Vyzkoušejte tento recept na pečený hovězí bok.
Ingredience
- Macesová mouka na namáčení
- 3 kg hovězího boku
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 15 g másla
- 1 velká cibule nakrájená na plátky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 litr studené vody
- 1 lžíce nakládacího koření
- 2 lžíce celozrnné hořčice
Postup
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Rozetřete macesovou mouku na velký kus pečícího papíru nebo plechu na pečení. Bůček obalte v macesové moučce a vydatně osolte a opepřete. Předehřejte velmi velkou pánev na vysokém ohni.
- Přidejte olej a zahřívejte, dokud se nerozpálí. Přidejte bůček a smažte ho, jednou otočte, dokud nebude dobře propečený, asi 7 minut z první strany a 5 minut z druhé strany.
- Vnitřek velké holandské trouby s těsně přiléhající poklicí potřete máslem. Na dno hrnce naaranžujte cibuli v rovnoměrné vrstvě.
- Na cibuli položte bůček. Zalijte vodou a kolem bůčku nasypte nakládací koření. Horní část masa potřete hořčicí. Přeneste hrnec do trouby a přikryté za častého podlévání vařte 2 hodiny.
- Bůček otočte a přikrytý za častého podlévání vařte další hodinu a 15 minut. Bůček znovu otočte a za častého podlévání pečte odkrytý, dokud není dobře propečený a velmi měkký, přibližně 1 hodinu a 15 minut.
- Přeneste bůček na prkénko a přikryjte ho fólií, aby zůstal teplý. Lžící, naběračkou nebo odmašťovačem odstraňte tuk z tekutiny z vaření. Tekutinu z vaření přelijte do středně velkého hrnce.
- Ostrým nožem nakrájejte bůček na tenké plátky a přeneste jej na velký servírovací talíř. Znovu ohřejte tekutinu z vaření a přelijte jí nakrájený bůček. Ihned podávejte.
Poznámka: Nebuďte překvapeni, pokud se bůček během vaření značně scvrkne.