Co si myslíte o růžičkové kapustě? Milujete ji, nebo ji nemusíte? Růžičková kapusta patří k nejoblíbenějším druhům podzimní zeleniny – je svěží a zdravá, avšak přesto vydatná a dobře se kombinuje s nejrůznějšími druhy koření.
Klíčem k tomu, abyste si růžičkovou kapustu zamilovali, je její správná příprava. Vařené nebo dušené kapusty jsou často hořké a mají nevábnou kašovitou strukturu. Abyste se tomuto vyhnuli pečlivě postupujte dle našich nejlepších receptů z růžičkové kapusty.
Jak uvařit kapustu?
Připravit dokonalou růžičkovou kapustu je snadné. Růžičkovou kapustu rozkrojte na poloviny a odstraňte tvrdé konce nebo zhnědlé vnější listy. To je důležité, protože rozpůlené se rychleji uvaří a lépe se konzumují. Takto připravené kapustičky můžete zapéct nebo přidat do polévky z růžičkové kapusty, nebo zavzpomínat na dětství a připravit si kapustovou polévku od babičky.
Vařte 4 až 5 minut, dokud není křupavá a jasně zelená. Co nejdříve proveďte ochutnávku vidličkou a snažte se vyhnout převaření.
TIP: Zkusit můžete i růžičkovou kapustu podle jednoho z našich receptů z horkovzdušné fritézy.
Polévka z růžičkové kapusty – recept
Vyzkoušejte tento nejlepší recept z růžičkové kapusty – nejkrémovější a nejsametovější zeleninová polévka, jakou jste kdy nabrali do úst nebo do ní namočili panini. Pokud si chcete připravit polévku z růžičkové kapusty zdravějším způsobem vyzkoušejte další naše recepty.
Ingredience na polévku z růžičkové kapusty
- 5 lžic másla
- 1 velká žlutá cibule, nahrubo nakrájená
- 3 velké brambory, oloupané a nahrubo nakrájené
- 8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2-3 šálky nakrájené kapusty
- 2 šálky mléka
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na polévku z růžičkové kapusty
- Máslo rozehřejte ve velkém hrnci na středním plamenu. Přidejte cibuli a brambory a smažte je 5-8 minut dozlatova a posypte je solí a pepřem.
- Přidejte 6 šálků vývaru a kapustu; vařte 5-10 minut, dokud kapusta nezměkne a nezíská tmavší zelenou barvu.
- Polévku přendejte do silného mixéru. Mixujte 2-3 minuty nebo dokud není polévka zcela hladká. Přeneste pyré zpět do hrnce a vmíchejte mléko a zbývající 2 šálky vývaru podle toho, jak hustou polévku chcete mít.
- Polévku z kapusty dochuťte solí a pepřem a podávejte s lahodnými panini, opečeným pšeničným chlebem nebo krekry, sýrem a humusem.
Zapečená růžičková kapusta – recept
Tato zapečená růžičková kapusta má po upečení krásný zlatohnědý střed a křupavé vnější listy. Stačí, když je ochutíte jednoduchým kořením a neodolají ani ti největší skeptici. Zapečenou růžičkovou kapustu skvěle doplní grilovaný halloumi sýr.
Ingredience na zapečenou růžičkovou kapustu
- 450 g růžičkové kapusty
- 2-3 stroužky česneku , mleté
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžičky jemné mořské soli nebo podle chuti
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
Postup na zapečenou růžičkovou kapustu
- Předehřejte troubu na 200 °C. Přidejte růžičkovou kapustu a česnek do velké mísy, pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou a promíchejte. Posypte solí a pepřem a promíchejte.
- Rozložte na plech v rovnoměrné vrstvě.
- Pečte v předehřáté troubě, v polovině pečení jednou obraťte, dokud okraje nezezlátnou, asi 25-30 minut.
- Podávejte teplé, podle chuti pokapané citronovou šťávou a posypané parmezánem.
Růžičková kapusta s masem – recept
Vychutnejte si tento výjimečný recept z růžičkové kapusty s jemným hovězím masem. Věřte, že této perfektně připravené kapustě nepohrdne nikdo.
Ingredience na růžičkovou kapustu s masem
- 600 g růžičkové kapusty
- Sůl
- 1 bageta
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce změklého másla
- 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky
- 200 g cherry rajčat
- 1 cibule
- 600 g hovězího masa
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Mletá paprika
Postup na růžičkovou kapustu s masem
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Opláchněte růžičkovou kapustu a vařte ji v osolené vodě asi 10 minut, dokud nebude al dente. Dobře ji slijte.
- Bagetu několikrát šikmo nařízněte, ale neprořízněte ji celou. Česnek oloupejte. Jeden stroužek prolisujte a smíchejte s máslem, petrželkou a solí. Máslo rozetřete do řezů a bagetu pečte 5 minut.
- Rajčata opláchněte a rozpulte. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a zbývající stroužek česneku. Maso opláchněte a nakrájejte na proužky.
- Cibuli s česnekem krátce osmahněte na rozpáleném oleji ve velké pánvi. Přidejte maso a smažte 3-4 minuty. Dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte růžičkovou kapustu a rajčata, aby se prohřály. Dochuťte podle chuti. Podávejte s česnekovým chlebem.
Růžičková kapusta jako příloha – recept
Tento recept na růžičkovou kapustu je chutnou a elegantní přílohou. Nejlepší příloha z pečené růžičkové kapusty, která se hodí na každý sváteční stůl.
Ingredience na přílohu z růžičkové kapusty
- 450 g růžičkové kapusty, opláchnuté
- 3 lžíce olivového oleje (nebo rozpuštěného másla)
- 1/2 lžičky soli a čerstvě nadrceného černého pepře
- 1 lžička italského koření
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu nebo podle chuti
Postup na přílohu z růžičkové kapusty
- Předehřejte troubu na 200 °C. Ořízněte spodní část růžičkové kapusty a každou růžičkovou kapustu rozkrojte shora dolů na polovinu. Připravte si velký plech na pečení (pokud chcete, můžete ho vyložit pečicím papírem).
- Osušte růžičkovou kapustu papírovými utěrkami a vložte ji do velké mísy. Přidejte olivový olej, italské koření, česnek, parmazán, sůl a pepř. Jemně promíchejte, aby se růžičková kapusta rovnoměrně obalila.
- Růžičkovou kapustu položte na připravený plech a rovnoměrně ji rozprostřete do jedné vrstvy.
- Růžičkovou kapustu s parmazánem pečte na prostřední mřížce 25 až 30 minut – čas upravte podle své trouby, zelenina by měla být zlatohnědá.
- Zbylým parmezánem posypte upečenou růžičkovou kapustu přendejte do velké servírovací mísy a podle chuti posypte čerstvou nasekanou petrželkou.
Dušená růžičková kapusta – recept
Zvenku lehce podušená a křupavá, uvnitř lehce zkaramelizovaná a masitá a bleskurychle připravená k podávání. Pokud si chcete vychutnat jedinečně jemnou chuť dušené růžičkové kapusty zkombinujte tuto přílohu s pečenými krůtími prsy.
Ingredience na dušenou růžičkovou kapustu
- 450 g růžičkové kapusty, oříznuté a rozpůlené
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky košer soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 lžíce balzamikového octa nebo citronové šťávy
- 1 až 2 lžíce syrových piniových oříšků nebo nasekaných syrových vlašských ořechů, mandlí nebo pekanových ořechů
- Nasekané čerstvé bylinky, jako je petržel koriandr nebo máta
- Hrst parmazánu, fety nebo kozího sýra
Postup na dušenou růžičkovou kapustu
- Rozpalte velkou litinovou pánev nebo podobnou pánev s pevným dnem na středně vysoké teplotě po dobu 4 minut. Přidejte olej. Jakmile je olej horký a lesklý přidejte rozpůlenou růžičkovou kapustu.
- Trochu pánví zatřeste a popohánějte je tak, aby jich bylo co nejvíce řeznou stranou dolů. Nechte je 5 až 8 minut zcela nerušeně odpočívat, dokud nezískají tmavou, chutnou, karamelizovanou barvu.
- Přidejte sůl a pepř. Dřevěnou lžící nebo špachtlí růžičkovou kapustu promíchejte.
- Pokračujte ve vaření a každých několik minut promíchejte, dokud růžičková kapusta nezhnědne po celém povrchu a uvnitř nezměkne, což trvá dalších asi 6 až 8 minut.
- Odstavte pánev z ohně. Vmíchejte ocet a poté piniové oříšky nebo mandle.
- Zbytkovým teplem pánve nechte ořechy opéct a velmi často je míchejte, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran a nepřipálily se. Jakmile jsou ořechy opečené, přendejte klíčky na servírovací talíř a posypte je čerstvými bylinkami.
Růžičková kapusta se slaninou – recept
Tato velmi rychlá a chutná příloha je snadná pro každodenní večeři. Vychutnejte si jemnou chuť kapusty s křupavou slaninou. Tato růžičková kapusta se slaninou se skvěle hodí k pečenému kuřecímu masu.
Ingredience na růžičkovou kapustu se slaninou
- 6 plátků slaniny
- ½ lžíce olivového oleje
- 3 šalotky, nasekané
- 1 balení mražené růžičkové kapusty, rozmražené a rozpůlené
Postup na růžičkovou kapustu se slaninou
- Slaninu opečte na velké pánvi na středním plamenu do křupava, nechte ji okapat na papírových utěrkách a rozdrobte ji.
- Na velké pánvi rozehřejte na středním plamenu olivový olej. Na oleji osmahněte a promíchejte cibuli, dokud nezměkne, vmíchejte slaninu a vařte, dokud se slanina neprohřeje.
- Přidejte růžičkovou kapustu, vařte a míchejte, dokud kapusta nezhnědne, 7 až 10 minut.
Vařená růžičková kapusta – recept
Vařená růžičková kapusta je rychlá a chutná. Smíchejte ji s máslem a rázem získáte chutnou a zdravou přílohu k hlavnímu jídlu.
Ingredience na vařenou růžičkovou kapustu
- 450 g růžičkové kapusty
- ½ čajové lžičky košer soli
- 2 lžíce osoleného másla
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup na vařenou růžičkovou kapustu
- Do velkého hrnce s vodou přidejte 1 lžíci kuchyňské soli a přiveďte ji k varu.
- Růžičkovou kapustu rozkrojte na poloviny a odstraňte tvrdé konce nebo zhnědlé vnější listy.
- Vložte růžičkovou kapustu do vody a vařte ji 4 až 5 minut, dokud nebude křupavá a jasně zelená. Co nejdříve proveďte chuťovou zkoušku a snažte se vyhnout převaření.
- Růžičkovou kapustu ihned dobře slijte. Promíchejte ji se solí a máslem a míchejte, dokud se máslo nerozpustí.