Kdo by řekl, že mrkev může být tak dobrá? Pečená mrkev je snadná, zdravá a cenově dostupná příloha.
Ingredience
- 900 g mrkve
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky jemné mořské soli
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Nepovinná příloha: 2 lžičky nasekané čerstvé pažitky, zelené cibulky, petrželky nebo kopru
Pro pikantnější verzi:
- ½ až 1 a ½ lžičky chilli v prášku
- ½ lžičky mleté skořice
Pro verzi s medovým máslem:
- 1 lžíci nesoleného másla
- 1 lžíci medu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Velký plech s okrajem vyložte pečícím papírem pro případné snadné čištění.
- Mrkev si připravte tak, že ji oloupete a pak ji na úhlopříčce nakrájíte.
- Mrkev položte na plech. Přidejte olivový olej, sůl a pepř.
- Promíchejte, dokud mrkev nebude lehce obalená olejem a kořením. Uspořádejte je do jedné vrstvy.
- Pečte je, dokud nejsou na okrajích zkaramelizované a snadno propíchnutelné vidličkou, tedy 25 až 40 minut, a v polovině pečení je přehazujte.
- Pečenou mrkev posypte čerstvými bylinkami, pokud je používáte. Mrkev podávejte teplou, přímo z plechu nebo z misky.
- Zbytky mrkve vydrží přikryté a uložené v chladničce 3 až 4 dny. Před podáváním ji opatrně ohřejte.