Snadný vanilkový dort má krásně vlhký a nadýchaný piškot zalitý vanilkovým sirupem. Použijte ho jako základ pro řadu báječných slavnostních dortů.
Ingredience
- 250 g změklého másla plus další na vymazání
- 250 g moučkového cukru
- semínka vyškrábaná z 1 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkové pasty
- 5 velkých vajec
- 85 g hladké mouky
- 100 g plnotučného řeckého jogurtu
- 250 g hladké mouky
- 3 lžíce polotučného mléka
Na sirup:
- 50 g krupicového cukru
- semínka z ½ vanilkového lusku nebo ½ lžičky vanilkové pasty
Postup
- Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte kulatou, hlubokou formu o průměru 20 cm, dno a boky vyložte nepřilnavým pečicím papírem.
- Pomocí elektrických šlehačů nebo stolního mixéru vyšlehejte máslo, cukr, vanilku a ¼ lžičky soli do světlé a nadýchané pěny, poté postupně vlijte vejce a před přidáním dalšího vejce směs pořádně vyšlehejte.
- Pokud směs začne vypadat spíše kašovitě než nadýchaně, přidejte 1 polévkovou lžíci hladké mouky. Přišlehejte jogurt. Smíchejte mouky a poté je pomocí velké kovové lžíce vmíchejte do těsta a následně do mléka.
- Směs vložte do formy a pečte 1 hodinu a 20 minut nebo dokud není dobře vykynutá a zlatavá – špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá.
- Mezitím připravte sirup: 50 ml vody s cukrem a vanilkou mírně zahřejte na pánvi, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte.
- Po vytažení z trouby nechte koláč 30 minut vychladnout ve formě a poté do něj špejlí udělejte otvory až ke dnu. Přelijte sirupem a nechte ho zcela vsáknout.
- Nechte dort zcela vychladnout a poté jej buď dobře zabalte, nebo naplňte a dejte do mrazáku. Pokud ho zabalíte do pečicího papíru a potravinové fólie, vydrží nenaplněný dort dobře až 3 dny nebo v mrazáku až měsíc.