Tento recept na veganské pesto bez lepku je stejně dobrý jako tradiční pesto, dokonce i bez sýra. Je vynikající na těstoviny, pizzu, křupavý chléb a mnoho dalšího.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 1/2 šálku opražených piniových oříšků nebo pepitů
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 malý stroužek česneku
- 1/4 lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 šálky bazalkových listů
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje (více pro hladší pesto)
- volitelně: nutriční droždí, kapary nebo sušená rajčata v oleji
Postup
- V kuchyňském robotu smíchejte piniové oříšky, citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř a rozmixujte je.
- Přidejte bazalku a mixujte, dokud se nespojí.
- Za chodu kuchyňského robotu přilijte olivový olej a pokračujte v mixování, aby se vše spojilo.
- Pro extra sýrovou chuť přidejte 1 lžíci nutričního droždí. Pro slanější chuť přidejte 2 lžičky kaparů.
- Chcete-li hladší pesto, přidejte více olivového oleje.
- Ochutnejte a upravte, podle potřeby přidejte více nutričních kvasnic, kaparů nebo sušených rajčat.