Tento dort Chantilly je vyroben z nadýchaných a vlhkých vanilkových dortových vrstev a náplně z lesních plodů spojených se šťavnatým krémem Chantilly. Tento svěží a lehký dort se hodí pro všechny příležitosti a rozplyne se vám v ústech.
Ingredience
Vanilkový dort:
- 415 g dortové mouky
- 2 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 šálek másla pokojové teploty (227 g)
- 2 šálky bílého cukru (400 g)
- 4 velká vejce pokojové teploty
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 3 lžíce rostlinného oleje (45 ml)
- 1 šálek plnotučného mléka pokojové teploty (240 ml)
Náplň:
- ½ šálku džemu z lesních plodů bez semínek
- 2 lžíce vody
- 225 g čerstvých jahod
- 110 g čerstvých malin
- 110 g čerstvých borůvek
- Šťáva a kůra z 1 citronu
Krém Chantilly:
- 2 balení (220 g) sýru mascarpone pokojové teploty
- 1 balení (220 g) smetanového sýra pokojové teploty
- 3 šálky prosátého moučkového cukru (360 g)
- 2 šálky husté smetany ke šlehání (480 ml)
- 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
Dort:
- Předehřejte troubu na 175 °C. Dvě dortové formy vymažte máslem a vysypte moukou. Dno vyložte pečícím papírem.
- Do velké mísy prosejte dortovou mouku a prášek do pečiva. Přimíchejte sůl.
- Ve velké míse vyšlehejte máslo při střední rychlosti do krémové konzistence, asi 1 minutu. Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude světlý a nadýchaný, asi 4 minuty.
- Přidejte vejce a před přidáním dalšího vejce je dobře rozšlehejte. Oškrábejte stěny, dno mísy a zašlehejte vanilku.
- Za stálého míchání na nízkých otáčkách přidejte třetinu moučné směsi a míchejte. Přidejte olej a polovinu mléka. Míchejte, dokud se nespojí. Postup opakujte se zbývající moukou a mlékem, přičemž mezi jednotlivými přídavky nebo podle potřeby seškrábejte mísu.
- Těsto rozdělte do dortových forem a uhlaďte vrchní část pomocí stěrky.
- Pečte 40 až 45 minut nebo dokud vrchní část není zlatohnědá a boky se nezačnou odlepovat od formy. Nechte 20 minut vychladnout ve formě. Vyjměte je a nechte zcela vychladnout.
Náplň:
- Vložte džem a vodu do skleněné odměrky a ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon 15 až 30 sekund nebo dokud se nezahřeje. Míchejte, dokud se nespojí.
- Jahody oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do mísy spolu s malinami a borůvkami.
- Promíchejte s citronovou kůrou a šťávou.
Krém:
- V míse smíchejte mascarpone a smetanový sýr. Šlehejte na střední rychlost, dokud nevznikne hladký krém, asi 30 sekund. Po lžících přidávejte moučkový cukr a šlehejte na nízkou rychlost, dokud se nespojí.
- Po úplném zapracování seškrábněte mísu, zvyšte rychlost na střední a šlehejte, dokud nebude hmota nadýchaná, asi 30 sekund.
- V jiné velké míse vyšlehejte smetanu a vanilku při střední rychlosti, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Šlehačku vmíchejte do směsi mascarpone.
Sestavení:
- Dort je třeba opatrně rozříznout na polovinu ve vodorovném směru, čímž vzniknou 4 tenké kulaté vrstvy.
- Jednu vrstvu položte řeznou stranou nahoru na dortový talíř. Na dort rozetřete ve velmi tenké vrstvě jednu třetinu směsi s marmeládou z lesních plodů. Navrch dejte asi 3/4 šálku krému Chantilly.
- Krém posypte třetinou čerstvých bobulí. Navrch položte další vrstvu dortu a jemně ji přitlačte. Vrstvy zopakujte.
- Vrchní část dortu a jeho boky tence potřete asi 1 šálkem Chantilly krému. Zbylý krém dejte do zdobicího sáčku a ozdobte podle potřeby.
- Ozdobte dalšími čerstvými bobulemi. Před podáváním nechte dort alespoň 2 hodiny v chladničce.