Čínské jídlo, které se připravuje se z jednoduché, ale velmi chutné klasické čínské omáčky na smažené jídlo. Je to opravdová omáčka, která chutná stejně jako ve správných čínských restauracích.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 8 minut
- Celkem: 23 minut
- Počet porcí: 2
Ingredience
- 2 lžíce arašídového oleje
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 200 g kvalitního hovězího masa, nakrájeného na tenké plátky
- 1/2 malé cibule, nakrájené na plátky
- 1/2 červené papriky, nakrájené na plátky
- 1 malá mrkev, podélně rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
- 3 bok choy (čínské zelí), podélně rozčtvrcené
- 2 stonky šalotky, nakrájené na 3 cm velké kousky
- příloha: dušená bílá rýže
- volitelně: sezamová semínka, čerstvý koriandr
Na omáčku:
- 3 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžíce a 1/3 šálku vody (odděleně)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce čínského vína na vaření
- 1 lžička krystalového cukru
- černý pepř
- 1/2 lžičky sezamového oleje (volitelně)
Postup
- V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a 2 lžíce vody a promíchejte dohladka.
- Vmíchejte zbývající přísady omáčky kromě 1/3 šálku vody.
- Hovězí maso a 2 lžíce omáčky vložte do mísy a jemně promíchejte. Odstavte na 15 minut.
- Do zbývající omáčky přidejte 1/3 šálku vody. Odstavte.
- Rozehřejte olej ve woku na vysoké teplotě. Přidejte česnek a 15 sekund ho opékejte.
- Přidejte cibuli a vařte 1 minutu.
- Přidejte hovězí maso a vařte, dokud nezmění barvu z červené na světle hnědou a není propečené.
- Poté přidejte papriku a mrkev a za stálého míchání smažte 30 sekund.
- Přidejte omáčku a vařte 30 sekund.
- Přidejte bok choy a šalotku a vařte další 1 minutu, dokud omáčka nezhoustne.
- Stáhněte z ohně.
- Ihned podávejte s rýží.
- V případě potřeby ozdobte sezamovými semínky a koriandrem.