Uvařte si rýži Basmati. Je to druh dlouhozrnné rýže s jemnou oříškovou vůní.
Ingredience
- 225 g rýže basmati
- 415 ml vody
- Velká špetka soli
Postup
- Vložte rýži do velké mísy a zalijte ji čerstvou vodou pokojové teploty. Rukou promněte vodu a rýži.
- Voda se zakalí: to je všechen škrob, který se snažíme odstranit, abychom měli jednotlivá zrnka rýže, a ne lepkavý druh, který je oblíbený v čínské a japonské kuchyni. Jakmile budete rýží asi minutu kroužit rukou, vylijte vodu a dávejte pozor, abyste neztratili rýži.
- Tento postup mytí opakujte, dokud voda nepoteče. Obvykle to trvá tři až čtyři výměny vody.
- Naplňte misku ještě jednou a nechte rýži 30 minut namočenou.
- Po uplynutí 30 minut rýži slijte. Středně velký hrnec naplňte 415 ml vody, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
- Přidejte rýži, zamíchejte a počkejte, až se voda opět začne vařit. Jakmile se tak stane, ztlumte oheň na nejnižší možnou míru a poté přikryjte. Vařte 15 minut.
- Po uplynutí 15 minut snižte teplotu. Rýži nechte 5 minut odstát. Vidličkou ji načechrejte; měli byste vidět, že každé zrnko rýže trochu povyrostlo a oddělilo se od svých sourozenců.