vepřové v mrkvi

Vepřové maso a mrkev tvoří vynikající kombinaci, a recepty z vepřového v mrkvi si můžete připravit jak k obědu, tak i k večeři. Přinášíme vám výběr nejlepších receptů na vepřové v mrkvi.

Dušená mrkev s masem – recept

Dušená mrkev s masem může chutnat opravdu výtečně – přesvědčí vás o tom tento skvělý recept.

Dušená mrkev s masem ingredience

  • 500 g vepřového masa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce sherry
  • 250 g mrkve
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce vývaru

Dušená mrkev s masem postup

  1. Vepřové maso vložte do žáruvzdorné mísy. Smíchejte cukr a sherry a přelijte jej.
  2. Vařte v páře na mřížce 30 minut. Maso nechte vychladnout a poté ho nakrájejte na tenké plátky.
  3. Mezitím oškrábejte nebo oloupejte mrkev, pak ji šikmo nakrájejte na plátky.
  4. Rozehřejte olej. Přidejte nakrájené vepřové maso a mrkev a za stálého míchání smažte asi 3 minuty.
  5. Vmíchejte vývar a rychle ho zahřejte. Přikryté vařte na mírném ohni, dokud není mrkev hotová (asi další 3 minuty).
dušená mrkev s masem
Vepřové na mrkvi chutná výborně třeba s rozmarýnem.

Vepřové maso v mrkvi

Vepřové maso v mrkvi si připravíte snadno a relativně rychle v pohodlí domova.

TIP: Za vyzkoušení stojí také nejlepší vepřová líčka nebo vepřové kostky na česneku.

Vepřové maso v mrkvi ingredience

  • 700 g vepřového masa, nakrájené na kostky
  • 4 stroužky česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • Bobkový list
  • 1 velká cibule
  • 1 velká mrkev
  • 2 středně zralá rajčata
  • 100 ml bílého vína
  • Koriandr (podle chuti)
  • Sůl (podle chuti)

Vepřové maso v mrkvi – postup

  1. Maso osolte, přidejte nasekaný česnek, bobkový list a bílé víno. Nechte marinovat asi 1 hodinu.
  2. Na velkou pánev přidejte olivový olej, mrkev a cibuli nakrájenou na kolečka. Na středně nízkém plameni smažte 10 minut za občasného míchání.
  3. Přidejte oloupaná rajčata nakrájená na malé kousky a za občasného míchání vařte 10 minut.
  4. Přidejte maso s marinádou, promíchejte, pánev přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte 30 minut.
  5. Vypněte oheň, posypte nasekaným koriandrem a podávejte s hranolky nebo bílou rýží.

Dušená mrkev s vepřovým masem – recept

Dušená mrkev s vepřovým masem je skvělým nápadem na oběd či večeři, a to jak pro dospělé, tak i pro děti. Od určitého věku můžete maso s mrkví servírovat i v rámci příkrmů. Jako dezert po obědě můžete připravit rychlé sušenky z ovesných vloček.

TIP: Pokud máte chuť na papriky, můžete vyzkoušet také plněné papriky s rajskou.

Dušená mrkev s vepřovým masem ingredience

  • 1/3 hrnku mouky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 750 g vepřového masa, nakrájené na kostky o velikosti sousta
  • 2-3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 středně velká sladká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • ½ lžičky drceného rozmarýnu
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 a ½ lžíce rajčatového protlaku
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 oloupané a na kostičky nakrájené brambory
  • 1 středně velká sladká brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků

Postup na dušenou mrkev s vepřovým masem

  1. Ve velkém sáčku se zipem smíchejte mouku, sůl a pepř. Přidejte vepřové maso a protřepejte, aby se obalilo. Rostlinný olej rozehřejte v těžkém hrnci na středním ohni.
  2. Pomocí kleští vyjměte vepřové maso a oklepejte z něj přebytečnou mouku. Vepřové maso přidejte do hrnce a opečte z obou stran. Vepřové maso vyjměte na talíř.
  3. Předehřejte troubu na 175 °C.
  4. V případě potřeby přidejte ještě trochu rostlinného oleje. Přidejte cibuli a vařte ji do měkka. Snižte teplotu na minimum a přidejte česnek, majoránku, rozmarýn a tymián a za stálého míchání vařte 1 minutu.
  5. Přidejte kuřecí vývar a oškrábejte dno hrnce, abyste odstranili hnědé kousky. Do hrnce přidejte bobkové listy, rajčatový protlak a opečené vepřové maso. Přikryjte a vložte do trouby na přibližně 1 hodinu.
  6. Vyjměte pokrm z trouby a přidejte mrkev, brambory a sladké brambory. Přikryjte a pečte 45 minut. Vyjměte z trouby a přidejte hrášek.
  7. Přiklopte a pečte dalších 10-15 minut nebo dokud vepřové maso, mrkev, brambory a sladké brambory nezměknou vidličkou. Posypte čerstvými lístky tymiánu.
Veprove na mrkvi
Dušené vepřové maso s mrkví můžete podávat k bramborové kaši.

Dušené vepřové s mrkví – recept

Dušené vepřové s mrkví chutná opravdu báječně – obzvlášť, když si pokrm dobře ochutíte tím správným kořením. Jak si připravit doma to nejlepší dušené vepřové s mrkví?

TIP: Vyzkoušet můžete také dušené hovězí s mrkvi.

Ingredience na dušené vepřové s mrkví

  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 500 g ořezaného vepřového steaku, nakrájeného na 1 cm kousky
  • 2 lžíce másla
  • 2 a 1/4 šálku vody
  • 1 plechovka dušených rajčat
  • 2 šálky oloupaných červených brambor, nakrájených na kostičky
  • 2 střední mrkve, nakrájené na kousky
  • 1 žebro celeru, nakrájené na plátky
  • 1 malá cibule, nakrájená na kousky
  • 1 lžička sušených lístků oregana
  • 1 bobkový list
  • Nasekaná čerstvá petržel, je-li třeba

Dušené vepřové s mrkví – postup

  1. Do velkého uzavíratelného plastového sáčku na potraviny dejte 2 lžíce mouky a 1/2 lžičky soli, přidejte kostky vepřového masa. Sáček pevně uzavřete a několikrát jej otočte, aby se vepřové maso dobře obalilo.
  2. Rozpusťte máslo ve velkém hrnci, dokud nezačne prskat a přidejte vepřové maso. Za občasného míchání vařte na mírném ohni 7-10 minut nebo dokud lehce nezhnědne.
  3. Přidejte zbývající 1/2 lžičky soli, 2 šálky vody a všechny zbývající přísady kromě petrželky.
  4. Vařte na středním plameni 3-4 minuty nebo dokud směs nepřijde do varu. Snižte teplotu na minimum a pokračujte ve vaření 30-40 minut nebo dokud zelenina nezměkne vidličkou.
  5. Vyjměte bobkový list.
  6. V malé misce smíchejte zbývající 1 lžíci mouky a zbývající 1/4 šálku vody. Vmíchejte ji do dušeného masa. Za občasného míchání pokračujte ve vaření 3-5 minut nebo do mírného zhoustnutí.
  7. V případě potřeby ozdobte každou porci petrželkou.

Dušená mrkev s vepřovým masem a rozpeky – recept

Máte rádi domácí rozpeky? Co takhle je zkusit přikusovat k nejlepší dušené mrkvi s vepřovým?

Ingredience na dušenou mrkev s vepřovým masem

Na rozpeky:

  • 1 kg mouky
  • 70 g másla nebo sádla
  • 30 g droždí
  • 100 ml vody
  • Špetka soli

Na dušené vepřové s mrkví:

  • 500 g vepřového
  • 500 g mrkve, nakrájené na kousky
  • 200 g másla
  • 150 g mouky
  • Cibule, nakrájená na kousky
  • Sůl, pepř a kmín podle chuti

Postup na dušenou mrkev s vepřovým masem

  1. Z ingrediencí na rozpeky vypracujte vláčné těsto. Nechte na teplém místě kynout aspoň 1 hodinu.
  2. Rozpeky upečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 40-45 minut.
  3. V kastrolu nechte rozpustit máslo a osmahněte na něm cibulku. Přidejte maso, oslote a poduste.
  4. Jakmile je maso poloměkké, přidejte mrkev, podlijte vodou a duste doměkka. V případě potřeby zahustěte jíškou.
  5. Podávejte s čerstvě upečenými rozpeky.

Vepřové na mrkvi v troubě – recept

Vepřové na mrkvi v troubě má spoustu výhod – na rozdíl od přípravy v pánvičce ho například nemusíte neustále hlídat. Vyzkoušejte přípravu vepřového na mrkvi v troubě podle tohoto receptu.

Ingredience na vepřové na mrkvi v troubě

  • 1 kg mrkve, oloupané a podélně rozpůlené
  • 250 g šalotky, oloupané a rozpůlené, pokud jsou velké
  • 2 lžíce čerstvých rozmarýnových listů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Hrubá sůl a mletý pepř
  • 750 g vykostěné vepřové panenky
  • 3/4 šálku bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce zrnité hořčice

Postup vepřového na mrkvi v troubě

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech s okrajem vhoďte mrkev, šalotku a 1 lžíci rozmarýnu s 1 lžící oleje, osolte a opepřete. Pečte 10 až 12 minut.
  2. Mezitím osolte a opepřete vepřové maso. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na střední teplotu. Přidejte vepřové maso a za občasného otáčení smažte ze všech stran dozlatova, 10 až 12 minut. Vepřové maso přendejte na talíř a pánev si vyhraďte.
  3. Vyjměte plech z trouby a zeleninu odsuňte stranou. Vepřové maso položte doprostřed a plech vraťte do trouby. Pečte za občasného promíchání zeleniny 30-40 minut.
  4. Vepřové maso volně přikryjte alobalem. Před krájením nechte 10 minut odpočívat.
  5. Zatímco vepřové maso odpočívá, vylijte z pánve téměř všechen tuk. Přidejte víno a vařte na středně vysoké teplotě, přičemž seškrabávejte připečené kousky, dokud nevznikne sirup, 4 až 5 minut.
  6. Přidejte mouku a za stálého šlehání vařte 30 sekund. Postupně za stálého šlehání přidejte 1 šálek vody. Přidejte 1 lžíci rozmarýnu.
  7. Přiveďte k varu. Odstavte z ohně. Vmíchejte hořčici a omáčku dochuťte solí a pepřem.
  8. Vepřové maso podávejte s mrkví a omáčkou.

TIP: Vyzkoušejte náš recept na krkovičku v troubě.

Vepřové na mrkvi s rýží – recept

Vepřové na mrkvi můžete servírovat s různými přílohami. Pokud patříte mezi milovníky rýže, můžete si připravit doma vepřové na mrkvi s rýží.

Ingredience na vepřové na mrkvi s rýží

  • 500 g vepřového masa nakrájeného na kostky
  • 200 g rýže
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 velká mrkev
  • 3 středně zralá rajčata
  • 1/2 čajové lžičky papriky
  • Pepř (podle chuti)
  • 1 střední cibule
  • 1 bobkový list
  • 500 ml (asi 2 šálky) kuřecího vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl (podle chuti)

Postup vepřového na mrkvi s rýží

  1. Do hrnce přidejte oloupaná rajčata nakrájená na malé kousky, nakrájenou cibuli, vepřové maso, nasekaný česnek, mrkev nakrájenou na kousky, sůl, pepř, papriku, bobkový list a olivový olej.
  2. Promíchejte, pánev přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud se rajčata nezačnou rozpadat.
  3. Přidejte rýži a mírně osolte. Promíchejte, zalite kuřecím vývarem a vařte na středním ohni. Když začne vřít, snižte teplotu na mírný oheň a vařte asi 10 až 12 minut.
  4. Vypněte oheň, posypte nasekaným koriandrem a ihned podávejte.

TIP: Pokud máte rádi rýži a vepřové maso, zkuste si také připravit recept na kotletu s rýží.

vepřové na mrkvi
Vepřové na mrkvi chutná výtečně i k rýži.

Vepřové s mrkví a bramborem – recept

Vepřové s mrkví a bramborem je klasika, kterou se zkrátka zavděčíte všem. Připravte si vepřové s mrkví a bramborem snadno a rychle díky tomuto receptu.

Ingredience na vepřové s mrkví a bramborem

  • 800-900 g vepřového masa
  • 1 kg brambor
  • 1-2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1-2 lžíce rostlinného oleje
  • Sůl podle chuti
  • 1 bobkový list
  • Černý pepř, podle chuti
  • 300-350 ml vody
  • 2-3 stroužky česneku
  • bylinky, podle chuti

Postup vepřového s mrkví a bramborem

  1. Vepřové maso omyjte, osušte a nakrájejte na kousky. Brambory oloupejte a rovněž nakrájejte na kousky. Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na kostičky.
  2. Oloupejte a rozčtvrťte cibuli a nakrájejte ji na kolečka.
  3. V hrnci rozehřejte rostlinný olej na středním plameni.
  4. Přidejte maso a asi 5 minut ho ze všech stran lehce opékejte.
  5. Poté snižte teplotu na střední a přidejte mrkev a cibuli. Přikryté nechte dusit asi 5-7 minut za občasného míchání.
  6. Poté přidejte brambory a přilijte asi 100 ml vody.
  7. Přidejte bobkový list a dochuťte solí a pepřem.
  8. Přikryjte a na mírném ohni vařte asi 25-30 minut. Poté promíchejte a v případě potřeby dosolte.
  9. Oloupejte stroužky česneku, nakrájejte je nadrobno a přidejte.
  10. Přilijte zbývající vodu.
  11. Nastavte teplotu na střední a nechte dusit přikryté ještě asi 7-10 minut.
  12. Poté hrnec sundejte ze sporáku a nechte jej přikrytý stát asi 10-15 minut.
  13. Před podáváním posypte nasekanými bylinkami a podávejte s čerstvým chlebem.

TIP: Ze zbylého vepřového masa můžete připravit jednoduchou roládu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang