Tento recept na koláčové těsto z másla se pokaždé upeče do křupava. Je ideální pro všechny koláče.
Ingredience
- 1 a ¼ šálku hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- ½ šálku másla, nakrájené na kostičky a následně vychlazené
- ¼ šálku ledové vody nebo podle potřeby
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Vychlazené máslo nakrájené na kostičky vmíchejte do směsi pomocí mixéru na těsto, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku.
- Přidávejte po 1 lžíci studené vody a míchejte stěrkou nebo rukama, dokud se těsto nespojí; možná budete potřebovat méně než 1/4 šálku vody.
- Těsto vytvarujte do tvaru kotouče, zabalte do igelitu a uložte do chladničky na nejméně 4 hodiny nebo přes noc.
- Vychlazené těsto položte na bohatě pomoučněný povrch a vyválejte ho na kruh, přičemž podle potřeby přidejte na vál více mouky. Těsto opatrně rozválejte na vále a poté rozložte na koláčovou mísu.
- Těsto rovnoměrně vtlačte na dno a boky koláčové mísy. Přebytečné těsto ořízněte a okraje olemujte.
- Koláč naplňte oblíbenými surovinami a upečte.