V tomto článku Vám přinášíme několik jednoduchých receptů na sangrii. Sangrie je chladivý, ovocný a osvěžující nápoj, který má své kořeny v prosluněném Španělsku. Vychutnejte si ji v horkém letním dni jako dokonalou cold brew kávu.
Podle nás je sangria perfektní nápoj pro sdílení s přáteli. A jak už to u koktejlů bývá, je levná a snadno se připravuje. Pro vynikající happy hour namíchejte plný džbán, pozvěte lidi a popíjejte chladné skleničky na hřejivém slunci. Výtečná studená sangrie se například hodí k perfektnímu grilovanému kuřeti nebo nivovým kuličkám.
TIP: Pokud jste milovník whisky vyzkoušejte také Old Fashioned drink. V případě, že fandíte energetickým nápojům připravte si Red Bull shots.
Sangria recept – ingredience
Sangria se nedá připravit jen tak, obvykle se skládá z vína, čerstvého ovoce, likéru a (někdy) sladidla. Níže najdete přesné ingredience:
Víno
Podívejte se po lahvi červeného nebo růžového vína s ovocnou příchutí, jako je Tempranillo nebo Garnacha. Nemusí být drahé a vlastně by ani nemělo. Víno budete ředit dalšími příchutěmi, takže tady není třeba utrácet.
Čerstvé ovoce
Základním ovocem na recept na sangrii jsou rozhodně pomeranče, které skvěle doplní kyselkavá limetka, zelená jablka nebo čerstvé maliny. Vaší představivosti a chutím se meze nekladou.
Likér
Nejtradičnější je brandy, avšak můžete použít i pomerančový likér, například Cointreau nebo Grand Marnier. Podle toho, jak silnou sangrii chcete mít, přidejte méně nebo více likéru.
Pomerančová šťáva
Pokud se chcete vyhnout sladidlům jako je hnědý cukr nebo javorový sirup, oslaďte sangrii přirozeně pomerančovou šťávou.
Koření
Obvykle se tradiční recepty na sangrii zjednodušují a zůstávají u aromatické skořice. Můžete však přidat badyán, muškátový oříšek, zázvor, hřebíček. Možnosti experimentování jsou nekonečné.
Soda
Ve skutečně tradičním receptu na španělskou sangrii vlastně chybí jakákoli soda. To proto, že sycené nápoje nebyly vynalezeny, kdy sangria vznikla. Pokud však máte rádi extra perlivou vodu, přidejte do sangrie těsně před pitím trochu sodové vody nebo citronové sody.
Sladidlo
Ochutnejte sangrii bez cukru, a pokud potřebujete, aby byl drink trochu sladší, přidávejte ho postupně. Nejlepší je přidat sladidlo ve formě jednoduchého sirupu, protože se lépe zapracuje/rozpustí.
Sangria recept – tipy
Nešetřete na době chlazení. Chlazením sangrie dáte čerstvému ovoci šanci, aby do vína vdechlo sladkou a svěží chuť. Pokud tuto dobu zkrátíte, nebude mít sangria tak ovocnou a vyváženou chuť.
Sangrii před podáváním vychlaďte alespoň po dobu 8 hodin nebo přes noc, aby měla tu nejlepší chuť.
Ochutnávejte, ochutnávejte a ochutnávejte. Kdykoli si doma připravujete koktejl, nezapomeňte ho ochutnat a upravit podle svých představ. Pokud máte raději sladší sangrii, přidejte navíc kapku pomerančové šťávy nebo trochu javorového sirupu.
Máte rádi silnější? Přimíchejte více Cointreau. Bavte se při hledání rovnováhy chutí, kterou máte rádi. V případě silnější sangrie, Vám ji doporučujeme podávat k pořádně propečenému steaku.
Nebojte se změny. Tento recept je skvělý tak, jak je napsaný, avšak klidně si s ním pohrajte. Pokud máte rádi sangrii s bublinkami, dolijte ji po vychladnutí sodovkou.
Maliny nebo jablka nahraďte jiným sezónním ovocem, například jahodami nebo hruškami. Nebo pro kořeněnou variantu vhoďte do džbánu před vychlazením tyčinku skořice.
Sangria recept z červeného vína
Vyzkoušejte recept na tradiční španělskou sangrii z červeného vína – rozhodně nebudete litovat.
Ingredience na sangrii z červeného vína
- 1 zelené jablko, zbavené jádřinců a nakrájené na kousky
- 1 pomeranč nakrájený na tenké plátky, poté nakrájený na čtvrtky
- 1 limetka nakrájená na tenké plátky
- ⅓ šálku malin nebo nakrájených jahod
Postup na sangrii z červeného vína
- Jablko, pomeranč, limetku a maliny dejte do velkého džbánu.
- Přilijte víno, pomerančovou šťávu a Cointreau a promíchejte.
- Nechte vychladnout přes noc (pro optimální ovocnou chuť svůj nápoj nejraději chladíme 24 hodin).
- Podávejte ve sklenicích naplněných ledem.
Recept na tradiční španělskou sangrii
Jednoduchá, tradiční červená španělská sangria připravená jednoduchými postupy a pouze ze 6 ingrediencí. Dokonalý ovocný letní nápoj, který se dá přizpůsobit a je lahodný. Tuto svěží sangrii z červeného vína podávejte v horkých letních dnech ke grilovaným žebírkům.
Ingredience na tradiční španělskou sangrii
- 1/2 středně velkého jablka (bez jádřinců, se slupkou, nakrájené na malé kousky)
- 1/2 středního pomeranče (kůra, nakrájená na malé kousky, velká semínka odstraněna, plus další na ozdobu)
- 3-4 lžíce bio hnědého cukru nebo 3 lžíce (37,5 g) bio třtinového cukru
- 3/4 šálku pomerančové šťávy (plus další podle chuti)
- 1/3 šálku brandy (plus další podle chuti)
- 750 ml láhev suchého španělského červeného vína
- 1 šálek ledu na chlazení
Postup na tradiční španělskou sangrii
- Do velkého džbánu přidejte jablka, pomeranče a cukr a 45 sekund je míchejte dřevěnou lžící.
- Přidejte pomerančovou šťávu a brandy a znovu 30 sekund míchejte.
- Přidejte červené víno, promíchejte a podle potřeby ochutnejte a upravte chuť. Já jsem přidala ještě trochu brandy, pomerančové šťávy a hnědého cukru. Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte led a ještě jednou promíchejte, aby se zchladil. Podávejte tak, jak je, nebo s trochou ledu. Ozdobte dílky pomeranče.
- Zbytky skladujte přikryté v chladničce až 48 hodin, nejlepší je však čerstvý nápoj.
Citrusová sangria se skořicí – recept
Naučte se připravit španělskou sangrii podle tohoto snadného receptu. Příprava zabere jen pár minut. Červené víno doplněno svěžími citrusy a výraznou skořicí potěší každého.
Ingredience na citrusovou sangrii se skořicí
- 2 láhve španělského červeného vína (nejoblíbenější je víno Rioja)
- 1/2 šálku brandy
- 2 pomeranče, jeden odšťavněný a jeden nakrájený na kostičky
- 1 zelené jablko nakrájené na kostičky
- 1 citron nakrájený na kostičky
- 1 tyčinka skořice
- Javorový sirup – volitelně
- Citronovo-limetková limonáda, zázvorové pivo nebo perlivá voda – volitelně
Postup na citrusovou sangrii se skořicí
- Do velkého džbánu přidejte víno, brandy, pomerančovou šťávu, na kostičky nakrájený pomeranč, na kostičky nakrájené jablko, na kostičky nakrájený citron a skořicovou tyčinku.
- Promíchejte a spojte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte několik lžic sladidla.
- Přikryjte a dejte do chladničky alespoň na 30 minut nebo až na 4 hodiny.
- Sangrii podávejte s ledem a v případě potřeby doplňte každou sklenici trochou perlivé limonády (nebo perlivé vody).
Sangria recept z růžového vína
Nejlepší recept na sangrii z růžového vína, který je dotažen k dokonalosti pro letní večírky.
Ingredience na sangrii z růžového vína
- 1 láhev růžového vína
- ½ šálku brandy
- ⅓ šálku mražené koncentrované limonády
- ⅓ šálku pomerančové šťávy
- ¼ šálku citronové šťávy
- ¼ šálku bílého cukru (volitelně)
- 1 středně velký pomeranč nakrájený na kolečka
- 1 střední citron, nakrájený na kolečka
- 1 středně velká limetka, nakrájená na kolečka
- 8 třešní maraschino
- 2 šálky sycené vody (nepovinné)
Postup na sangrii z růžového vína
- V míse smíchejte růžové víno, brandy, koncentrovanou limonádu, pomerančovou šťávu, citronovou šťávu a cukr.
- Přidejte plátky pomeranče, citronu a limetky a třešně maraschino.
- Podávejte ihned s ledem nebo nechte v chladničce 8 hodin až přes noc, abyste dosáhli nejlepší chuti.
- Pro perlivou sangrii přidejte těsně před podáváním sodovku.
Červená sangrie s ovocem – recept
Lahodná červená sangrie doplněná pomerančem, borůvkami a jahodami je skvělou volbou v letních koktejlech.
Ingredience na červenou sangrii s ovocem
- 1 láhev červeného vína
- 1 šálek pomerančové šťávy
- 1/2 šálek brandy
- 1/4 šálek krystalového cukru
- 1 pomeranč nakrájený na plátky
- 1 jablko nakrájené na plátky
- 1 šálek borůvek
- 1 šálek nakrájených jahod
Postup na červenou sangrii s ovocem
- Ve velkém džbánu smíchejte víno, pomerančovou šťávu, brandy a cukr. Vmíchejte pomeranče, jablka, borůvky a jahody.
- Uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni k podávání, nejlépe do 2 hodin. Před podáváním dolijte sodovkou.
Sangrie – rychlý recept
Nalaďte se na slunečnou prázdninovou atmosféru s tímto klasickým španělským drinkem, který připravíte za deset minut z červeného vína, brandy, limonády a spousty ovoce.
Ingredience rychlého receptu na sangrii
- 2 pomeranče, nahrubo nakrájené
- 750 ml suchého, světle červeného vína
- 400-500 g směsi ovoce (jahody a broskve, ale dobře se hodí i jiné bobulovité ovoce, jablka a hrušky)
- 100 ml brandy (nebo 50 ml brandy a 50 ml likéru s pomerančovou příchutí – Cointreau)
- 500 ml limonády
Postup rychlého receptu na sangrii
- Rozmixujte pomeranče ve velkém džbánu, přilijte víno a brandy a dejte na hodinu do lednice, aby se chutě propojily.
- Přidejte ovoce a dolijte limonádou.
- Dobře promíchejte a podávejte s ledem v tumblerech nebo sklenicích copa de balon.