Vepřové maso a mrkev tvoří vynikající kombinaci, a recepty z vepřového v mrkvi si můžete připravit jak k obědu, tak i k večeři. Přinášíme vám výběr nejlepších receptů na vepřové v mrkvi.
Dušená mrkev s masem – recept
Dušená mrkev s masem může chutnat opravdu výtečně – přesvědčí vás o tom tento skvělý recept.
Dušená mrkev s masem ingredience
- 500 g vepřového masa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce sherry
- 250 g mrkve
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce vývaru
Dušená mrkev s masem postup
- Vepřové maso vložte do žáruvzdorné mísy. Smíchejte cukr a sherry a přelijte jej.
- Vařte v páře na mřížce 30 minut. Maso nechte vychladnout a poté ho nakrájejte na tenké plátky.
- Mezitím oškrábejte nebo oloupejte mrkev, pak ji šikmo nakrájejte na plátky.
- Rozehřejte olej. Přidejte nakrájené vepřové maso a mrkev a za stálého míchání smažte asi 3 minuty.
- Vmíchejte vývar a rychle ho zahřejte. Přikryté vařte na mírném ohni, dokud není mrkev hotová (asi další 3 minuty).
Vepřové maso v mrkvi
Vepřové maso v mrkvi si připravíte snadno a relativně rychle v pohodlí domova.
TIP: Za vyzkoušení stojí také nejlepší vepřová líčka nebo vepřové kostky na česneku.
Vepřové maso v mrkvi ingredience
- 700 g vepřového masa, nakrájené na kostky
- 4 stroužky česneku
- 50 ml olivového oleje
- Bobkový list
- 1 velká cibule
- 1 velká mrkev
- 2 středně zralá rajčata
- 100 ml bílého vína
- Koriandr (podle chuti)
- Sůl (podle chuti)
Vepřové maso v mrkvi – postup
- Maso osolte, přidejte nasekaný česnek, bobkový list a bílé víno. Nechte marinovat asi 1 hodinu.
- Na velkou pánev přidejte olivový olej, mrkev a cibuli nakrájenou na kolečka. Na středně nízkém plameni smažte 10 minut za občasného míchání.
- Přidejte oloupaná rajčata nakrájená na malé kousky a za občasného míchání vařte 10 minut.
- Přidejte maso s marinádou, promíchejte, pánev přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte 30 minut.
- Vypněte oheň, posypte nasekaným koriandrem a podávejte s hranolky nebo bílou rýží.
Dušená mrkev s vepřovým masem – recept
Dušená mrkev s vepřovým masem je skvělým nápadem na oběd či večeři, a to jak pro dospělé, tak i pro děti. Od určitého věku můžete maso s mrkví servírovat i v rámci příkrmů. Jako dezert po obědě můžete připravit rychlé sušenky z ovesných vloček.
TIP: Pokud máte chuť na papriky, můžete vyzkoušet také plněné papriky s rajskou.
Dušená mrkev s vepřovým masem ingredience
- 1/3 hrnku mouky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 750 g vepřového masa, nakrájené na kostky o velikosti sousta
- 2-3 lžíce rostlinného oleje
- 1 středně velká sladká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- ½ lžičky drceného rozmarýnu
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 a ½ lžíce rajčatového protlaku
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 oloupané a na kostičky nakrájené brambory
- 1 středně velká sladká brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 1 šálek mraženého hrášku
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
Postup na dušenou mrkev s vepřovým masem
- Ve velkém sáčku se zipem smíchejte mouku, sůl a pepř. Přidejte vepřové maso a protřepejte, aby se obalilo. Rostlinný olej rozehřejte v těžkém hrnci na středním ohni.
- Pomocí kleští vyjměte vepřové maso a oklepejte z něj přebytečnou mouku. Vepřové maso přidejte do hrnce a opečte z obou stran. Vepřové maso vyjměte na talíř.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- V případě potřeby přidejte ještě trochu rostlinného oleje. Přidejte cibuli a vařte ji do měkka. Snižte teplotu na minimum a přidejte česnek, majoránku, rozmarýn a tymián a za stálého míchání vařte 1 minutu.
- Přidejte kuřecí vývar a oškrábejte dno hrnce, abyste odstranili hnědé kousky. Do hrnce přidejte bobkové listy, rajčatový protlak a opečené vepřové maso. Přikryjte a vložte do trouby na přibližně 1 hodinu.
- Vyjměte pokrm z trouby a přidejte mrkev, brambory a sladké brambory. Přikryjte a pečte 45 minut. Vyjměte z trouby a přidejte hrášek.
- Přiklopte a pečte dalších 10-15 minut nebo dokud vepřové maso, mrkev, brambory a sladké brambory nezměknou vidličkou. Posypte čerstvými lístky tymiánu.
Dušené vepřové s mrkví – recept
Dušené vepřové s mrkví chutná opravdu báječně – obzvlášť, když si pokrm dobře ochutíte tím správným kořením. Jak si připravit doma to nejlepší dušené vepřové s mrkví?
TIP: Vyzkoušet můžete také dušené hovězí s mrkvi.
Ingredience na dušené vepřové s mrkví
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli
- 500 g ořezaného vepřového steaku, nakrájeného na 1 cm kousky
- 2 lžíce másla
- 2 a 1/4 šálku vody
- 1 plechovka dušených rajčat
- 2 šálky oloupaných červených brambor, nakrájených na kostičky
- 2 střední mrkve, nakrájené na kousky
- 1 žebro celeru, nakrájené na plátky
- 1 malá cibule, nakrájená na kousky
- 1 lžička sušených lístků oregana
- 1 bobkový list
- Nasekaná čerstvá petržel, je-li třeba
Dušené vepřové s mrkví – postup
- Do velkého uzavíratelného plastového sáčku na potraviny dejte 2 lžíce mouky a 1/2 lžičky soli, přidejte kostky vepřového masa. Sáček pevně uzavřete a několikrát jej otočte, aby se vepřové maso dobře obalilo.
- Rozpusťte máslo ve velkém hrnci, dokud nezačne prskat a přidejte vepřové maso. Za občasného míchání vařte na mírném ohni 7-10 minut nebo dokud lehce nezhnědne.
- Přidejte zbývající 1/2 lžičky soli, 2 šálky vody a všechny zbývající přísady kromě petrželky.
- Vařte na středním plameni 3-4 minuty nebo dokud směs nepřijde do varu. Snižte teplotu na minimum a pokračujte ve vaření 30-40 minut nebo dokud zelenina nezměkne vidličkou.
- Vyjměte bobkový list.
- V malé misce smíchejte zbývající 1 lžíci mouky a zbývající 1/4 šálku vody. Vmíchejte ji do dušeného masa. Za občasného míchání pokračujte ve vaření 3-5 minut nebo do mírného zhoustnutí.
- V případě potřeby ozdobte každou porci petrželkou.
Dušená mrkev s vepřovým masem a rozpeky – recept
Máte rádi domácí rozpeky? Co takhle je zkusit přikusovat k nejlepší dušené mrkvi s vepřovým?
Ingredience na dušenou mrkev s vepřovým masem
Na rozpeky:
- 1 kg mouky
- 70 g másla nebo sádla
- 30 g droždí
- 100 ml vody
- Špetka soli
Na dušené vepřové s mrkví:
- 500 g vepřového
- 500 g mrkve, nakrájené na kousky
- 200 g másla
- 150 g mouky
- Cibule, nakrájená na kousky
- Sůl, pepř a kmín podle chuti
Postup na dušenou mrkev s vepřovým masem
- Z ingrediencí na rozpeky vypracujte vláčné těsto. Nechte na teplém místě kynout aspoň 1 hodinu.
- Rozpeky upečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 40-45 minut.
- V kastrolu nechte rozpustit máslo a osmahněte na něm cibulku. Přidejte maso, oslote a poduste.
- Jakmile je maso poloměkké, přidejte mrkev, podlijte vodou a duste doměkka. V případě potřeby zahustěte jíškou.
- Podávejte s čerstvě upečenými rozpeky.
Vepřové na mrkvi v troubě – recept
Vepřové na mrkvi v troubě má spoustu výhod – na rozdíl od přípravy v pánvičce ho například nemusíte neustále hlídat. Vyzkoušejte přípravu vepřového na mrkvi v troubě podle tohoto receptu.
Ingredience na vepřové na mrkvi v troubě
- 1 kg mrkve, oloupané a podélně rozpůlené
- 250 g šalotky, oloupané a rozpůlené, pokud jsou velké
- 2 lžíce čerstvých rozmarýnových listů
- 2 lžíce olivového oleje
- Hrubá sůl a mletý pepř
- 750 g vykostěné vepřové panenky
- 3/4 šálku bílého vína
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce zrnité hořčice
Postup vepřového na mrkvi v troubě
- Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech s okrajem vhoďte mrkev, šalotku a 1 lžíci rozmarýnu s 1 lžící oleje, osolte a opepřete. Pečte 10 až 12 minut.
- Mezitím osolte a opepřete vepřové maso. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na střední teplotu. Přidejte vepřové maso a za občasného otáčení smažte ze všech stran dozlatova, 10 až 12 minut. Vepřové maso přendejte na talíř a pánev si vyhraďte.
- Vyjměte plech z trouby a zeleninu odsuňte stranou. Vepřové maso položte doprostřed a plech vraťte do trouby. Pečte za občasného promíchání zeleniny 30-40 minut.
- Vepřové maso volně přikryjte alobalem. Před krájením nechte 10 minut odpočívat.
- Zatímco vepřové maso odpočívá, vylijte z pánve téměř všechen tuk. Přidejte víno a vařte na středně vysoké teplotě, přičemž seškrabávejte připečené kousky, dokud nevznikne sirup, 4 až 5 minut.
- Přidejte mouku a za stálého šlehání vařte 30 sekund. Postupně za stálého šlehání přidejte 1 šálek vody. Přidejte 1 lžíci rozmarýnu.
- Přiveďte k varu. Odstavte z ohně. Vmíchejte hořčici a omáčku dochuťte solí a pepřem.
- Vepřové maso podávejte s mrkví a omáčkou.
TIP: Vyzkoušejte náš recept na krkovičku v troubě.
Vepřové na mrkvi s rýží – recept
Vepřové na mrkvi můžete servírovat s různými přílohami. Pokud patříte mezi milovníky rýže, můžete si připravit doma vepřové na mrkvi s rýží.
Ingredience na vepřové na mrkvi s rýží
- 500 g vepřového masa nakrájeného na kostky
- 200 g rýže
- 50 ml olivového oleje
- 1 velká mrkev
- 3 středně zralá rajčata
- 1/2 čajové lžičky papriky
- Pepř (podle chuti)
- 1 střední cibule
- 1 bobkový list
- 500 ml (asi 2 šálky) kuřecího vývaru
- 3 stroužky česneku
- Sůl (podle chuti)
Postup vepřového na mrkvi s rýží
- Do hrnce přidejte oloupaná rajčata nakrájená na malé kousky, nakrájenou cibuli, vepřové maso, nasekaný česnek, mrkev nakrájenou na kousky, sůl, pepř, papriku, bobkový list a olivový olej.
- Promíchejte, pánev přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud se rajčata nezačnou rozpadat.
- Přidejte rýži a mírně osolte. Promíchejte, zalite kuřecím vývarem a vařte na středním ohni. Když začne vřít, snižte teplotu na mírný oheň a vařte asi 10 až 12 minut.
- Vypněte oheň, posypte nasekaným koriandrem a ihned podávejte.
TIP: Pokud máte rádi rýži a vepřové maso, zkuste si také připravit recept na kotletu s rýží.
Vepřové s mrkví a bramborem – recept
Vepřové s mrkví a bramborem je klasika, kterou se zkrátka zavděčíte všem. Připravte si vepřové s mrkví a bramborem snadno a rychle díky tomuto receptu.
Ingredience na vepřové s mrkví a bramborem
- 800-900 g vepřového masa
- 1 kg brambor
- 1-2 mrkve
- 1 cibule
- 1-2 lžíce rostlinného oleje
- Sůl podle chuti
- 1 bobkový list
- Černý pepř, podle chuti
- 300-350 ml vody
- 2-3 stroužky česneku
- bylinky, podle chuti
Postup vepřového s mrkví a bramborem
- Vepřové maso omyjte, osušte a nakrájejte na kousky. Brambory oloupejte a rovněž nakrájejte na kousky. Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na kostičky.
- Oloupejte a rozčtvrťte cibuli a nakrájejte ji na kolečka.
- V hrnci rozehřejte rostlinný olej na středním plameni.
- Přidejte maso a asi 5 minut ho ze všech stran lehce opékejte.
- Poté snižte teplotu na střední a přidejte mrkev a cibuli. Přikryté nechte dusit asi 5-7 minut za občasného míchání.
- Poté přidejte brambory a přilijte asi 100 ml vody.
- Přidejte bobkový list a dochuťte solí a pepřem.
- Přikryjte a na mírném ohni vařte asi 25-30 minut. Poté promíchejte a v případě potřeby dosolte.
- Oloupejte stroužky česneku, nakrájejte je nadrobno a přidejte.
- Přilijte zbývající vodu.
- Nastavte teplotu na střední a nechte dusit přikryté ještě asi 7-10 minut.
- Poté hrnec sundejte ze sporáku a nechte jej přikrytý stát asi 10-15 minut.
- Před podáváním posypte nasekanými bylinkami a podávejte s čerstvým chlebem.
TIP: Ze zbylého vepřového masa můžete připravit jednoduchou roládu.