Vyzkoušejte tyto vynikající recepty na hovězí pečeni na česneku. Křehoučké vláčné maso doplňuje výrazný aromatický česnek. Recepty jsou velmi jednoduché a z běžně dostupných surovin. Vychutnejte si skvělé hovězí na česneku jako hlavní chod, nebo se také skvěle hodí na sendviče, tacos, rýžové mísy a další pokrmy.
Tip na výtečné hovězí maso na česneku
Doporučujeme Vám použít maso z boku a svíčkové. Tím si zajistíte opravdu to nejkřehčí maso. Levnější kousky hovězího masa mohou být tužší. Pokud dáte přednost jinému druhu masa doporučujeme Vám použít pomalý hrnec, ten si hravě poradí i s prorostlejšími kusy masa.
Pokud hovězí maso obalíte trochou kukuřičného škrobu, vytvoří se tzv. ochranná vrstva, která zabrání vysušení masa.
Hovězí plátky na česneku – recept
Rychlý a snadný recept na orestované hovězí maso, které je připraveno během několika minut. Přidejte zeleninu, rýži a rázem máte vydatné chutné jídlo.
Ingredience na hovězí plátky na česneku
- 330 g hovězího boku nebo svíčkové, nakrájené na tenké plátky proti vláknu
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky mletého česneku
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
- 1 lžíce nakrájené šalvěje
Postup na hovězí plátky na česneku
- Hovězí maso přidejte do velké mísy. Hovězí maso posypte kukuřičným škrobem. Hovězí maso promíchejte, dokud není rovnoměrně obalené.
- Do pánve wok nebo hluboké pánve přidejte olej a česnek a zahřejte ji na středně vysokou teplotu.
- Česnek smažte, dokud lehce nezhnědne. Přidejte hovězí maso. Promíchejte a opékejte hovězí maso, dokud není napůl hotové.
- Přidejte česnekový prášek a sójovou omáčku. Promíchejte, aby se hovězí maso rovnoměrně obalilo v omáčce.
- Vařte, dokud není hovězí maso zcela uvařené. Ochutnejte a podle potřeby omáčku upravte. Ozdobte šalotkou.
Hovězí kostky na česneku – recept
Tyto pečené hovězí kostky na česnekovém másle mají tolik chuti a jsou tak snadné na přípravu! A co je na tom nejlepší? Jsou hotové za 15 minut.
Ingredience na hovězí kostky na česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 650 g hovězí svíčkové, nakrájené na kousky velikosti sousta
- ½ lžičky soli nebo podle chuti
- ½ lžičky pepře nebo podle chuti
- 2 lžíce nesoleného másla
- 4 stroužky česneku
- ¼ lžičky červených pepřových vloček
- 1 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
Postup na hovězí kostky na česneku
- Do velké pánve přidejte olivový olej a zahřejte ho na vysokém plameni. Ujistěte se, že je olivový olej horký, a pak do něj přidejte kousky steaku. Hojně je osolte a opepřete.
- Vařte alespoň 2 minuty a poté kousky steaku promíchejte. Pokračujte ve vaření další 2 minuty, dokud nebudou zlatohnědé. Pokud nemáte dostatečně velkou pánev, možná budete muset tento postup provádět po dávkách.
- Přeneste kousky steaků na talíř a na stejnou pánev přidejte máslo. Snižte teplotu na střední stupeň a po rozpuštění másla přidejte česnek a vločky červené papriky. Za stálého míchání vařte asi 30 sekund, dokud česnek nezíská vůni a nezačne hnědnout.
- Steakové kousky přelijte česnekovým máslem a dobře promíchejte. Ozdobte petrželkou a podávejte.
Pomalu pečené hovězí na česneku – recept
Musíte vyzkoušet tento snadno připravitelné hovězí na česneku s rozmarýnem v pomalém hrnci. Hovězí pečeně je krásně ochucená a její chutě se dokonale snoubí s bramborovou kaší.
TIP: Vyzkoušejte také recept na hovězí biftek s česnekovým máslem, pečená hovězí žebra nebo jehněčí kotlety na česneku.
Ingredience na pomalu pečené hovězí na česneku
- 900 g hovězího roštěnce
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stonky čerstvého rozmarýnu
- 4 lžičky mletého česneku
- 1 lžička mořské soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- 1 lžíce balzamikového octa
Postup na pomalu pečené hovězí na česneku
- Potřete pečeni po celém povrchu olivovým olejem.
- Nasekejte listy rozmarýnu a smíchejte je s česnekem, mořskou solí a pepřem.
- Potřete pečeni zvenku, aby se vytvořila kůrčička.
- Předehřejte pánev a přidejte na ni pečeni a opékejte ji z každé strany, dokud lehce nezhnědne (4-6 minut).
- Ochuťte balzamikovým octem a celý obsah přendejte do pomalého hrnce.
- Přikryjte a vařte na nízký výkon 8-9 hodin.
- Vyjměte a nechte 15-30 minut odpočívat, poté nakrájejte na plátky a podávejte.
Pečené hovězí maso s česnekovou omáčkou – recept
Toto vydatné hovězí maso s česnekovou omáčkou je snadná večeře s jemnými kousky hovězího masa a plátky hub v jednoduché česnekové omáčce.
Ingredience na pečené hovězí maso s česnekovou omáčkou
- 450 g hovězího masa, nakrájené na tenké plátky proti směru růstu
- ½ lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce olivového oleje (extra panenského)
- 1 lžíce česneku (jemně mletého nebo drceného)
- 220 g žampionů, nakrájených na plátky
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 zelené cibulky
- semínka sezamu
Postup na pečené hovězí maso s česnekovou omáčkou
- Do velké mísy vložte na tenké plátky nakrájené hovězí maso a posypte ho kukuřičným škrobem. Hovězí maso promíchejte, až se lehce obalí kukuřičným škrobem, a dejte stranou.
- Rozpalte wok, velkou pánev nebo nepřilnavou pánev na středně vysokém ohni s olivovým olejem. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte česnek a houby. Často míchejte a vařte, dokud česnek nezezlátne a nezačne vonět, asi 1-2 minuty.
- Přidejte na tenké plátky nakrájené hovězí maso a pokračujte ve vaření na středně vysoké teplotě, dokud není hovězí maso zhruba do poloviny uvařené.
- Přidejte sójovou omáčku a vařící se hovězí maso posypte česnekovým práškem a černým pepřem. Promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud maso zcela nezhnědne.
- Odstavte z ohně a ihned podávejte. Podávejte na rýži nebo smažených nudlích, ozdobené plátky zelené cibule a sezamovými semínky.
Hovězí maso na česneku na asijský způsob – recept
Pokud chcete připravit snadný asijský pokrm, který má šmrnc – nehledejte nic jiného než hovězí na česneku na asijský způsob, ke kterému se skvěle hodí neotřelá kokosová rýže.
Ingredience na hovězí maso na česneku po asijsku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 1 až 1 a 1/2 lžíce světlého hnědého cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 5 stroužků česneku, mletých
- 3 lžíce arašídového nebo řepkového oleje
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 450-700 g hovězí svíčkové, nakrájené na kousky
- 1 středně velká žlutá cibule, nakrájené
- 3 lžíce nasekaných solených arašídů
- 2 šalvěje, zelená i bílá část, nakrájená na tenké plátky
Postup na hovězí maso na česneku po asijsku
- V malé misce smíchejte sójovou omáčku, limetkovou šťávu, cukr a rybí omáčku, míchejte, dokud se cukr nerozpustí. V jiné malé misce smíchejte česnek, olej a pepř.
- Hovězí maso osolte a opepřete. Ve nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci oleje na středně vysoké teplotě, dokud se nezačne třpytit. Otáčejte jím, aby se pánev pokryla.
- Přidejte polovinu hovězího masa v jedné vrstvě a vařte bez míchání, dokud dobře nezhnědne, 1 až 2 minuty. Pomocí kleští kousky otočte a opečte je i z druhé strany, další 1 až 2 minuty.
- Přendejte do středně velké mísy. Do pánve přidejte lžíci oleje a zopakujte to se zbývajícím hovězím masem a po dokončení přidejte do mísy s první várkou.
- Do pánve dejte zbývajících lžíci oleje a zahřívejte, dokud se nezačne třpytit. Přidejte cibuli a za častého míchání ji vařte, dokud nezačne měknout, 2 až 3 minuty. Přidejte česnek, směs a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
- Vraťte hovězí maso a nahromaděnou šťávu na pánev a promíchejte. Přidejte směs sójové omáčky a za stálého míchání vařte, dokud se hovězí maso a cibule neobalí a omáčka mírně nezhoustne, 2 až 3 minuty.
- Podávejte posypané arašídy a šalotkou.
Česnekové hovězí maso na plátky s brokolicí – recept
S tímto receptem na česnekové hovězí maso s brokolicí připravíte večeři během chvilky.
Ingredience na česnekové hovězí maso na plátky s brokolicí
- 500 g hovězího masa z horní strany, nakrájeného na tenké plátky napříč vlákny
- 1 lžíce sójové omáčky
- 3 lžičky kukuřičné mouky
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička černého pepře
- 2 lžíce arašídového oleje
- 1 hnědá cibule, rozpůlená, nakrájená na tenké klínky
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 1/3 šálku nahrubo nasekané čerstvé česnekové pažitky
- 1 svazek brokolice nakrájené na 4 cm dlouhé kousky
- 160 ml zeleninového vývaru
- bílá rýže vařená v páře, k podávání
Postup na česnekové hovězí maso na plátky s brokolicí
- Ve velké míse smíchejte hovězí maso, sójovou omáčku, kukuřičnou mouku, sezamový olej a pepř.
- Ve woku na prudkém ohni rozehřejte 3 lžičky arašídového oleje, až se z něj bude kouřit. Přidejte polovinu hovězí směsi a smažte 1-2 minuty nebo dokud nezhnědne. Přendejte do žáruvzdorné mísy.
- Postup opakujte se 3 lžičkami zbývajícího oleje a zbývající hovězí směsí, přičemž mezi jednotlivými dávkami znovu zahřejte wok.
- Zahřejte zbývající olej ve woku na středně vysoké teplotě, až se z něj začne kouřit. Přidejte cibuli a smažte ji 2 minuty nebo dokud nezměkne.
- Přidejte česnek a polovinu pažitky a smažte 1 minutu nebo dokud se neosvěží.
- Přidejte brokolici a vývar a smažte 3 minuty nebo dokud není brokolice jasně zelená a křehká.
TIP: Vyzkoušejte také recept na hovězí maso v mrkvi, pečený hovězí guláš nebo pečené hovězí maso v troubě.