Skořicová zmrzlina

Skořicová zmrzlina je lahodná pochoutka vyrobená z jednoduchých, každodenních surovin. Je bohatě krémová a ucítíte praženou chuť skořice. Skvěle se hodí k jablečnému koláči.

Příprava

  • Příprava: 8 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Přídavný čas: 25 minut
  • Celkem: 48 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 3/4 šálku cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 šálky husté smetany, rozdělené
  • 6 žloutků

Postup

  1. Skořici dejte na malou suchou pánev na mírném ohni. Pánev udržujte v pohybu, dokud skořice nezačne vonět, maximálně asi minutu.
  2. Stáhněte ji z ohně (skořice nesmí být na pánvi příliš dlouho, aby se nespálila).
  3. Ve středně velkém hrnci na mírném ohni zahřejte mléko, cukr, skořici a 1 šálek smetany.
  4. Šlehejte, aby se skořice dostala do tekutiny.
  5. Zatímco se mléčná směs zahřívá, postavte mísu nad jinou mísu naplněnou ledem.
  6. Do nyní vychlazené mísy vložte zbývající šálek smetany a navrch postavte sítko.
  7. V samostatné míse ušlehejte žloutky. Do žloutků pomalu přilévejte teplou mléčnou směs a neustále šlehejte, aby se vejce nerozvařila.
  8. Nalijte směs zpět do hrnce.
  9. Směs neustále míchejte na mírném ohni dřevěnou lžící nebo žáruvzdornou stěrkou a při míchání seškrabujte dno.
  10. Míchejte, dokud krém nezhoustne. Když přejedete prstem po hřbetu lžíce, krém by neměl stékat.
  11. Pokračujte v míchání, dokud se nespojí a nezchladí v ledové lázni.
  12. Směs důkladně zchlaďte a poté ji zpracujte ve zmrzlinovači.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang