Tento krémový medovo-hořčičný dresink je odlehčený řeckým jogurtem. Žádná majonéza. Tento dresink se snadno připravuje šleháním.
Tento krémový domácí dresink má lehce nasládlou chuť, která je ideální pro ozvláštnění a doplnění vašich oblíbených slaných salátů.
Dobře se hodí i jako omáčka k batátovým hranolkům (nebo veganským batátovým hranolkům), předkrmům a čerstvé zelenině. Medovo-hořčičnou omáčku můžete použít také jako dresing do tortilly nebo dresing na burger.
Medovo hořčičná zálivka na salát – recept
Naučte se připravit lahodný medovo-hořčičný dresink na salát k podle tohoto velmi starého, ale dobrého receptu. Můžete ji použít jako dip nebo zálivku na salát.
Ingredience na medovo hořčičnou zálivku na salát
- ¼ šálku majonézy
- 1 lžíce připravené hořčice
- 1 lžíce medu
- ½ lžíce citronové šťávy
Postup na medovo hořčičnou zálivku na salát
- V malé misce prošlehejte majonézu, hořčici, med a citronovou šťávu.
- Přikryté uchovávejte v chladničce.
Medová zálivka na salát – recept
Sbohem, kupovaná hořčičná zálivko na salát. Tento recept na medovo-hořčicovou zálivku je snadný na přípravu a je plný neodolatelné sladké a pikantní chuti.
Ingredience na medovou zálivku na salát
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa nebo čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- 1 malý stroužek česneku, utřený nebo mletý
- ¼ lžičky mořské soli, více podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř
Postup na medovou zálivku na salát
- V malé misce smíchejte hořčici, olivový olej, ocet, med, česnek, sůl a pepř.
- Přidejte dresink do salátu, použijte ho jako omáčku k masu nebo pokapejte pečenou zeleninu.
Recept na medovo-hořčičný dresing na salát
K přípravě krásného medovo-hořčičného dresinku na salát nepotřebujete majonézu! Tento se připravuje jen z hořčice, medu, jablečného octa a oleje. Recept je pro 1 šálek dresinku.
Ingredience na medovo-hořčičný dresing na salát
- 1/4 šálku dijonské hořčice
- 1/4 šálku medu
- 1/4 šálku jablečného octa
- 1/4 šálku rostlinného nebo olivového oleje
- 1 lžička soli
- černý pepř
Postup na medovo-hořčičný dresing na salát
- Přísady dejte do sklenice a dobře protřepejte, dokud na dně sklenice nebude vidět žádný med. Podle chuti upravte sladkou (med), kyselou (ocet) a sůl.
- Uchovávejte v lednici ve vzduchotěsné sklenici po dobu 3 týdnů (pokud je trvanlivost vašich ingrediencí delší než 3 týdny).
- Jednotlivé přílohy salátu: v případě potřeby pokapejte 4 velké hrsti listové zeleniny a dalšího salátu dle vlastního výběru.
TIP: Milovníkům salátů doporučujeme vyzkoušet i klasický caesar salát.
Zdravý medovo-hořčičný dresink – recept
Tato krémová medovo-hořčičná zálivka na salát je odlehčená řeckým jogurtem. Žádná majonéza! Tento dresink se snadno připravuje šleháním. Recept je pro téměř 1 ½ šálku a dobře vydrží 10 až 14 dní.
Ingredience na zdravý medovo-hořčičný dresink
- ½ kelímku obyčejného řeckého jogurtu (s libovolným % tuku)
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- ¼ šálku dijonské hořčice
- 3 až 4 lžíce medu, podle chuti
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce jablečného octa nebo více citronové šťávy
- 1 stroužek česneku, lisovaný nebo mletý
- ½ lžičky jemné mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř
Postup na zdravý medovo-hořčičný dresink
- Ve dvoušálkové odměrce nebo misce na tekutiny smíchejte všechny uvedené přísady. Šlehejte, dokud se nespojí. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte pepřem.
- Tento dresink je záměrně výrazný, ale pokud je na váš vkus příliš trpký, zašlehejte ještě jednu lžíci medu.
- Zbytky salátové zálivky skladujte přikryté v chladničce po dobu 10 až 14 dní.
TIP: Pro zálivku dairy-free (bez mléčných výrobků) přidejte neslazený jogurt bez mléčných výrobků.
Medovo-hořčičná omáčka k masu – recept
Tato sladká, pikantní a krémová domácí hořčicovo-medová omáčka zabere jen pár minut a skvěle se hodí na sendviče, saláty, dipy a další pokrmy.
Ingredience na medovo-hořčičnou omáčku k masu
- 1/2 šálku majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce žluté hořčice
- 3 lžíce medu
- 1 lžička jablečného octa
- 1/8 lžičky česnekového prášku
- 1/8 lžičky papriky
- 1/8 lžičky soli
- čerstvě nadrcený pepř
Postup na medovo-hořčičnou omáčku k masu
- Všechny ingredience smíchejte v míse a promíchejte dohladka.
- Použijte ihned nebo uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k použití.
Veganský medovo-hořčičný dresink – recept
Tento veganský medovo-hořčicový dresink je tak dobrý a snadný. Je sladký, pikantní, bez oleje, tuku a lahodný! Skvěle se hodí na saláty, sendviče i jako skvělá omáčka na namáčení.
Ingredience na veganský medovo-hořčičný dresink
- ¼ šálku žluté nebo dijonské hořčice
- 2 lžíce čistého javorového sirupu
- ¼ lžičky česnekového prášku
Postup na veganský medovo-hořčičný dresink
- Přidejte všechny ingredience do mísy a rozmixujte je dohladka. Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
- Spotřebujte ihned nebo uchovávejte v malé vzduchotěsné nádobě po dobu až 2 týdnů. Před použitím znovu prošlehejte.
Recept na veganskou medovo-hořčičnou zálivku
Tento veganský medovo-hořčičný dresink používá místo medu agávový sirup a lze jej použít jako omáčku na namáčení nebo salátový dresink. Podávejte jej třeba k vařené brokolici na páře.
Ingredience na veganskou medovo-hořčičnou zálivku
- ½ šálku veganské majonézy nebo aioli
- 2 a ½ lžíce žluté nebo hnědé hořčice
- 2 a ½ lžíce agávového sirupu
- 2 lžíce barbecue omáčky
Postup na veganskou medovo-hořčičnou zálivku
- Připravte si veganské aioli bez oleje nebo použijte veganskou majonézu zakoupenou v obchodě.
- Přidejte majonézu a všechny ostatní ingredience do malé misky a promíchejte. Pokud používáte jako omáčku na namáčení, máte hotovo.
- Pokud ji používáte jako zálivku na salát, přimíchejte trochu vody, asi po 1 lžíci, dokud nedosáhnete požadované konzistence zálivky.
- Skladujte až 1 týden v chladničce ve vzduchotěsné nádobě.
TIP: Agávový sirup můžete nahradit javorovým nebo datlovým sirupem, ale bude mít trochu jinou chuť.
Medovo-hořčičný dresing do tortilly – recept
Jednoduchý recept na dresing do tortilly, který připravíte během půl hodiny. Pro bezlepkovou verzi použijte místo panko strouhanky drcené křupavé rýžové vločky.
Ingredience na medovo-hořčičný dresing do tortilly
Tortilly
- 500 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
- 1 vejce
- 1 šálek panko strouhanky
- ½ lžičky mořské soli
- ¼ lžičky černého pepře
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky cibulového prášku
- ¼ šálku kukuřičného oleje
- 8 plátků slaniny, vařené a rozdrobené
- 2 šálky drceného hlávkového salátu
- 1 šálek červených hroznů, rozpůlených
- ½ šálku strouhaného sýra čedar
- 3 zelené cibule nakrájené na tenké plátky
- ⅓ šálku plátkovaných mandlí
- 6 tortill se sušenými rajčaty
Dresing
- ½ šálku majonézy
- 2 lžíce žluté hořčice
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- ½ lžíce citronové šťávy
Postup na medovo-hořčičný dresing do tortilly
- Kuřecí prsa naklepejte v uzavíratelném sáčku do mrazničky na tloušťku asi 1 cm.
- V mělké misce lehce rozšlehejte vejce. V samostatné mělké misce smíchejte panko strouhanku, sůl, pepř, česnekový a cibulový prášek.
- Kuřecí prsa ponořte do vajíčka, až se obalí, přebytečné množství nechte okapat a ponořte je do směsi panko. Vtlačte maso do strouhanky, dokud není zcela obalené.
- Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Přeneste kuře na pánev a smažte asi 2 až 3 minuty z každé strany nebo dokud kuře nezhnědne, nezkřehne a není zcela propečené. Přeneste na talíř a nakrájejte na proužky.
- Medová hořčice: v malé misce smíchejte majonézu, žlutou hořčici, dijonskou hořčici, med a citronovou šťávu.
- V tortillách smíchejte požadované množství kuřecího masa, medovou hořčici, slaninu, salát, hrozny, rozdrobený sýr čedar, zelenou cibulku a plátky mandlí. Zabalte a podávejte.
Medovo-hořčičný dresing na burger – recept
Tuto snadno připravitelnou medovou omáčku si však nenechávejte jen na burgery; je z ní fantastická omáčka na kuřecí nugetky a křupavé hranolky a z nudného krůtího sendviče udělá něco výjimečného.
Ingredience na medovo-hořčičný dresing na burger
Dresing
- 1/3 šálku majonézy
- 1/4 šálku dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžíce čerstvého estragonu (jemně nasekaného) nebo 1/2 lžičky sušeného
Burgery
- 600 g mletého hovězího masa
- 1 lžička mořské soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 4 až 5 hamburgerových housek
- 1 malá sladká cibule (nakrájená na kolečka)
- 1 velké rajče (nakrájené na plátky)
Postup na medovo-hořčičný dresing na burger
- V malé misce smíchejte ingredience na omáčku. Přikryjte ji a dejte do chladničky, dokud nebude připravena k podávání.
- Rozehřejte gril na středně vysokou teplotu nebo litinovou pánev či grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Z mletého hovězího masa vytvarujte 4 nebo 5 stejně velkých hamburgerových placiček.
- Každou z nich osolte a okořeňte černým pepřem.
- Položte placičky na gril nebo pánev a opékejte je, přičemž je jednou obraťte, dokud nedosáhnou požadované propečenosti. Pro středně propečené karbanátky pečte celkem asi 7 minut, pro středně propečené asi 8 minut a pro středně propečené nebo dobře propečené 9 až 10 minut nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 73 °C.
- Položte na hamburgerové housky. Nahoru položte plátky rajčat a cibule a vydatně je přelijte medovo-hořčičnou omáčkou.
TIP: Při pečení hamburgery obracejte pouze jednou a na placičky netlačte špachtlí. Tuk by se tak vytratil a hamburgery by nebyly šťavnaté a chutné.