Recept na krémovou bramborovou polévku se sýrem

Bramborové polévkyKrémové polévkyPolévky
kremova-bramborova-polevka-se-syrem

Vyzkoušejte snadný recept na krémovou bramborovou polévku. Kousky brambor v sýrovém polévkovém základu se zakysanou smetanou a slaninou jsou vydatným jídlem.

Ingredience

  • 4 velké brambory oloupané a nakrájené na kostky
  • ½ lžičky soli
  • 225 g slaniny, kousky velikosti sousta
  • 4 lžíce másla
  • ½ střední cibule, nadrobno nakrájené
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • ¼ šálku hladké mouky
  • 2 a 1/2 šálku plnotučného mléka
  • 2 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1 šálek jemného nebo ostrého sýra čedar, rozdrobený
  • ¾ šálku zakysané smetany
  • 1 lžička soli nebo podle chuti
  • ¼ lžičky pepře nebo podle chuti
  • zelená cibulka, k podávání

Postup

  1. Vložte nakrájené brambory do hrnce a zcela je zalijte vodou. Dochuťte ½ lžičkou soli a vařte 8-10 minut nebo dokud brambory snadno nepropíchnete nožem, poté je slijte.
  2. Mezitím v hrnci osmahněte slaninu, dokud nebude křupavá, a pak ji přendejte na talíř, přičemž si v hrnci ponechte 1 lžíci slaninového tuku.
  3. Přidejte 4 lžíce másla a nakrájenou cibuli a restujte ji do měkka. Přidejte česnek a vařte další minutu, dokud se nerozvoní.
  4. Rychle zašlehejte mouku. Pomalu přidejte 2 a 1/2 šálku mléka a 2 a 1/2 šálku vývaru a za stálého šlehání přiveďte k mírnému varu.
  5. Přidejte scezené brambory a polévku ochuťte 1 lžičkou soli a 1/4 lžičky pepře nebo dochuťte podle chuti.
  6. Vmíchejte 3/4 šálku zakysané smetany, 1 šálek rozdrobeného čedaru a část osmahnuté slaniny (zbytek si nechte na podávání). Přiveďte k varu, stáhněte z ohně a podávejte s oblíbenými přílohami.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang