Koláč Pound Cake se snadno připravuje z osmi jednoduchých ingrediencí. Tento neodolatelný koláč je těžký a hutný, avšak zároveň křehký a měkký, takže se vám bude rozplývat v ústech. Můžete ho podávat samostatně nebo s čerstvými lesními plody a šlehačkou.
Ingredience
- 4 vejce
- 225 g másla pokojové teploty
- 200 g cukru
- 180 g hladké mouky
- 120 ml zakysané smetany
- 1 lžička soli
- 2 lžíce vanilky
- ½ lžičky prášku do pečiva
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, sůl a prášek do pečiva a dejte stranou.
- Ve stojanovém mixéru vybaveném nástavcem na šlehání ušlehejte máslo. Přidejte cukr a míchejte, dokud nebude světlé a nadýchané. Mísu seškrábněte a šlehejte ještě několik sekund.
- Za současného míchání při střední rychlosti přidávejte vejce jedno po druhém. Mísu seškrábněte a šlehejte, dokud se úplně nespojí.
- Přidejte zakysanou smetanu a vanilku. Míchejte, dokud se nevstřebá.
- Přidejte směs mouky a míchejte, dokud se nespojí. Vyškrábejte mísu a stěrkou vmíchejte všechny zbytky mouky nebo másla.
- Těsto přeneste do formy a rychle uhlaďte, aby se těsto trochu vyrovnalo. Pečte asi 40 minut nebo dokud střed není pevný a špejle nevyjde čistá.
- Před přenesením na chladicí mřížku nechte asi 10 minut vychladnout ve formě.