Jedná se o kuřecí maso nakrájené na kousky a osmažené na rozpouštějícím se česnekovém másle. Naprosto jednoduché, avšak naprosto báječné a dost možná nejlepší využití kuřecích prsou vůbec.
Ingredience
- 8 kuřecích řízků bez kůže a kostí
- 225 g sušené strouhanky
- 75 g nastrouhaného parmezánu
- 5 rozšlehaných vajec
- 100 g hladké mouky
- špetka papriky
- 4 lžíce slunečnicového nebo rostlinného oleje na smažení
Na česnekové máslo:
- 4 rozdrcené stroužky česneku
- 2 lžíce jemně nasekané petrželky
- 200 g změklého másla
- ½ citronu, odšťavněného
Postup
- Všechny ingredience na česnekové máslo dejte do mísy a dobře okořeňte. Rozmačkejte je vidličkou, dokud se dobře nespojí, vytvarujte z nich dvě klobásky, přičemž si při tvarování pomůžete potravinovou fólií, a poté je pevně zabalte a dejte do chladu nebo zmrazit, dokud nebudou opravdu pevné.
- Lze připravit až tři dny předem. Po ztuhnutí nakrájejte každou z nich na osm stejných dílků.
- Položte kuřecí prsa na prkénko a ostrým nožem udělejte uvnitř prsou hlubokou kapsu. Dávejte pozor, abyste neprořízli celý otvor, jinak by máslo při vaření vyteklo. Postup opakujte se zbývajícími prsíčky.
- Dovnitř každého kuřecího prsíčka vtlačte dva kotouče másla, stlačte, aby se zploštily, a rukama je znovu uzavřete. Odložte stranou.
- Na jednom talíři smíchejte strouhanku a parmazán a na druhý vyklopte vejce. Na třetím talíři smíchejte mouku s paprikou a trochou soli.
- Každé prso namočte do mouky, pak do vajíčka a nakonec do strouhanky a opakujte, aby se každý kousek dvakrát obalil (díky tomu budou prsa křupavější a máslo se v nich udrží).
- Před vařením je nechte alespoň 1 hodinu chladit nebo je hned zmrazte.
- Pro přípravu rozehřejte troubu na 180 °C/160 °C s ventilátorem. Na velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni.
- Smažte kousky 2-3 minuty z každé strany dozlatova – možná budete muset smažit po částech. Přendejte je na plech a pečte 20-25 minut, dokud nejsou propečené.