Recept na nejlepší sváteční ovocný koláč

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchty
Nejlepší sváteční ovocný koláč

Tento snadný ovocný koláč je ideální na svátky. Je lehký, jemný a plný sušeného ovoce a ořechů.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Pečení: 2 hodiny
  • Celkem: 2 hodiny 15 minut
  • Počet porcí: 12 až 16

Ingredience

  • 1 lžička jedlé sody
  • 236 ml plnotučné zakysané smetany
  • 130 g nasekaných datlí
  • 280 g rozinek
  • 75 g nasekaných glazovaných třešní (lze nahradit sušenými slazenými brusinkami)
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 260 g hladké mouky
  • 113 g nesoleného másla
  • 200 g cukru
  • 1 velké vejce
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 1 lžička soli
  • volitelně: 30 až 60 ml brandy

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Vyložte bochníkovou formu o rozměrech 22 x 12 cm pečicím papírem.
  2. V malé misce smíchejte jedlou sodu a zakysanou smetanu. Poté dejte stranou.
  3. Smíchejte datle, rozinky, třešně a ořechy s 30 g mouky.
  4. Promíchejte, aby se ovoce a ořechy zcela obalily v mouce a odstavte.
  5. Máslo a cukr vyšlehejte do pěny.
  6. Vmíchejte vejce, pak pomerančovou kůru a nakonec směs zakysané smetany a jedlé sody.
  7. Přidejte zbývajících 230 g mouky a sůl a promíchejte.
  8. Do těsta vlijte směs ovoce a ořechů a dobře promíchejte, aby se ovoce a ořechy rovnoměrně rozprostřely.
  9. Vložte těsto do připravené formy a přitlačte, aby se povrch vyrovnal.
  10. Formu vložte do předehřáté trouby.
  11. Pečte při 160 °C přibližně hodinu a půl nebo hodinu a tři čtvrtě.
  12. Pokud se horní část koláče během pečení příliš připeče, přikryjte ji alobalem.
  13. Vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout.
  14. Pomocí okrajů pečícího papíru vyjměte koláč z formy a přeneste na mřížku, aby zcela vychladl.
  15. Pevně jej zabalte do plastové fólie a poté do alobalu na uskladnění.
  16. Pokud chcete, udělejte na povrchu dortu několik otvorů a pokropte ho trochou brandy nebo bourbonu. Díky tomu bude ovocný koláč vlhčí a déle vydrží.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang