Ingredience
- 500 g kysaného zelí
- 2 cibule
- 50 g anglické slaniny
- 1 lžíce oleje
- 1 l masového vývaru (z kostky)
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky kmínu
- špetka cukru
- 1 jablko
- 1 lžíce posekané petrželky
Postup
Kysané zelí rozvolníme a pokrájíme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme cibuli pokrájenou na kostičky a zesklovatíme. Přidáme kysané zelí a krátce osmahneme. Přilijeme vývar a přikryté vaříme na malém v ohni asi 30 min.
Polévku osolíme, opepříme, osladíme a ochutíme kmínem. Jablko oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřinec, dužinu nastrouháme do polévky a ještě krátce povaříme. Pak polévku rozdělíme do 4 předehřátých hlubokých talířů a jídlo podáváme zdobené petrželkou.