Tento snadný ovocný koláč je ideální na svátky. Je lehký, jemný a plný sušeného ovoce a ořechů.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Pečení: 2 hodiny
- Celkem: 2 hodiny 15 minut
- Počet porcí: 12 až 16
Ingredience
- 1 lžička jedlé sody
- 236 ml plnotučné zakysané smetany
- 130 g nasekaných datlí
- 280 g rozinek
- 75 g nasekaných glazovaných třešní (lze nahradit sušenými slazenými brusinkami)
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 260 g hladké mouky
- 113 g nesoleného másla
- 200 g cukru
- 1 velké vejce
- jemně nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 1 lžička soli
- volitelně: 30 až 60 ml brandy
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C. Vyložte bochníkovou formu o rozměrech 22 x 12 cm pečicím papírem.
- V malé misce smíchejte jedlou sodu a zakysanou smetanu. Poté dejte stranou.
- Smíchejte datle, rozinky, třešně a ořechy s 30 g mouky.
- Promíchejte, aby se ovoce a ořechy zcela obalily v mouce a odstavte.
- Máslo a cukr vyšlehejte do pěny.
- Vmíchejte vejce, pak pomerančovou kůru a nakonec směs zakysané smetany a jedlé sody.
- Přidejte zbývajících 230 g mouky a sůl a promíchejte.
- Do těsta vlijte směs ovoce a ořechů a dobře promíchejte, aby se ovoce a ořechy rovnoměrně rozprostřely.
- Vložte těsto do připravené formy a přitlačte, aby se povrch vyrovnal.
- Formu vložte do předehřáté trouby.
- Pečte při 160 °C přibližně hodinu a půl nebo hodinu a tři čtvrtě.
- Pokud se horní část koláče během pečení příliš připeče, přikryjte ji alobalem.
- Vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout.
- Pomocí okrajů pečícího papíru vyjměte koláč z formy a přeneste na mřížku, aby zcela vychladl.
- Pevně jej zabalte do plastové fólie a poté do alobalu na uskladnění.
- Pokud chcete, udělejte na povrchu dortu několik otvorů a pokropte ho trochou brandy nebo bourbonu. Díky tomu bude ovocný koláč vlhčí a déle vydrží.