Sušená rajčata dodají tomuto veganskému receptu na špagety pikantní nádech. Sytý pokrm z cizrny a kapusty je skvělou podzimní nebo zimní večeří.
Ingredience
- 1 špagetová dýně
- 1-2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
- 1 celý stroužek česneku
- ½ lžíce mletého čerstvého rozmarýnu
- Špetka chilli vloček
- ½ šálku cizrny, uvařené, scezené a propláchnuté (nebo pražené)
- 2 šálky nasekaných listů kapusty
- 1 lžíce citronové šťávy
- ¼ šálku nasekaných sušených rajčat
- ¼ šálku opražených piniových oříšků
- Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvě nastrouhaný parmezán
Postup
- Dýni rozpulte a vydlabejte semínka. Rozpůlenou dýni propíchejte vidličkou a dejte vcelku péct na 30-40 minut na 200 °C.
- Jakmile je upečená a dostatečně vychladlá, seškrábejte z ní vidličkou nitky. Nejlepší je začínat od okraje a postupovat dovnitř, přičemž je postupně načechrávat.
- Do velké pánve na středním plamenu přidejte tolik olivového oleje, aby se pánev lehce pokryla.
- Pak přidejte šalotku, celý stroužek česneku (později ho odstraníme), rozmarýn, chilli vločky a špetku soli a pepře.
- Jakmile začne šalotka měknout, přidáme cizrnu a několik minut ji vaříme, dokud lehce nezezlátne.
- Pokud používáte opečenou cizrnu, přidejte ji raději až na konci receptu.
- Vyjměte stroužek česneku, přidejte kapustu a citronovou šťávu a promíchejte.
- Jakmile kapusta částečně zavadne, přidejte vlákna dýně, sušená rajčata, trochu strouhaného parmazánu a podle chuti ještě sůl a pepř.
- Promíchejte, aby se vše spojilo. Odstavte z ohně a posypte opraženými piniovými oříšky a dalším strouhaným sýrem.