Pstruh – nejlepší recepty – na másle, pánvi, smažený nebo v troubě

Grilované rybyGrilováníHlavní jídlaRyby
pstruh-nejlepsi-recept-3

Rybí pokrmy jsou nejen chutné, avšak také velmi prospívají lidskému zdraví. Mezi populární ryby v kuchyni patří pstruh, ať už smažený, na másle, na pánvi nebo v troubě. Jaké jsou nejlepší recepty na pstruha?

Pstruh recept – příprava, jak dlouho péct

Příprava pstruha není nijak složitá, nabízí celou řadu variant. Pokud nevíte, jak připravit pstruha, můžete se nechat inspirovat tímto článkem, který přináší spoustu tipů na přípravu pstruha.

Jak udělat pstruha? To, jak udělat pstruha, závisí na tom, zda se pstruha rozhodnete opéct na pánvi nebo jestli budete připravovat restovaného pstruha na bylinkách. Pstruha můžete připravit také jako rybu v alobalu.

Doba smažení pstruha na pánvi se v závislosti na velikosti pohybuje kolem 20 minut. A jak dlouho péct pstruha? Pstruh v troubě se obvykle peče kolem 20-30 minut.

Jak připravit pstruha

Lámete si hlavu s tím, jak připravit pstruha? Příprava pstruha před pečením nebo smažením spočívá v drtivé většině případů ve vykostění, zbavení vnitřností a řádném okořenění. Pstruha můžete v rámci přípravy potřít také bylinkovým máslem.

Jak připravit pstruha? Pokud jste pstruha kupovali v obchodě, je již zbavený vnitřností. Vy jej v rámci pohodlnější konzumace můžete vykostit. Jak vykostit pstruha?

Budete potřebovat tenký filetovací nůž. Pstruha položte na vhodnou pracovní plochu páteří k sobě, páteř podélně nařízněte, poté proveďte zářez za hlavou a nožem pomalu odřezávejte filet od kostí.

Následně se chopte pinzety, s jejíž pomocí pečlivě odstraníte zbylé kosti z filetů. Nakonec ostrým nožem odřízněte z pstruha části s ploutvemi.

pstruh-nejlepsi-recept-0-3046202
Pstruh na másle chutná výborně s rýží.

Jak okořenit pstruha

Nevíte, jak okořenit pstruha? Spousta lidí si při přípravě sladkovodních ryb vystačí jen se solí, kmínem, a případně pepřem. Způsobů, jak okořenit pstruha, je více.

Můžete použít tymián, kopr, nebo třeba také rozmarýn či nejrůznější bylinky včetně italských. Upečeného nebo usmaženého pstruha lze dochutit několika kapkami citronu.

Pstruha smaženého na pánvi můžete stejně jako pstruha pečeného v troubě okořenit také směsí pepře, použít oregáno, chili, sušený česnek či sušenou cibulku, vhodný je také nastrouhaný muškátový oříšek. Záleží jen na vaší fantazii a chuti.

Můžete se také inspirovat článkem Jak ochutit lososa.

Nejlepší recept na pstruha

Nejlepší recept na pstruha není jen jeden. Záleží na tom, zda dáváte přednost smaženému pstruhovi nebo pstruhovi pečenému v troubě.

Pokud hledáte ten nejlepší recept na pstruha, můžete se nechat inspirovat návody, uvedenými v tomto článku – určitě si z nich vyberete, ať už upřednostňujete jakýkoliv typ přípravy pstruha. Pstruha můžete servírovat třeba s bramborami.

V případě že máte rádi velmi ryby, grilovaný tuňák vás jistě zaujme.

Pstruh na másle – smažený pstruh

Tradičním receptem na pstruha je pstruh na másle. Tato varianta receptu ukazuje přípravu smaženého pstruha na másle na pánvi. Jak usmažit pstruha na másle na pánvi?

Pstruh na másle – smažený pstruh ingredience

  • 2 celé čerstvé pstruhy bez šupin a vnitřností
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Česnekové bylinkové máslo
  • 100 gramů slaného másla změklého
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 lžíce čerstvé petrželky velmi jemně nasekané
  • ½ lžičky mořské soli nepovinně

Pstruh na másle postup přípravy

  1. V malé míse smíchejte změklé máslo, česnek, citronovou kůru a petrželku a dobře promíchejte. Případně přidejte mořskou sůl podle chuti. Přikryjte a dejte stranou do chladničky.
  2. Ostrým nožem udělejte do kůže pstruha 3 malé zářezy pouze na jedné straně. Do těchto zářezů rozetřete trochu česnekového másla a poté zbytek česnekového másla rovnoměrně rozetřete dovnitř pstruha.
  3. Na pánvi na středním až mírném ohni rozehřejte trochu olivového oleje. Přidejte pstruhy máslem/řeznou stranou nahoru. Přikryjte pokličkou a smažte 6 minut. Rybu otočte, přiklopte pokličkou a smažte dalších 6 minut.
  4. Ihned podávejte a ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou a plátky citronu.
Pstruh skýtá spoustu možností pro přípravu.

Pstruh na másle recept – pstruh pečený v troubě

Pstruha na másle můžete připravit jak na pánvi, tak i jako pstruha pečeného v troubě. Pstruh pečený v troubě je o něco zdravější variantou pstruha na másle.

Ingredience na pstruha pečeného v troubě

  • 500 g filetů ze pstruha obecného, bez kůže
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 citronu, vymačkaná šťáva
  • 1-2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička mleté petrželky (nepovinné)
  • sůl a pepř podle chuti

Pstruh na másle recept – pstruh pečený v troubě – postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C.
  2. Postříkejte alobal sprejem na vaření a doprostřed položte filet ze pstruha. Přeložte všechny 4 strany alobalu. Pstruha osolte a opepřete a poté na rybu vymačkejte šťávu z poloviny citronu, dokud se nepokryje.
  3. V misce vhodné do mikrovlnné trouby rozpusťte máslo, vmíchejte čerstvý prolisovaný česnek a pokapejte jím pstruha, dokud se rovnoměrně nepokryje. Posypte čerstvou mletou petrželkou.
  4. Strany fólie přeložte přes pstruha, aby byl zcela zakrytý, a uzavřete ji do uzavřeného balíčku. Položte přímo na mřížku trouby a pečte, dokud není pstruh upečený, asi 15-20 minut.

TIP: Vyzkoušejte recept na kapra na másle v troubě.

Pstruh pečený v troubě – recept

Pečené ryby mají jedinečnou chuť. Důkazem je tento lahodný pstruh pečený v troubě, kterého si navíc zvládnete připravit snadno a rychle.

Pstruh pečený v troubě ingredience

  • Olivový olej
  • 2 malí pstruzi, očištění a vypreparovaní
  • 1 citron, nakrájený na plátky
  • 4 snítky čerstvé petrželky nebo kopru
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Pstruh pečený v troubě recept – postup

  1. Rozehřejte troubu na 200 °C. Ustřihněte dva pláty silného alobalu, které jsou větší než ryba.
  2. Pstruha položte kůží dolů na každý z nich. Obě strany lehce potřete olejem. Obě strany zvenku i zevnitř osolte a opepřete.
  3. Doprostřed každé ryby položte dvě snítky petrželky (nebo kopru) a dva plátky citronu.
  4. Přeložte fólii tak, že ji uchopíte za okraje a stlačíte k sobě, aby vznikl balíček.
  5. Balíčky ryb položte na plech. Pečte 10 až 15 minut, přičemž po 10 minutách jeden balíček zkontrolujte. Maso by se mělo snadno oddělit vidličkou.
  6. Každý balíček položte na talíř. Opatrně otevřete alobalové balíčky – dávejte pozor, aby vás pára nepálila. Rybu vyjměte z balíčku na talíř a přelijte ji šťávou.
  7. Podávejte s dalšími čerstvými bylinkami a plátky citronu.

Pstruh duhový recept – pstruh duhový filet recept v troubě

Sehnali jste pstruha duhového a chtěli byste si jej připravit k obědu nebo k večeři? Vyzkoušejte tento recept na pstruha duhového v troubě.

Pstruh duhový recept – ingredience

  • 4 filety ze pstruha duhového
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku (mletého)
  • 2 lžičky čerstvé petrželky
  • 2 lžičky čerstvého kopru
  • 1/2 lžičky papriky

Pstruh duhový recept – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte malý až středně velký plech fólií nebo pergamenovým papírem.
  2. V malé misce vyšlehejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, kopr, petržel a papriku.
  3. Na plech položte filety ze pstruha. Rybu osušte papírovými utěrkami.
  4. Pstruhy potřete z obou stran směsí olivového oleje. Obě strany ochuťte mořskou solí a černým pepřem, nakonec nechte rybu kůží dolů. V případě potřeby položte po celé ploše ryby tenké plátky citronu.
  5. Pečte 10-12 minut, nechte mírně vychladnout a podávejte.

Pstruh duhový filet – recept

Pstruha duhového si můžete připravit také na pánvi – třeba podle tohoto jednoduchého receptu.

Pstruh duhový filet recept – ingredience

  • 2 filety ze pstruha duhového (bez kostí, s kůží)
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ¼ lžičky česnekového granulátu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce ghí
  • ½ lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžíce mleté petrželky

Pstruh duhový filet – postup

  1. Filety ze pstruha osušte papírovými utěrkami. Z obou stran je posypte solí a pepřem.
  2. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo a ghí na středně vysoké teplotě. Promíchejte. Když máslo začne pěnit, přidejte filety na pánev kůží dolů.
  3. Filetky vařte a jemně na ně tlačte širokou špachtlí, aby se kůže dotýkala povrchu pánve, dokud kůže nezhnědne, asi 3 minuty.
  4. Povrch filetů posypte granulovaným česnekem. Velmi opatrně je obraťte. Snižte teplotu na střední a pokračujte v pečení ryb, dokud nejsou propečené, tedy ještě 2-3 minuty.
  5. Přidejte do pánve citronovou šťávu a stáhněte pánev z ohně. Rybu přendejte na talíře. Rybu pokapejte šťávou z pánve. Posypte je petrželkou a podávejte.
  6. Tento recept na pstruha duhového, rychle osmaženého na másle, je stejně snadný jako chutný.
pstruh-nejlepsi-recept-1-3757786
Při pečení pstruha můžete kouzlit s kořením.

Smažený pstruh – pstruh recept na pánvi

Smažený pstruh z pánve je vynikající pochoutkou, kterou můžete servírovat třeba s bramborami, šťouchanými bramborami nebo hranolkami.

Smažený pstruh – pstruh recept na pánvi – ingredience

  • 4 celí pstruzi o hmotnosti 350 g, vykostění
  • 4 snítky čerstvé šalvěje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 70 g polenty mleté na kamenném mlýně nebo hladké mouky
  • 85 ml vyškvařeného slaninového tuku
  • 1 citron nakrájený na 8 klínků

Smažený pstruh – pstruh recept na pánvi – postup

  1. Pstruhy opláchněte a důkladně osušte.
  2. Do dutiny každé ryby vložte snítku šalvěje a vnitřek osolte a opepřete. Dutinu uzavřete provlečením dřevěné špejle.
  3. Rybu zvenku osolte a opepřete a obalte v kukuřičné mouce.
  4. Rozpalte dvě velké pánve na středním ohni a rozdělte mezi ně slaninový tuk. Když se tuk rozvoní, přidejte rybu a smažte ji, dokud nebude křupavá a zlatohnědá, asi 4 minuty. Rybu opatrně obraťte velkou plochou špachtlí. Pokračujte ve smažení ryby z druhé strany, dokud není právě upečená a zlatavá, asi 4 minuty.
  5. Rybu přendejte na talíř a ihned podávejte s klínky citronu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang