Tyrolský nebo francouzský bramborový salát? Který je váš favorit? Oba tyto saláty jsou oblíbenou přílohou mnoha jídel a každý má své jedinečné kouzlo. Ať už dáváte přednost pikantnímu tyrolskému nebo jemnějšímu francouzskému, následující recepty vám pomohou připravit dokonalou přílohu k vašim oblíbeným pokrmům. Jaké jsou tedy ty nejlepší recepty nejen na tyrolský bramborový salát?
Bramborový salát – oblíbený pokrm, který na Vánoce zdobí stůl snad každé rodiny. Je neodmyslitelně spjat s 24. prosincem, kdy bývá součástí tradiční štědrovečerní večeře. Každý má svůj oblíbený rodinný recept – od těch klasických tlumenějších a bíle zbarvených s majonézou, až po ty štiplavě hořčicové a slunečně žluté až po bramborový salát s červenou řepou.
Shrnutí článku
Nejoblíbenější recepty – tyrolský bramborový salát, lehký letní nebo francouzský jsou jen jedny z mála oblíbených receptů nejen k masu, nebo třeba na netradiční vánoční večeři.
Původ bramborového salátu – zcela první bramborové saláty byly údajně uvařeny ve Španělsku, do kterého přivezli brambory američtí domorodci.
Druhy brambor do salátu – voskové, univerzální, voskové, nebo také brambory typu A, B, nebo C jsou základná typy brambor na vaření.
A i když má každý tu svou oblíbenou verzi a recept, jedno je jisté. Vášnivé debaty o tom, zda má být v popředí cibule, paprika nebo kopr, zda má být nakládaná zelenina sladká nebo slaná nebo zda jsou nutností nakrájená vejce natvrdo či plátky šunky, se budou vést stále.
Tyrolský bramborový salát – recept
Recept na tyrolský bramborový salát, který je národní rakouskou pochoutkou, a který si můžete připravit i podle pořadu Kluci v akci. Tak ho s námi vyzkoušejte a podávejte ho např. ke kuřecímu či vepřovému smaženému řízku.
Ingredience
- 900 g salátových brambor
- 1 a 1/3 šálku kvalitního hovězího nebo kuřecího vývaru
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce estragonové nebo dijonské hořčice
- 2 lžičky cukru
- 1 střední velká cibule
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- sůl a pepř dle chuti
- pažitka na ozdobu
Postup
- Brambory omyjeme a vložíme do hrnce (neloupeme je). Zalijeme je vodou a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme asi 20-25 minut nebo dokud se nedají snadno propíchnout vidličkou. Dbáme na to, abychom je nepřevařili.
- Zatímco se brambory vaří, uvaříme v malém hrnci vývar, až se zredukuje na polovinu. Měly by nám zůstat 2/3 vývaru. Odstavíme.
- Když jsou brambory uvařené, slijeme je a necháme mírně vychladnout. Měly by být dostatečně studené, aby se s nimi dalo manipulovat a také stále teplé.
- Pokud vývar vychladl, znovu ho ohřejeme, dokud nebude horký. Poté ho sundáme z ohně a přidáme ocet, hořčici a cukr. Šleháme, dokud se vše nespojí. Přidáme nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Směs přendáme do velké mísy.
- Nyní musíme smíchat brambory a cibulovou směs. Obojí by mělo být teplé. Brambory nyní oloupeme, nakrájíme je na plátky a smícháme je s cibulovou směsí.
- Salát dobře promícháme a necháme 30 minut odpočívat, přičemž každých 10 minut ho znovu promícháme, aby brambory absorbovaly část dresinku.
- Přidáme olej, sůl a pepř dle chuti a vše ještě jednou promícháme. Ozdobíme jemně naseknou pažitkou. Můžeme podávat za tepla i za studena.
Během vaření můžete do brambor přidat trochu kmínu, čímž salátu dodáte šmrncovní chuť.
Luxusní německý bramborový salát – recept
Nejlepší německý bramborový salát je podle tohoto receptu. Skládá se z křehkých červených brambor a slaniny s pikantní zálivkou. Podává se horký a skvěle se hodí jako příloha k letnímu grilování nebo na Octoberfest.
Ingredience
- 900 g červených brambor
- 1,5 lžičky soli
- 360 g slaniny
- 1/3 šálku jablečného octa
- 1-3 lžíce krystalového cukru dle chuti
- 1 lžíce dijonské hořčice
- čerstvě mletý černý pepř
- 3 stroužky mletého čerstvého česneku
- 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Brambory pořádně umyjeme a pokud jsou příliš velké, rozkrojíme je na poloviny tak, aby byly všechny přibližně stejně velké.
- Vložíme brambory do velkého hrnce a zalijeme je studenou vodou. Přivedeme k varu a vmícháme 1 lžičku soli. Snížíme teplotu a vaříme brambory 15-20 minut nebo dokud nezměknou po píchnutí vidličkou.
- Vodu slijeme, brambory necháme v hrnci a hrnec vrátíme na stále horký, přesto vypnutý hořák. Pokličku necháme z hrnce sundanou a necháme brambory několik minut oschnout v páře.
- Postavíme velkou pánev na střední teplotu, do které vložíme slaninu nakrájenou na malé kousky. Slaninu za občasného míchání vaříme, dokud není křupavá.
- Zatímco se slanina vaří, nakrájíme brambory na středně tenké plátky a extrémně velké plátky překrojíme na polovinu. Dáme stranou a jakmile je slanina hotová, sundáme pánev ze sporáku a vyjmeme z ní kousky slaniny a dáme je na talíř nebo do misky. V pánvi si ponecháme slaninový tuk.
- Do pánve se slaninovým tukem pomalu a opatrně přidáme ocet, cukr, dijonskou hořčici, zbytek soli a pepř. Pánev dáme zpět na hořák, směs přivedeme k varu a několik minut ji mícháme.
- Do směsi vmícháme prolisovaný česnek a vaříme 30-60 sekund, dokud česnek nezačne zlátnout.
- Pánev odstavíme z ohně a vhodíme do ní nakrájené brambory. Jemně mícháme, dokud brambory nevstřebají veškerou tekutinu. Opatrně vmícháme kousky vařené slaniny a nasekanou petrželku.
- Hotový bramborový salát přendáme na servírovací mísu a podáváme horký nebo teplý.
Brambory vždy začněte vařit ve studené vodě, než je uvedete do varu. To totiž podporuje rovnoměrnější vaření.
Lehký letní bramborový salát s cibulí – recept
Tato odlehčená verze bramborového salátu s cibulí se skvěle hodí např. na letní grilovací párty nebo víkendové posezení na zahradě. Připravte si dietní bramborový salát podle tohoto receptu.
Ingredience
- 1 350 g červených neloupaných brambor
- 1,5 lžičky soli
- 2 jarní cibulky
- 1 šálek jemně nakrájeného celeru
- 1/2 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 1 středně velká nastrouhaná mrkev
- 1/4 šálku červeného vinného octa
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky mletého čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky hrubě mletého pepře
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
Postup
- Brambory a 1/2 lžičky soli dáme do hrnce a přidáme vodu tak, aby byly brambory pokryté. Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu. Vaříme odkryté 10-12 minut, dokud brambory nezměknou, poté je scedíme a necháme vychladnout.
- Zelené části jarní cibulky nakrájíme na plátky a dáme si je stranou. Bílé části nakrájíme nadrobno a smícháme je s celerem, červenou cibulí a mrkví.
- Na zálivku si ušleháme ocet, med, dijonskou hořčici, tymián, 1 lžičku soli a pepř. Postupně zašleháváme olej, dokud se vše nespojí.
- Vychladlé brambory nakrájíme na kousky velikosti sousta, přičemž se snažíme zachovat co nejvíce slupky. Brambory smícháme s cibulovou směsí.
- Hotový bramborový salát pokapeme zálivkou a promícháme. Navrch nasypeme vyhrazené plátky zelené jarní cibulky.
Pokud můžete bramborový salát připravit den předem, udělejte to. Zjistíte, že se chutě do druhého dne krásně propojí a salát bude chutnat mnohem lépe. Ujistěte se však, ze ho sníte do 3, maximálně do 5 dnů.
Pravý vídeňský bramborový salát podle babičky – recept
Recept na tradiční selský vídeňský bramborový salát, který zachutná celé vaší rodině.
Ingredience
- 1 kg oloupaných brambor Yukon Gold, rozčtvrcených a nakrájených na středně silné plátky (slupky si uschováme)
- sůl
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 3/4 šálku mleté červené cibule
- 2 lžíce mleté čerstvé pažitky
- 1/2 šálku domácího kuřecího vývaru
- 2 lžičky cukru
- čerstvě mletý bílý nebo černý pepř
Postup
- Nakrájené brambory vložíme do velkého hrnce a zalijeme je vodou. Hojně je osolíme. Bramborové slupky vložíme do cedníku s jemnými oky a položíme je na horní část hrnce.
- Přidáme jen tolik vody, aby byly slupky ponořené. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 15 minut, dokud brambory nezměknou.
- Bramborové slupky vyhodíme, brambory necháme okapat a přeneseme je na plech s okrajem. Okamžitě je pokapeme 2 lžícemi octa a necháme vychladnout. Když jsou brambory dostatečně chladné, přendáme je do velké mísy.
- Přidáme zbývající ocet, olivový olej, hořčici, červenou cibuli, pažitku, kuřecí vývar a cukr. Směs promícháme a podle chuti dosolíme nebo přidáme bílý nebo černý pepř.
- Odstavíme a necháme alespoň na 30 minut odpočinout. Vídeňský bramborový salát podáváme studený nebo při pokojové teplotě.
Vídeňský bramborový salát s okurkou a zakysanou smetanou – recept
Obměna klasického vídeňského salátu z brambor, který si však díky dijonské hořčici a jablečnému octu zachovává i tradiční chutě. Červené brambory, okurky, zakysaná smetana a kopr se spojí v letním salátu s harmonicky vyváženými chutěmi, který si každý zamiluje.
Ingredience
- 3 kg omytých červených brambor nakrájených na kousky
- 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
- 1/2 šálku sladké cibule nakrájené na kostičky
- 1 salátová okurka nakrájená na kostičky
- 1 šálek majonézy
- 1 šálek zakysané smetany
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička krystalového cukru
- 1/4 šálku nasekaného čerstvého kopru
- 2 lžíce čerstvé pažitky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Brambory uvaříme v hrnci na sporáku, dokud nezměknou. Dáváme však pozor, aby se nerozpadly. Necháme brambory okapat, vrátíme je do prázdného hrnce a necháme je v teplém hrnci při přípravě ostatních ingrediencí oschnout.
- Ve velké míse smícháme majonézu, zakysanou smetanu, ocet, dijonskou hořčici a krystalový cukr. Podle chuti osolíme a opepříme. Vše společně prošleháme.
- K bramborám přidáme celer, cibuli, okurku, kopr a pažitku. Všechny ingredience opatrně zalijeme majonézovou směsí. Znovu ochutnáme a v případě potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Přikryjeme a dáme do ledničky na 4-5 hodin, dokud salát nevychladne a chutě se nespojí. Před podáváním jemně promícháme. V případě potřeby ozdobíme čerstvým koprem a pažitkou.
Francouzský bramborový salát – recept
Připravte si tento typický francouzský bramborový salát posypaný koprem a zelenou cibulkou a zalitý zálivkou z dijonské hořčice a šampaňského octa.
Ingredience
- 450 g malých bílých vařených brambor
- 450 g malých červených vařených brambor
- 2 lžíce suchého bílého vína
- 2 lžíce kuřecího vývaru
- 3 lžíce šampaňského octa
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky soli
- 3/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 150 ml kvalitního olivového oleje
- 40 g jarní cibulky nakrájené najemno
- 2 lžíce mletého čerstvého kopru
- 2 lžíce mleté plocholisté petrželky
- 2 lžíce čerstvých bazalkových listů nakrájených na plátky
Postup
- Bílé a červené brambory dáme do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme je 20-30 minut, dokud nejsou uvařené. Slijeme je v cedníku a poté přes brambory položíme utěrku, aby se ještě 10 minut napařovaly.
- Jakmile s nimi můžeme manipulovat, rozkrojíme brambory na poloviny, v případě větších brambor na čtvrtiny, a vložíme je do středně velké mísy. Jemně je promícháme s vínem a kuřecím vývarem. Než budeme pokračovat, necháme tekutiny vsáknout do teplých brambor.
- Smícháme ocet, hořčici, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Pomalu zašleháme olivový olej, aby vznikla emulze. Zálivku poté přidáme k bramborám.
- Přidáme jarní cibulku, kopr, petrželku, bazalku a zbylou sůl a pepř a promícháme. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.
Původ pravého bramborového salátu
Bramborový salát přivezli údajně do Evropy v 16. století Španělé, kteří se o bramborách poprvé dozvěděli od domorodců v Jižní Americe během svých průzkumů Nového světa. V té době se tyto první bramborové saláty připravovaly vařením brambor ve víně nebo ve směsi octa a koření.
I když chvíli trvalo, než si brambory oblíbili Evropané i zbytek světa, jakmile se tak stalo, tyto typy bramborových pokrmů zalitých octem a podávaných do značné míry ohřátých se rozšířily a každý region a kultura si recepty přizpůsobily svým chutím.
Tradiční verze salátů z brambor
Francouzský bramborový salát je posypaný koprem a zelenou cibulkou a zalitý zálivkou z dijonského a šampaňského octa. Zajímavá je korejská verze smíchaná s nakrájenou mrkví a okurkou a posypaná nastrouhaným žloutkem uvařeným natvrdo. Španělské verze bramborového salátu obsahují česnek a olivový olej nebo ocet a tuňáka.
Rakouský bramborový salát zahrnuje kmín, muškátový oříšek a tymián, a je zalitý horkým hovězím nebo kuřecím vývarem s cibulí a nakonec přelitý jablečným octem a hořčicí.
Dokonce i německý bramborový salát se liší od ostatních receptů, a co více, dokonce se liší recepty na bramborový salát z regionálního hlediska. Mezi hlavní regionální kategorie patří švábský, bavorský a severský. Všechny tři mají různé interpretace, a to i v rámci jednoho regionu. Severní Němci mají tendenci používat majonézu, zatímco jižní Němci stojí na octu. Na jihu se jí horký či teplý, na severu studený.
Obecně však platí, že v jižním Německu se bramborové saláty často podávají teplé a obsahují ocet, vývar, červenou cibuli a hořčici nebo jiné koření, přidávají také slaninu a slaninový tuk, cukr a také okurku.
Severoněmecký bramborový salát se podává studený a obsahuje majonézu, často smíchanou se zakysanou smetanou, a je posetý kousky natvrdo uvařených vajec a sladkými nebo kyselými okurkami. Neobsahuje žádný slaný vývar nebo slaninu.
Klasický český bramborový salát se skládá z vařených brambor, vajec, kořenové zeleniny, nakládané okurky a majonézy. Kromě soli a pepře se do salátu přimíchává šťáva z okurek a žlutá hořčice. Tradičně se podává jako příloha ke smaženému kaprovi při štědrovečerní večeři.
Brambory jako základní surovina pro bramborový salát
I když možná znáte jen standardní odrůdy ze supermarketů, po celém světě se pěstuje více než 200 různých druhů brambor. Při takovém množství možností může být těžké se zorientovat, které si vybrat při přípravě jednoho z nesčetných receptů, v nichž brambory hrají hlavní roli.
Existují však tři hlavní kategorie brambor, což výběr těch správných na luxusní bramborový salát trochu usnadňuje:
- Voskové brambory – v Čechách známé jako varný typ A (salátové brambory)
- Univerzální brambory – v Čechách známé jako varný typ B (přílohové brambory)
- Škrobové brambory – v Čechách známé jako varný typ C (brambory na pyré)
Voskové brambory mají minimální obsah škrobu, vysoký obsah cukru a vody, proto si při vaření zachovávají svůj tvar. Díky jejich tenké slupce je snadné je použít do bramborového salátu, protože jejich loupání není nutné.
Jsou také hladší a uvnitř méně zrnité a moučnaté než brambory se škrobem. Při použití do bramborového salátu zůstávají křehké a přesto pevné.
Univerzální brambory mají o něco více škrobu než voskové brambory, přesto v bramborovém salátu také obstojí. Díky své střední vlhkosti a obsahu škrobu jsou skvělou náhradou za voskové brambory.
Škrobové brambory mají silnou slupku a sušší, moučnější strukturu. Díky svým velkým buňkám se špatně udržují při vaření nebo mixování, protože při vaření přijímají více vody než voskové brambory.
Protože jsou škrobové brambory velmi savé, skvěle nasáknou další ingredience jako je mléko nebo máslo, proto se tento typ brambor nejlépe hodí na bramborovou kaši.
Chcete-li připravit bramborový salát z voskových brambor, hledejte v obchodě s potravinami brambory New (Nové brambory) nebo Red Bliss (Červené brambory). Do univerzálních brambor patří brambory Yellow Finn či Yukon Gold. Škrobové brambory jsou např. brambory Russet či mnoho druhů sladkých brambor.