatrně vložit do vroucí vody. Budete také vědět, že žloutek je neporušený.
Poté přiveďte středně velký hrnec s vodou k mírnému varu. Na dně hrnce se budou tvořit bublinky, které budou stoupat k hladině, a voda se bude vařit, avšak nebude rychle poskakovat a bublat. Upravte teplotu tak, aby se udržovala v tomto stavu.
Poté přidejte lžíci bílého vinného octa a zamíchejte. Krouživými pohyby míchejte vodu, aby se uprostřed hrnce vytvořil vír. Do středu víru opatrně vlijte rozklepnuté vejce a znovu opatrně zamíchejte.
Nakonec povařte. Nastavte časovač na 3 a 1/2 minuty. Během vaření může na povrch vody vystoupit trochu bílku. To nevadí. Stačí ho z horní části srazit a pokračovat ve vaření.
Když se časovač vypne, vyjměte vejce z horké vody pomocí děrované lžíce a lehce na něj poklepejte prstem, abyste zkontrolovali jeho uvařenost. Pokud máte raději pevnější žloutek, klidně ho do vody vraťte. Když je vejce uvařené podle vašich představ, je připravené k jídlu.
Tipy k receptu na ztracené vejce
Začněte vařit po jednom. Vaření vajec není těžké, ale může to chtít trochu cviku, abyste si osvojili techniku. Pak zkuste pošírovat dvě najednou a více.
Nevynechávejte ocet. Věřte mi, mám to vyzkoušené. Ocet je nezbytný, protože pomáhá vajíčkům srážet se ve vroucí vodě. Bez něj se bílek a žloutek při vaření oddělí.
Nepřivádějte vodu do prudkého varu. Vejce do ní nevrhejte a nemíchejte příliš silně. Pokud to uděláte, vejce se může rozpadnout. Pokud však budete pracovat jemně, připravíte perfektní ztracené vejce bez problémů.
Servírování ztracených vajec – tipy
- Chléb – Pošírovaná vejce s jemným bílkem a bohatým, tekutým žloutkem jsou chutná sama o sobě. Posypte je solí a pepřem a vychutnejte si je tak, jak jsou, s dobrým křupavým chlebem, abyste mohli nasáknout případný vyteklý žloutek.
- Avokádový toast – Udělejte si vejce Benedikt. Jakmile si připravíte dokonalá pošírovaná vejce, jste na nejlepší cestě k přípravě vajec Benedikt, které se doplňují s výtečnou a rychlou holandskou omackou recept.
- Doplnění příloh a zeleniny – Podávejte ho k obilovinám a zelenině. Pro rychlé jídlo nasypte pošírovaná vejce na kuskus nebo quinou a k tomu přidejte restovanou kapustu, chřest nebo pečenou brokolici. Tekoucí žloutek bude působit jako omáčka, která vše spojí dohromady.
- Ztracené vejce skvěle doplní různé saláty, například salát z červené čočky.
Ztracené vejce recept
Naučte se, jak pokaždé dokonale připravit ztracené vejce. Díky pevným bílkům a tekutým žloutkům jsou vynikající i samostatně, ale v kombinaci s čerstvým domácím česnekovým chlebem získáte dokonalou a rychlou snídani.
Ingredience na ztracené vejce
- 1 velké vejce
- 1 lžíce bílého vinného octa
- Hrnec s vodou
Postup na ztracené vejce
- Vejce rozklepněte do malé misky.
- Přiveďte středně velký hrnec s vodou k mírnému varu.
- Přidejte ocet a míchejte vodu tak, aby se pohybovala krouživými pohyby.
- Vejce opatrně vhoďte do vody, ještě jednou jemně promíchejte a vařte 3 a 1/2 až 4 minuty.
- Vejce vyjměte děrovanou lžící, vyzkoušejte, zda je hotové, a podávejte.
Recept na ztracené vejce na pánvi
Dokonalá sázená vejce jsou opravdovou radostí a je snazší je správně připravit, než si myslíte – není nutné mít doma hrnec ani bílý vinný ocet.
Ingredience na ztracené vejce na pánvi
- 4 velká vejce
Postup na ztracené vejce na pánvi
- Širokou pánev naplňte do poloviny vroucí osolenou vodou a na mírném ohni ji přiveďte k mírnému varu.
- Rozklepněte jedno vejce do šálku a opatrně ho jedním plynulým pohybem vlijte do vody. Postup opakujte se zbytkem vajec. Uvidíte, že se začnou okamžitě vařit – nebojte se, pokud budou okraje vypadat trochu ošoupané.
- V závislosti na pánvi by opravdu měkká vejce měla být vařena přibližně 2 minuty a měkká až pevná vejce 4 minuty (záleží na velikosti vajec a na tom, zda je používáte přímo z lednice).
- Zda jsou hotová, zkontrolujete tak, že jedno opatrně vyjmete z pánve děrovanou lžící a jemně do něj zatlačíte lžičkou. Pokud je příliš měkké (řiďte se instinktem), vraťte ho zpět a dejte vejci ještě minutu nebo dvě ve vodě, aby ztuhlo.
- Když jsou hotová, vyjměte je na kuchyňský papír, aby oschla, a podávejte je s máslovým toastem a posypané mořskou solí a černým pepřem.
Jednoduché ztracené vejce ve fólii – recept
Spousta lidí se přípravy ztracených vajec bojí v domnění, že se jedná opravdu o složitou přípravu. Vejce si můžete snadno vyzkoušet a připravit za pomocí potravinové folie. Po úspěšné přípravě už se vrhněte na přípravu ztracených vajec bez zbytečného odpadu – je to opravdu jednoduché.
Ingredience na ztracené vejce ve fólii
- 55 g-60 g vejce
- Potravinová fólie
- Malý hrnek nebo miska
- Olej ve spreji
- Hrnec s horkou vodou
Postup na ztracené vejce ve fólii
- Na hrnek nebo misku rozprostřete potravinovou folii a lehce ji postříkejte olejem.
- Do zakryté misky rozbijte jedno vejce.
- Okraje spojte k sobě a zatočte, přičemž dbejte na to, abyste vypudili všechen vzduch.
- Vložte je do vroucí vody a vařte 4 minuty, pokud jsou přímo z lednice. O něco méně, pokud mají vejce pokojovou teplotu.
- Po uvaření je vyjměte z vody a odstřihněte horní část potravinové fólie. Otevřete horní část a nechte vejce vyklouznout.
- Voila. Jedno dokonale ztracené vejce, které podávejte na kváskovém chlebu.
Ztracené vejce v mikrovlnce – recept
Nejjednodušší způsob, jak připravit ztracené vejce – potřebujete jen hrnek a mikrovlnnou troubu! Hotová jsou asi za minutu. Tento způsob pošírovaných vajec použijte k rychlému salátu k obědu, toastu nebo snídaňovému croissantu.
Ingredience na ztracené vejce v mikrovlnce
- 1 velké vejce
- 1/2 šálku vody pokojové teploty
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na ztracené vejce v mikrovlnce
- Do hrnku vhodného do mikrovlnné trouby dejte 1/2 šálku vody pokojové teploty. Do vody rozklepněte vejce. Do žloutku udělejte párátkem díru a hrnek přikryjte malým talířkem vhodným do mikrovlnné trouby nebo kouskem plastové fólie.
- Vyjměte hrnek, odstraňte talíř nebo plastovou fólii a nahlédněte dovnitř; chcete, aby bílky byly neprůhledné a žloutek byl stále tekutý. Pokud jsou bílky stále čiré, vraťte kryt na místo a hrnek vložte zpět do mikrovlnné trouby na dalších 10 až 60 sekund.
- Abyste zabránili explozím, neohřívejte vejce v mikrovlnné troubě déle než 30 sekund v kuse a celkově neohřívejte déle než 1,5 minuty.
- Uvařené vejce nechte v hrnku s horkou vodou 1 minutu, případně déle. To pomůže zpevnit měkké části bílku a získáte tak rovnoměrněji uvařené vejce.
- Lžící nebo vidličkou opatrně vyjměte vejce z hrnku a položte je na krajíc starého chleba nebo papírovou utěrku. Posypte je solí a pepřem, přeneste na talíř a vychutnejte si je.
Recept na vejce do ztracena v troubě
Jednoduchou a rychlou přípravu několik vajec do ztracena je použití obyčejné formy na muffiny.
Ingredience na vejce do ztracena v troubě
- Vejce
- Voda
- Forma na muffiny
Postup na vejce do ztracena v troubě
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Rozklepněte vejce do formy na muffiny a každé vejce zalijte 1 lžící vody.
- Vložte plech do trouby a pečte 7-10 minut. Vejce s pevnými bílky a měkkými, tekutými žloutky pečte 7 minut. Pro pevnější žloutky počítejte s 10 minutami
- Vejce vyjměte z formy lžící a ihned podávejte.
Ztracené vejce v naběračce – recept
Snadno připravené ztracené vejce pomocí naběračky. Jedná se o jednoduchý a efektivní trik přípravy i pro začátečníky.
Ingredience na ztracené vejce v naběračce
- Vejce
- Olivový olej
- Hrnec nebo malá miska
- Naběračka
- Hrnec s vodou
Postup na ztracené vejce v naběračce
- Hrnec s vodou přivedeme k mírnému varu a udržujeme.
- Vejce si rozklepneme do hrnku nebo malé misky.
- Naběračku vymažeme olivovým olejem a přendáme do ní opatrně rozklepnuté vejce.
- Poté naběračku ponoříme pod vodu a vejce zhruba po minutě z naběračky vlijeme do vody.
- Během 1-2 minuty bude vejce hotové. Z hrnce jej vytáhneme a jemně usušíme na papírové utěrce.