vanilkovy-dort

Snadný vanilkový dort má krásně vlhký a nadýchaný piškot zalitý vanilkovým sirupem. Použijte ho jako základ pro řadu báječných slavnostních dortů.

Ingredience

  • 250 g změklého másla plus další na vymazání
  • 250 g moučkového cukru
  • semínka vyškrábaná z 1 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkové pasty
  • 5 velkých vajec
  • 85 g hladké mouky
  • 100 g plnotučného řeckého jogurtu
  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžíce polotučného mléka

Na sirup:

  • 50 g krupicového cukru
  • semínka z ½ vanilkového lusku nebo ½ lžičky vanilkové pasty

Postup

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte kulatou, hlubokou formu o průměru 20 cm, dno a boky vyložte nepřilnavým pečicím papírem.
  2. Pomocí elektrických šlehačů nebo stolního mixéru vyšlehejte máslo, cukr, vanilku a ¼ lžičky soli do světlé a nadýchané pěny, poté postupně vlijte vejce a před přidáním dalšího vejce směs pořádně vyšlehejte.
  3. Pokud směs začne vypadat spíše kašovitě než nadýchaně, přidejte 1 polévkovou lžíci hladké mouky. Přišlehejte jogurt. Smíchejte mouky a poté je pomocí velké kovové lžíce vmíchejte do těsta a následně do mléka.
  4. Směs vložte do formy a pečte 1 hodinu a 20 minut nebo dokud není dobře vykynutá a zlatavá – špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá.
  5. Mezitím připravte sirup: 50 ml vody s cukrem a vanilkou mírně zahřejte na pánvi, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte.
  6. Po vytažení z trouby nechte koláč 30 minut vychladnout ve formě a poté do něj špejlí udělejte otvory až ke dnu. Přelijte sirupem a nechte ho zcela vsáknout.
  7. Nechte dort zcela vychladnout a poté jej buď dobře zabalte, nebo naplňte a dejte do mrazáku. Pokud ho zabalíte do pečicího papíru a potravinové fólie, vydrží nenaplněný dort dobře až 3 dny nebo v mrazáku až měsíc.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang